Riona – Kivinen tie kehiin

Osa 7: Shampoon valinta

Kesä alkaa olla muisto vain ja meillä onkin ollut todella kiva ja rentouttava kesä. On menty ja tehty ilman sen suurempia ennakkosuunnitelmia, kyllähän sitä kuuteen lomaviikkoon aika paljon mahtuikin. Kotona käytiin lähinnä kääntymässä ja suorittamassa välillä vähän huolellisempia pesuja – täytyy myöntää, että Rionan turkki ehti hetkittäin reissussa rähjääntyä oikein kunnolla! Nyt on ollut kiva taas palata kotiin ja huolellisempiin rutiineihin.

Uskomatonta mutta totta, kyllä se Rionan ensimmäinen näyttelykin jo ihan lähellä kolkuttelee. Nyt on aika tehdä vielä viimeiset turkkitaikatemput ennen ensidebyyttiä kehissä! Shampoon valinta ja pesun tekeminen on aika olennaisessa osassa, joten tällä kertaa blogin aiheena on shampoot.

______

Aika usein saan vastata kysymykseen ”mikä shampoo olisi koiralleni sopiva?”. Joskus kysyjä on tuttu ja joskus tuntematon, ja tietysti aina on helpompi vastata jos pääsee itse koiran turkkia tunnustelemaan. Yhtä oikeaa vastausta ei ole ja hyviä vaihtoehtoja on lukuisia, joten omalle koiralle parhaiten sopivan tuotteen löytäminen voi viedä aikaakin ja vaatia muutamia kokeiluja.

Kuten jo aiemmassakin blogitekstissä tuli kirjoitettua, myös sama tuote voi toimia turkkiin eri tavalla kun vaihtaa laimennussuhdetta. Sen lisäksi turkki voi tarvita eri vaiheissa erilaista shampoota. Esimerkiksi pentuturkille toimiva tuote ei välttämättä sovikaan enää aikuisena, kun karvanlaatu muuttuu. Vaihtoehtoja on valtavasti, ja shampooviidakossa voi helposti eksyä. Seuraavaksi kerron kuinka itse olen ratkaissut omien koirien shampoovalinnat.

Itselläni onkin aina ollut varastossa yksi hyvä perusshampoo, joka sopii ns. kaikkeen tarkoitukseen. Tähän olen yleensä valinnut jonkin syväpuhdistavan, Yuupilta esimerkiksi Purifying Shampoo on osoittautunut hyväksi yleisshampooksi. Sillä saan tarvittaessa pestyä koiran kuin koiran, tilanteessa kuin tilanteessa. Syväpuhdistavaa shampoota ei kuitenkaan kannata jatkuvasti käyttää, sillä se saattaa herkemmillä koirilla kuivattaa ihoa liikaa.

Omalle koiralle sopivaa shampoota valittaessa neuvon ensin miettimään ihan yksinkertaista kysymystä: mitä turkki tällä hetkellä tarvitsee? Onko se esimerkiksi kuiva, tulisiko sen olla karkeampaa tai kaipaatko siihen volyymia. Saman rotuisillakin koirilla voi olla aivan erilaiset karvanlaadut, joten välttämättä sama tuote ei toimi kahdelle saman rotuiselle koiralle. Usein shampoopulloissa on mainittu rotuja, joille tuotetta suositellaan, mutta itse katsoisin mieluummin tuoteselostetta ja sitä millaista lopputulosta tuotteella kerrotaan saavutettavan. Joskus myös esimerkiksi pullon mukaan terrierille tarkoitettu shampoo voi olla aivan loistava villakoiralle.

Yuup-tuotteiden ainesosaluetteloita katsoessasi voit huomata, että monet ainesosista ovat samoja kuin ihmisillekin suunnatussa kosmetiikassa. Tämä tietysti kertoo tuotteiden laadusta, ei halvinta vaan parasta mahdollista myös lemmikeillemme.

______

Hyvän perusshampoon lisäksi minulla on ollut aina kullekin koiralle sopiva näyttelypesuihin käytetty shampoo, joka yleensä on koostunut yhdestä tai kahdesta eri tuotteesta.

Olen oikeastaan vasta viime vuosina ryhtynyt kokeilemaan eri shampoiden yhdistämistä tai useamman pesukierroksen suorittamista siten, että pesen koiran samalla pesukerralla esim. kahdella eri shampoolla peräkkäin huuhdellen edellisen välissä pois.

Joskus eri tuotteiden keskenään sekoittaminen toimii paremmin kuin jompikumpi yksinään, mutta se että sekoittaa montaa eri shampoota, ei automaattisesti tarkoita parempaa pesutulosta. Jos minulta kysytään, ei tosiaankaan ole välttämätöntä yhdistellä useampaa tuotetta. Toisinaan hyvin suoraviivainen pesu yhdellä shampoolla on parempi vaihtoehto.

Tätäkin yritän aina miettiä joka kerta sen mukaan, missä kunnossa turkki kyseisellä hetkellä on. Jos turkki on kovin likainen tai siinä on edellisen pesun jälkeen käytetty paljon turkkiin jätettäviä hoitosuihkeita, voi useampi pesukierros ollakin paikallaan. Jos edellisestä pesusta on viikko eikä turkki ole pahasti likaantunut, yksi pesu laadukkaalla shampoolla riittää mainiosti.

Näyttelypesussa useampaa tuotetta käytettäessä on suositeltavaa jättää viimeiseksi shampooksi se, jonka vaikutuksen toivoo erityisesti korostuvan. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että on kaksi eri asiaa pestä useammalla shampoolla peräkkäin kuin sekoittaa kahta tuotetta keskenään ennen laimennusta. Tämä menee sitten jo enemmän kemian puolelle, mutta kokeilemalla tietysti selviää, mikä on se oman koiran turkille paras kombo.

______

Sitten kun olet löytänyt tuotteet, joita lähdet koirallesi kokeilemaan, on tietenkin tärkeää käyttää niitä oikein. Hyvä pesutulos vaatii koko prosessin onnistumisen. Testaile eri laimennussuhteita, tee laimennukset tarkasti. Kastele koko turkki juurta myöten huolellisesti ennen shampoon levittämistä. Shampoon levitän itse aina samassa järjestyksessä, aloittaen jaloista. Tämä siksi, että jalat ovat usein likaisimmat ja haluan shampoon vaikuttavan jaloissa hieman pidempään. Suosittelen etenemään järjestelmällisesti aina samassa järjestyksessä, jotta koko koira tulee huolellisesti pestyä eikä vain kaadettua shampoota ja leviteltyä sinne tänne.

Pesussa kunnon vaahdottaminen on tärkeää. Minulle on joskus neuvottu, että hyvä mielikuva on nyrkkipyykin peseminen. Karva täytyy siis pestä aivan juuresta saakka hieroen, reilusti vaahtoava shampoo on hyvä merkki. Kuten huolellinen kastelukin, myös huuhtelu on ensiarvoisen tärkeää. Yuupin tuotteissa tärkein puhdistava sulfaatti on kookospohjainen MLS, jonka teho perustuu siihen, että se ikään kuin sitoo likaa itseensä.

Siksi on erittäin tärkeää huuhdella kaikki pesuaineet vaahdotuksen jälkeen huolellisesti pois!

Jos turkkia on runsaasti, kannattaa sitä hiukan nostella ja tarkistaa eri kohdista, ettei shampoota ole jäänyt mihinkään. On ikävä huomata siinä vaiheessa kun puolet koirasta on föönattu, että jostain löytyy kohta mihin on jäänyt shampoota.

_______

Yhteenvetona siis voisin todeta, että hyviä, oman koiran turkille sopivia tuotteita on varmasti useita.  Pari hyvää riittää, jokin toimiva valinta arkeen ja näyttelypesuihin eri tuotteet tarpeen mukaan.

Jos sinulla ei itselläsi ole vielä kokemusta oman rodun sisältä erilaisista karvanlaaduista, kysele kokeneemmilta harrastajilta tai kasvattajilta neuvoa, millainen karvanlaatu koirallasi on. Kun tiedät minkä laatuinen karva on ja mitä se mahdollisesti tarvitsee, on helpompi valita oikeita tuotteita.

Toimivat, juuri oman koiran karvanlaadulle sopivat tuotteet tekevät pesuista helpompia ja karva pysyy helpommin paremmassa kunnossa pesujen välissä. Joskus epäsopiva shampoo voi aiheuttaa turkin takkuuntumistakin. Käytä pesuhetkeen aikaa, muista huolellinen huuhtelu.

Onni on puhdas ja hyväntuoksuinen koira!

Terkuin,

Susanna ja Riona