Kuinka käytän Yuupia?

Eläimen peseminen ei oikeasti ole avaruustähtitiedettä, vaikka joskus tuotevalmistajien tekstejä ja tuotevalikoimia ihmetellessä saattaa siltä tuntuakin. Kunhan perusasiat vain ovat hallussa ja valitut aineet käyttäjälleen sopivia, onnistuvat pesupuuhat kyllä ihan meiltä jokaiselta!

Tässä artikkelissa pyrimme kuvaamaan perusasiat Yuup-tuotesarjan käytöstä mahdollisimman helposti ymmärrettävällä tavalla. Artikkelista löytyy tietoa niin tuotteista itsestään, niiden laimennussuhteista ja pesutekniikoista, turkin sähköistymisen estämisestä, kuin myös apua oman turkinhoitosalkun kasaamiseenkin. Näillä ohjeilla voi jokainen aloittaa oman matkansa Yuup-maailmaan ja löytää juuri oikeat tavat oman koiransa turkin hoitamiseen. Tarkemmat rotukohtaiset ohjeet turkinhoitoon tuotesuosituksineen löydät Turkkitarinoita by Yuup! -turkkioppaastamme – suosittelemme lämpimästi tutustumaan siihen ja osallistumaan myös sen kehittämiseen! Turkkitarinat ovat aina tervetullutta palautetta meille.

Turkinhoito alkaa turkkiin tutustumisesta

Turkeissa tosiaankin on eroa ja se vaikuttaa eniten siihen mitä ja miten aineita tulee käyttää. On nimittäin niin, että yleisesti ottaen kaikkien turkinhoitotuoteiden kanssa täysin sama tuote ja seossuhde voi yhdessä turkissa toimia mitä mainioimmin, kun taas toisessa se saattaa tuottaa ongelmia, aiheuttaen esimerkiksi kuivuutta tai sähköisyyttä.

Turkilla on siis väliä ja se pitää ottaa pesu- ja hoitotuotteiden kanssa huomioon. Myös turkinhoitotuotteiden erilaiset ainesosapainotukset tekevät tuotteista paremmin toimivia juurikin niille turkkityypeille, joille ne on suunniteltu.

Turkin ja aineen yhteensopivuuteen liittyviä eroja emme saa millään koulutuspaketeilla tai kurssiviikonlopuilla pyyhittyä pois, vaan jokaisen vain tulee yhdessä oman lemmikkinsä kanssa oppia juuri heille sopivimmat pesutuotteet, -tavat ja -tekniikat.

Tälle tutkimusmatkalle valmistamme sinut näillä ohjeilla, sekä monikäyttöisellä, mutta sitäkin yksinkertaisemmalla tuotevalikoimallamme!

Shampoot

Aloitetaan matkamme shampoo-tuotteistamme, sillä turkinhoito alkaa aina shampoopesusta. Mitä puhtaampi karva on, sitä paremmin myös hoitoaineen hoitavat aineosat pääsevät imeytymään, joten kunnon pesu on kaiken a ja o.

Ehkäpä tärkeintä shampoon valinnassa on valita se aina turkin laadun mukaan. Tästä ei kuitenkaan tarvitse tehdä liian suurta numeroa, sillä pohjimmiltaan kaikki shampoot ovat kuitenkin vain shampooita. Niiden koostumuksessa on kuitenkin eroja, joilla pyritään paremmin tavoittamaan eri turkkilaatujen luonnolliset erot. Siksi perusteiden tunteminen on tässäkin asiassa hyväksi – tekemättä asiasta kuitenkaan liian monimutkaista.

Pennut ja herkkäihoiset koirat

Pennuille ja herkkäihoisille on hyvä käyttää hellävaraisemmin pesevää pentu-shampoota (Gentle Shampoo For Sensitive Skin And Puppies). Tässä shampoossa pesevät ainesosat ovat miedompia, hoitavia luonnonuutteita on enemmän ja mukana on myös ihoa rauhoittavaa maitoproteiinia.

Tämä on oikea valinta arkishampooksi pentujen kanssa ja silloin, jos tunnistat koirasi olevan herkkäihoisempaa sorttia.

Tuote löytyy sekä HOME että PROFESSIONAL sarjoistamme.

Karkeakarvainen turkki

Jos lemmikkisi on karkeakarvainen, voi käyttöön valita karkeakarvaisille tarkoitetun shampoon (Crisp Coat Volumizing Shampoo). Tässä pehmentäviä ainesosia on vähemmän ja näin se tukee paremmin karkeakarvaisen turkin luontaista rakennetta.

Karkeakarvaisille turkeille tämä tuote on luonnollinen valinta säännöllisten pesujen perusshampooksi. Voit käyttää sitä myös silloin jos haluat saada ohueen karvaan enemmän tuuheutta.

Tuote löytyy sekä HOME että PROFESSIONAL sarjoistamme.

Normaalikuntoinen tai rasittunut turkki

Mikäli turkki on jo päässyt huonoon kuntoon, on ehkä kuivanut tai ollut muuten vaan hoitamatta jo jonkin aikaa, saattaa paras valinta pesutoimien aloittamiseen olla korjaava ja vahvistava shampoo (Restructuring And Strenghtening Shampoo).

Tähän shampooseen on valikoitu mukaan kosteuttavia ainesosia, kuten neidonhiuspuu-uutetta. Lisäksi siinä on karvaa eheyttävää riisiproteiinia yhdessä karvan luonnollisen rakennusaineen keratiinin kanssa, joka korjaa karvaa antaen sille voimaa ja elastisuutta.

Hoitavana shampoona tämä tuote toimii säännöllisessä arkikäytössä perusshampoona useimmille turkkilaaduille. Pitkälle karvalle se antaa myös laskeutuvuutta.

HOME -sarjasta hyvä yleisshampoo on joko All Types of Coats Shampoo tai jos kyseessä on pitkäturkkinen rotu, Long Coats Shampoo. Mikäli haet turkkiin enemmän volyymia, on HOME -sarjassa tarjolla myös tuuheuttava Volumizing Shampoo, joka toimii oikein hyvin myös yleisshampoona.

Voimakkaasti erottuvan väriset turkit

Jos koirasi turkki on voimakkaan värinen, esimerkiksi musta tai valkoinen, hyvä valinta tällaiselle turkille on juurikin sille värille luotu shampoo. Mustille koirille se on Black Revitalizing And Glossing Shampoo, joka korostaa tummia värejä antaen niille upeaa kiiltoa. Valkoisille taas paras valinta on Whitening And Brightening Shampoo, joka tekee valkoisesta entistäkin hohtavamman ja kirkkaamman.

Näistä tuotteista on hyvä erikseen mainita, että ne eivät sisällä mitään kiellettyjä kemiallisia kirkasteita tai sävytteitä. Ne eivät myöskään muuta valkoisen turkin sävyä sinertäväksi, kuten joillakin markkinoilla olevilla valkoisen turkin tuotteilla on havaittu tapahtuvan.

Voimakkaan värillisille koirille tuotevalikoimamme värishampoot ovat juuri oikea valinta säännölliseen peruspesuun.

HOME -sarjasta löytyy myös vastaavat tuotteet, tosin hieman eri nimillä. Tummille turkeille sopii Dark Coats Shampoo ja vaaleille turkeille Whitening and Brightening Shampoo.

Syväpuhdistus aika-ajoin kaikille

Aina silloin tällöin – ja erityisesti pitkän pesutauon jälkeen – turkille on hyvä tehdä syväpuhdistava erikoispesu. Turkkiin kertyy joka tapauksessa aikaa myöten niin ilmansaasteita, rasvaa, pölyä kuin muutakin turkin kuntoa heikentävää kuonaa.

Näiden poistamiseen tuotevalikoimassamme on kaksi vaihtoehtoa – joko syväpuhdistava shampoo (Purifying Shampoo For All Coat Types) tai rasvaa poistava tehoshampoo (1:40 Ultra Degreasing Shampoo).

Varsinkin jälkimmäinen on erityisen riittoisaa, sillä sen ohjeellinen laimennussuhde on tosiaankin jopa niinkin joustava kuin 1 osaa ainetta ja 40 osaa vettä. Litrasta ainetta saa siis todella paljon valmista pesuainetta! Lisäksi käytössä ovat trimmaajamme havainneet, ehkä hieman yllättäenkin, että 1:40 Ultra Degreasing Shampoo ei kuivata karvaa, mikä on usein tyypillistä syväpuhdistaville shampoille.

Näissä tuotteissa pesevien ainesosien annostus on vahva ja mukaan on lisätty myös rasvaa liuottavaa ja karvaa kosteuttavaa mehiläisvahaa sekä koivu-uutetta. Näiden tuotteiden käytölle jokapäiväisessä käytössä ei kuitenkaan ole mitään varsinaista syytä, joten ne kannattaa pitää hyllyssä varattuna vain ajoittaisiin erikoispesuihin.

HOME -sarjasta syväpuhdistavan shampoon rooliin voisi ajatella kahta tuotetta. Yksi mahdollisuus on käyttää teepuuöljy-pohjaista Tea Tree and Neem Oil Shampoota, toinen erityisesti pahan hajun poistoon suunniteltua Odor Control Shampoota. Nämä ovat molemmat erittäin hyviä valintoja käytettäväksi myös ainoanakin shampoona.

Seitsemän oikein ja kaikki turkit kunnossa

Edellä kuvatulla seitsemän shampoon tuotevalikoimalla tulevat kaikkien erilaisten turkkilaatujen ominaisuudet varmasti otetuksi huomioon. Turkinhoidon ei oikeasti tarvitse olla tuotesarjan puolesta tämän monimutkaisempaa!

Erikoisshampoo ihon hellimiseen

On kuitenkin yksi erikoistuote, jonka olemme tuoneet saataville erityisesti kesäaikaa ajatellen. Se on hyönteisiä luontaantyöntävä ja puremien jäljiltä ihoa rauhoittava teepuuöljy-shampoo (Tea Tree And Neem Oil Shampoo). Tämä tuote rauhoittaa ihoa ihanasti sen sisältämien teepuu- ja neem-öljyjen ansiosta.

Shampoo sisältää luonnollisia hyönteisille epämiellyttäviä ainesosia ja eteerisiä öljyjä rauhoittamaan puremien herkistämää ihoa. Lisäksi on hyvä mainita, että tuote ei sisällä mitään kemiallisia torjunta-aineita!

Kesäaikaan tai ulkomaille lähdettäessä voi olla paikallaan varmistaa ettei pienistä turkkiin lentävistä ötököistä ole lemmikillesi turhaa harmia – ja siihen sopii teepuuöljy-shampoomme mitä parhaiten.

Me ihmiset tykkäämme juhlia kesäyön aurinkoa, joten miksi emme soisi samaa iloa myös lemmikeillemme kunnon kesäpesun myötä! Mitään estettä ei tosin ole myöskään sille, että halutessasi voit käyttää tätä tuotetta myös ihan perusshampoona ympäri vuoden.

HOME -sarjasta tämä shampoo löytyy samalla nimellä Tea Tree and Neem Oil Shampoo.

Hoitoaineet

Shampoopesun jälkeen turkki on hyvä hoitaa hoitoaineella – aivan kuten hoidamme ihmistenkin hiuksia. Hoitoaineiden käytössä on paljon erilaisia mahdollisuuksia tekniikan puolesta, mutta käydään ensin läpi tuotevalikoima ja perehdytään itse käyttöön vasta hieman myöhemmin.

Hoitoaineissa valikoimamme on hämmästyttävän yksinkertainen verrattuna moneen muuhun tuotesarjaan! Mutta miksipä tehdä yksinkertaisesta asiasta liian monimutkaista jos siihen ei ole mitään varsinaista tarvetta.

Hoitoaine arkikäyttöön

Arkikäyttöön joka pesun yhteyteen sopii tavallinen hoitoaineemme (Detangling Conditioner). Se on kosteuttava, hoitava ja hienon, keratiinin mukanaan tuoman, kiillon turkkiin jättävä kerrassaan mainio jokapäivän tuote. Aine sopii kaikille turkkilaaduille ja suosittelemme sen käyttöä jokaisen pesun yhteydessä, jotta turkki pysyisi takuttomana ja kiiltävänä.

Vaihtoehtona edellä mainitulle hoitoaineelle toimii korjaava hoitoaineemme (Restructuring and Strengthening Conditioner), joka on parhaimmillaan pitkäkarvaisen, laskeutuvaturkkisen koiran kanssa. Tämä hoitoaine on ravitseva ja korjaava, mutta tuo turkkiin myös laskeutuvuutta eri tavalla kuin normaali hoitoaineemme. Silikonittomana tuotteena tämä saattaa myös olla oivallinen valinta niille, jotka haluavat välttää kyseisen ainesosan käyttöä turkinhoitotuotteissa.

Edellä mainittujen hoitoaineiden lisäksi tuotevalikoimassamme on muutamia erikoistuotteita, joilla jokainen voi halutessaan hakea sitä viimeistä silausta turkin hyvänä pitämisessä. Nämä tuotteet eivät ole sinällään arkikäytössä jokaiselle lemmikille tarpeellisia, mutta tietyissä ongelmatilanteissa ne voivat hyvinkin tulla kyseeseen kenelle tahansa. Lisäksi tietysti tilanteissa, joilloin haetaan sitä parasta ulkonäköä, vaikkapa näyttelyihin valmistautuessa, ovat nämä loistava lisä harrastajan tuotearsenaaliin.

HOME -sarjasta löytyy myös vastaava Detangling Conditioner yleiskäyttöiseksi hoitoaineeksi. Etenkin pitkille turkeille tämä on juuri oikea valinta.

Hoitomaskit voimakkaaseen kosteutukseen

Hoitomaskit ovat voimakkaasti kosteuttavia – ja myös kurjaan kuntoon päässeen turkin pelastamiseen sopivia – hoitavia tuotteita, joita tuotevalikoimassamme on kaksi erilaista.

Useimmin sopivin valinta on Glossy Shine Mask -hoitomaski, jossa on paljon kosteuttavaa argaaniöljyä, sekä kiiltoa tuovaa ja karvan rakennetta korjaavaa keratiinia. Tämä sopii käytettäväksi oikein hyvin myös silloin jos turkissa on ongelmakohtia, kuten esimerkiksi alueellista kuivumista. Öljyisenä tuotteena aine kosteuttaa karvaa loistavasti, mutta voi myös reilusti tai jatkuvasti käytettäessä rasvoittaa sitä liikaa. Maltti on siis valttia!

Edellistä vielä asteen verran voimakkaammin kosteuttava hoitomaski on tuote nimeltä Extreme Volume Moisturizing Mask, jossa luonnonöljyjä on vieläkin monipuolisemmin. Tällä tuotteella on mahdollista hakea turkkiin todella voimakasta ja pelastavaa kosteuttavaa vaikutusta, varsinkin mikäli turkki on pahoin vaurioitunut. Tämä soveltuu hyvin myös turkeille, joihin halutaan saada reilusti lisää volyymia.

Lisäksi valikoimastamme löytyy vielä erityisesti karvattomien koirien ihon käsittelyyn tarkoitettu savinaamio. Green Clay Sebum Control Treatment on ihmisille tuttuja savinaamioita vastaava tuote, jonka tarkoitus on auttaa karvattomien koirien ihon puhdistuksessa. Savi imee itseensä talia ja ihossa olevia epäpuhtauksia raikastaen ja ”keventäen” näin koiran oloa. Tuote on erittäin hyvä lisä karvattomien koirien omistajien turkinhoitosalkkuun, sillä se on osa kokonaisvaltaista koirasta huolehtimista.

HOME -sarjasta kannattaa poimia käyttöön Volumizing Mask, mikä on erityisesti volyymia kaipaaville turkeille todella hyvä valinta hoitoaineeksi.

Hoitosuihkeet viimeistelyyn

Hoitoaineella tai -maskilla tehdyn käsittelyn jälkeen voi olla paikallaan antaa turkille vielä viimeinen silaus suositulla hoitosuihkeellamme (Glossing and Detangling Spray). Tällä tuotteella saadaan turkkiin loistelias kiilto, sellainen oikea ”näyttelykiilto”. Koska tuote myös liukastaa turkkia, voi sitä käyttää myös helpottamaan syntyneiden takkujen avaamista. Lisäksi hoitosuihke on tehokas tapa poistaa turkista siihen joskus syntyvää sähköisyyttä!

Tästä monikäyttöisyydestä johtuen se on mielestämme ehdoton osa harrastajan tuotearsenaalia. Koska tällä tuotteella tavoitellaan turkin maksimaalista kiiltoa, on tähän tuotteeseen lisätty myös ei-vesiliukoista silikonia. Huomioi siis tämä mikäli haluat välttää varsinaisia ei-vesiliukoisia silikoneja turkinhoidossa.

HOME -sarjasta vastaava tuote hieman pienemmässä pullossa löytyy samalla nimellä Glossing and Detangling Spray.

Edellisen kanssa saman tyyppinen tuote on keratiiniseerumi (Keratin Serum), jota voi käyttää samaan tapaan kuin edellä esiteltyä hoitosuihkettamme. Hoitosuihkeesta poiketen keratiiniseerumi on kuitenkin silikoniton vaihtoehto. Se on vahvasti keratiinipitoinen hoitosuihke, jolla saat annettua viimeisen kiillon ja loppusilauksen turkkiin keratiinin ansiosta ilman silikonia.

Kumpi koirasi turkille paremmin toimii, täytyy yksinkertaisesti kokeilla, mutta tässä loisteliaan viimeisen silauksen hakemisessa molemmat hoitosuihkeemme ovat kokemuksiemme mukaan todella hyviä ja helppoja tuotteita.

Hoitoöljyllä taianomaista loistoa

PROFESSIONAL -sarjastamme löytyy lisäksi vielä yksi aivan erityisen maineikas tuote! Kyseessä on hoitoöljy nimeltä Revive Oil. Se on saavuttanut todella suuren suosion turkkikoiraharrastajien parissa, sillä siinä on muutamia aivan loistavia ominaisuuksia.

Tuotetta käytetään sekoittamalla sitä joko shampoon tai hoitoaineen sekaan. Jotkut sekoittavat molempiin ja ompa sitä mahdollista käyttää myös raakanakin suoraan turkkiin, mutta tämä vaatii jo kokemusta ja harjoittelua.

Ensinnäkin tämä tuote tarjoaa aivan taianomaista kiiltoa turkille. Toiseksi – ja ehkä vieläkin tärkeämpänä asiana – tämä nopeuttaa pesun jälkeistä föönäystä eli turkin kuivausta merkittävästi! Tästä jos mistä on iloa turkkikoiran omistajalle, sillä useinhan varsinkin näyttelyyn valmistautuessa aika meinaa aina loppua kesken.

HOME -sarjasta vastaavaa tuotetta ei löydy, mutta vaikka muuten käyttäisitkin HOME -sarjaa, voi tämä olla erittäin hyvä lisä turkinhoitotuotesalkkuusi. HOME -sarjan yhteydessä tätä voi käyttää esimerkiksi tekemällä HOME -shampoosta, Revive Oilista ja tilkasta vettä sekoituksen sekoituspulloon.

Oman turkinhoitosalkun kasaaminen

Saamme usein asiakkailtamme kysymyksen, että voisimmeko lyhyesti ja yksinkertaisesti kertoa mitkä tuotteet heidän kuuluisi valita omaan turkinhoitosalkkuunsa. Tämä onkin erittäin hyvä kysymys ja vastaamme siihen mielellämme, sillä mielestämme tuotevalikoimamme on juurikin sopivan yksinkertainen tämän mahdollistamiseksi.

Käydään tässä valintamme läpi PROFESSIONAL -sarjan tuotteita esimerkkinä käyttäen. Kuten edellä kirjoitettiin, löytyy myös HOME -sarjasta pitkälti samat tuotteet, joten mikäli haluat tuotteet sellaisenaan suoraan pullosta käytettävinä, valitse silloin käyttöösi HOME -sarjan tuotteet samoin periaattein kuin mitä alla on kuvattu.

Perustuotteet:

Turkinhoitosalkun pohjaksi valitsemme seuraavat kolme tuotetta:

Tämä kolmen tuotteen paketti on kaikki mitä tarvitset arkikäytössä mikäli tarkoituksenasi ei ole tehdä lemmikin pesusta sen erityisempää taidetta tai harrastusta. Yksinkertainen on kaunista!

Lisävalinnat harkinnan mukaan:

Mikäli mielesi tekee kuitenkin hemmotella lemmikkiäsi silloin tällöin, tai ehkä tuottaa itsellesi hyvää mieltä antamalla hänelle erityishuomiota, voit harkita seuraavia tuotteita perustuotteiden jatkoksi:

Näillä valinnoilla saat pesutekniikoihin muutamia lisämahdollisuuksia ja saat aineiden välille kivaa vaihtelua, eikä turkki pääse tottumaan yhteen ja samaan tuotteeseen liiaksi. Vaihtelu virkistää!

Viimeinen silaus kun haetaan parasta loistoa:

Mikäli harrastat näyttelyitä aktiivisesti tai olet muuten vain hullaantunut viimeisen päälle hienosta ja kiiltävästä turkista, voit lisätä turkinhoitosalkkuusi vielä seuraavat erikoistuotteet.

Jos vain paras on sinulle tarpeeksi, tarvitset ehdottomasti yllä kuvattuja tuotteita. Joskus leikkisästi olemmekin kutsuneet näitä voittajien valinnoiksi!

Tuotteiden laimennussuhteista

Ensiarvoisen tärkeää Yuup-tuotteisiin liittyen on huomata, että ne ovat erittäin riittoisia! Tämä on suoraan hinta-laatukysymys, joten sen esille tuominen on oleellista ja käyttäjien etua palvelevaa.

Toinen varsin oleellinen asia laimennussuhteisiin liittyen on se, että Yuup-tuotteet sekoittuvat veteen todella hyvin! Tämä on tietenkin lähtökohtaisesti oleellista, jotta laimennussuhteilla kokeileminen olisi ylipäätäänkään mahdollista. Et tarvitse mitään erillistä sekoitinta tai shakeria, vaan voit sekoittaa pesuseoksen yksinkertaisesti missä tahansa pullossa. Laita käyttämääsi sekoituspulloon haluamasi määrä Yuup-tuotetta ja lisää hieman lämmintä vettä. Sekoita seos ravistamalla pulloa. Tämän jälkeen lisää loput vedestä. Näin aine sekoittuu vaivattomasti!

Lähtökohtaisesti kaikki Professional sarjan tuotteet ovat ohjeelliselta seossuhteeltaan 1:10 eli litra tuotetta sekoitetaan 9 litraan vettä, jolloin saadaan 10 litraa käyttövalmista pesuainetta. Tätä voi vielä venyttää jopa 1:20 turkin kunnon niin salliessa. Poikkeuksen tähän yleissääntöön tuovat hoitosuihkeet, jotka ovat suihkeena käyttävä sellaisenaan, sekä rasvanpoistoon tarkoitettu tehopesu, jossa ohjeellinen seossuhde on jopa 1:40, siis ollen 40 litraa valmista pesuainetta vain yhdestä litrasta kyseistä tuotetta! Paras palaute tähän liittyen oli sellainen, että asiakas kertoi käyttävänsä 1:40 shampoota 4 pumppausta litraan vettä ja oli erittäin tyytyväinen tähän seossuhteeseen. Tämähän tarkoittaa itseasiassa seossuhdetta 1:66!

Kuten näistä luvuista voidaan havaita, kyseessä on siis todellakin erittäin riittoisa tuotesarja. Seossuhteet ovat kuitenkin niin paljon muutakin kuin vain ohjeelliset arvot, joten omalle koirallesi sopivan vahvuuden löydät vain kokeilemalla.

Perusohjeena on että mitä huonommassa kunnossa tai mitä kuivempi karva on, sitä vahvemmat seokset se todennäköisesti vaatii. Myös se, minkälaista pesutulosta toivot, vaikuttaa seossuhteeseen – jos haluat kevyttä ja ilmavaa tulosta, voit kokeilla hyvin laimeita seoksia. Vastaavasti mitä hoitavamman tuloksen haluat, sitä tuhdimman seoksen voit ottaa kokeiluun.

Kuten alussa totesimme, koirasi uniikki turkki on tässä kaiken lähtökohta eli testaa, testaa ja testaa! Osa hauskuudesta turkinhoidossa onkin juuri kokeilemisen riemu, eikö totta.

Kuinka käytän Shampoota?

Ennen shampoon levitystä karva pitää ensin kastella kauttaaltaan märäksi.

Shampoon levitys aloitetaan kaikkein likaisimmilta alueilta eli yleensä pissakarvoista ja jaloista. Myös korvat ovat tyypillisesti rasvaisempia kuin muu karva. Näihin alueisiin shampoota voi myös käyttää laimentamattomana jos ne ovat hyvin likaiset.

Tämän jälkeen shampoo levitetään muualle turkkiin esimerkiksi selästä aloittaen.  Levittäessäsi shampoota koiran päähän, suojaa koiran silmät shampooveden silmiin valumisen estämiseksi – se kirvelee koiraa aivan yhtä paljon kuin se kirvelee omia silmiäsikin.

Kun olet levittänyt shampoon, hiero se karvaan käsin. Pitkäturkkisten koirien karvojen ”möyhentämistä”, siis pyörittämistä, pitää välttää, ettei turkki takkuunnu. Levitä shampoo pitkiin karvoihin mieluummin vetelemällä sitä karvan suuntaisesti, jolloin karva ei mene sotkuun. 

Käy jokainen alue huolellisesti läpi ja samalla voit kevyesti hieroa koiran ihoa. Koira rauhoittuu ja alkaa pitämään pesutapahtumasta. Älä ole hätäinen, liian huolettomasti tehty pesu ei välttämättä puhdista karvaa juuri lainkaan.

Toisaalta älä jätä shampoota myöskään vaikuttamaan tarpeettomasti turkkiin, vaan huuhtele se huolellisesti pois heti kun olet saanut aineen levittymään ja käytyäsi karvan kauttaaltaan läpi. Kukaan ei voi sinulle sanoa oikeaa aikaa vaan opit juuri omalle koirallesi sopivan ajan kokemuksen kautta.

Jos karva on lähtötilanteessa kovin likainen, tai jos haluat pestä karvan erityisen hyvin (esimerkiksi näyttelyyn valmistava pesu), suositellaan pesu toistamaan samalla tavalla kuin teit ensimmäisenkin pesun.

Kuten huomaat, ei kannata siis hangata liikaa vaan tehdä suosiolla kaksi peräkkäistä pesua. Näin saat karvan varmasti puhtaaksi joka paikasta.  

Huuhtelu pitää tehdä huolellisesti niin, että turkkiin ei jää pesuainejäämiä ja se on varmasti puhdas. Tämä on tärkeää seuraavaa vaihetta varten: näin hoitoaineen hoitavat osat pääsevät paremmin vaikuttamaan.

Jonkinlaisena pro-tip tyyppisenä vinkkinä voidaan sanoa, että pesun voi suorittaa myös eri tuotteilla eri osiin turkkia. Jos koirasi on esimerkiksi musta-valkoinen, voit pestä valkoiset osat valkoisen karvan shampoolla ja mustat osat mustan koiran shampoolla.

Myös silloin jos haluat turkkiin volyymia vain tiettyyn osaan turkkia ja muualle laskeutuvuutta, voit käyttää tuuheuttamiseen karkean karvan shampoota niille alueille missä sitä tarvitaan ja hoitavaa shampoota laskeutuville alueilla.

Tällaisissa yhdistelmissä vain mielikuvitus on rajana ja kokemuksen kautta löydät uusia toimivia keinoja itsellesi ja koirallesi. 

Kuinka käytän hoitoaineita?

Hoitoaine levitetään aina pesun jälkeen puhtaaseen karvaan, josta ylimääräinen vesi on puristeltu käsin pois. 

Hoitoaineen laittaminen aloitetaan turkin huonokuntoisimmista osista eli niistä osista, missä aineen on suotavaa vaikuttaa pisimpää. Tyypillinen esimerkki tällaisista kohdista on vaikkapa pissakarvat.

Kuten aiemmin todettiin, korvat ovat yleensä muuta turkkia rasvaisemmat eli niihin hoitoaineen voi levittää vasta aivan viimeiseksi tai ne voi jättää jossain tapauksissa jopa kokonaan ilman hoitoainetta. Tällainen tilanne voisi olla vaikka näyttelypesu, jossa halutaan hyvin ilmavaa lopputulosta.

Hoitoaineen laimennussuhde riippuu täysin turkin laadusta ja siitä, mitä ongelmia siinä on. Mitä kuivempi ja karheampi karva on, sitä vahvemmasta seoksesta se hyötyy. Vastaavasti mitä parempikuntoisempi karva on, sitä laimeampana hoitoainetta voidaan käyttää. 

Tässä kannattaa taas muistaa, että turkin eri osiin voi aivan hyvin levittää erivahvuisia ja -laatuisia hoitoaineita. Voit siis yhdistellä perushoitoainetta ja hoitomaskeja samassa pesussa eri osiin turkkia.

Hoitoaineen ja -maskin voi harjata turkkiin käyttämällä märän hiuksen harjaamiseen suunniteltua ”wet brushia”. Tällainen on hyvä siksi, koska se ei venytä märkää karvaa. Jos karva venyy liikaa, se myös vaurioituu. Harjaamalla saat hoitoaineen levittymään tasaisesti ja näin se vaikuttaa tehokkaimmin.

Hoitoaineen suosittelemme huuhtelemaan huolellisesti pois, koska mitä ”aineisempi” karva on, sitä enemmän se kerää esimerkiksi katupölyä ja muuta likaa itseensä. Tämä taas edesauttaa turkin takkuuntumista. Kun hoitoainekin on huuhdeltu hyvin pois, säilyy turkki paremmassa kunnossa seuraavaan pesuun saakka.

Viimeinen huuhtelu on hyvä tehdä viileällä vedellä, joka ikäänkuin ”sulkee” karvan pinnan.

Huuhtelun jälkeen on makukysymys tehdäänkö viimeistely märkään vai kuivaan turkkiin, vaiko jopa molempiin. Kaikki vaihtoehdot toimivat ja päätös riippuu oman kokemuksesi perusteella omalle koirallesi parhaaksi tavaksi havaitusta tyylistä.

Voi myös tehdä niin, että märkään turkkiin käytetään hoitosuihketta ja kuivaamisen jälkeen kuivaan turkkiin vielä hoitoseerumia – tai päinvastoin, aivan mikä tuntuu parhaiten koirallesi toimivan. Kokeilemalla tulet oman koirasi turkin mestariksi.

Viimeistelyyn voi käyttää valikoimastamme löytyviä hoitosuihketta ja -seerumia. Tässä on hyvä huomata, että mieluummin kannattaa todellakin käyttää suihketta tai seerumia, kuin yrittää tehdä viimeistelty vaikutelma jättämällä hoitoainetta turkkiin. Hoitosuihkeella ja -seerumilla saat turkkiin sen lopullisen kiillon ja tuntuman mitä tavoittelet.

Turkin sähköisyydestä

Moni on varmasti joskus huomannut, että hyvin puhtaaksi pesty turkki voi olla joskus sähköistynyt. Samaan ilmiöönhän törmäämme varsinkin pakkasilmalla myös omien hiustemme ja vaatteidemme kanssa. Ihmisille kaupoissa on myytävänä erilaisia anti-staattisia suihkeita, mutta koiran turkinhoidossa emme näe siihen tarvetta, sillä oikeat tekniikat ja normaalit turkinhoitotuotteet auttavat kyllä tässäkin pulmassa.

Turkinhoidossa sähköistymisen on havaittu liittyvän pitkälti käytettyjen harjojen ja kampojen materiaaliin. Jos turkinhoidossa käytetään muovisia välineitä, lisää se mahdollisuutta turkin sähköistymiseen.

Paras tapa välttyä turkin sähköistymiseltä on se, että kuivauksen yhteydessä turkkia harjataan muovipiikkisten harjojen sijaan esimerkiksi metallipiikkisillä harjoilla tai kammoilla. Lopuksi turkkiin suihkautetaan vielä hoitosuihketta, joka kosteuttaa turkkia ja poistaa näin sähköisyyttä.

Tällä tavoin suoritettuna kuivauksen lopputulos on mitä suurimmalla todennäköisyydellä erittäin hyvä ja sähköisyydestä ei tarvitse kärsiä.

Yhteenveto

Kuten edellä olevasta voimme huomata, on turkinhoidon monimutkaisuuden aste lopultakin vain ja ainoastaan oman harrastuneisuuden tasosta kiinni. Ainakaan monimutkaisuuden asteen ei missään nimessä pitäisi johtua käytetyn tuotesarjan monimutkaisuudesta!

Mikäli haluat pitää hommat helppoina, tarvitset vain kolme Yuup-tuotesarjan tuotetta. Käytät niitä säännöllisesti ja siinä se – voisiko enää helpompaa ollakaan? Jos välillä tekee mieli syventyä asiaan syvällisemmin, pelaat näiden kolmen tuotteen kanssa niiden seossuhteilla.

Jossain vaiheessa kun turkkikärpänen oikein puraisee, saatat haluta ottaa käyttämääsi valikoimaan lisää vaihtoehtoja. Ei ongelmaa – otat mukaan erikoisshampoon ja ehkä hoitosuihkeen. Tai vielä maskin näiden lisäksi. Näillä saat pesutouhin kivaa vaihtelua eikä niin turkki kuin pesijäkään pääse tylsistymään vaihtoehtojen vähyyden edessä – itseasiassa päinvastoin – ota se seikkailuna!

Tehdäksesi turkinhoidosta taidetta, voit luoda aineista myös sekoituksia ja käyttää niitä eri tavoin eri kohtiin turkkia. Vaihdella sekoitussuhteita, laittaa puolet hoitomaskia ja puolet hoitoainetta, ja niin edelleen – vain taivas on rajana. Mutta oleellisinta tässä on se, että tämä on sinusta itsestäsi ja omasta seikkailunhalustasi kiinni – ei tuotesarjan vaatimus sen toimivaksi saamiseksi!

Hauskoja pesuhetkiä, olipa valitsemasi tie sitten mikä tahansa kaikista mahdollisuuksista!