Turkkitarinoita by Yuup!

Saammeko esitellä: Ei enempää, eikä vähempää kuin MAAILMAN PARAS TURKKIOPAS – se on Turkkitarinoita by Yuup! -konseptin vaatimaton tavoite! Yhteistyöllä onnistumme siinä! #WeAreYuup

Tärkeä osa Yuup-tarinaamme on palvella yleisöä ja luoda yhdessä Yuupista yhteisö, joka auttaa toinen toisiaan – lemmikkiemme turkkien parhaaksi! Etenkin uudelle lemmikinomistajalle, mutta myös ihan meille jokaiselle, asioihin perehtyminen, uusien tapojen tutkiminen ja näkemyksiensä avartaminen tekee vain hyvää, eikö totta.

Turkkitarinoita by Yuup! on sivusto, josta jokainen meistä voi lukea lisää tietoa eri turkeista ja Yuup-tuotteiden toimivuudesta niille – harrastajien itsensä toisille harrastajille kertomana! Ja nyt se kattaa myös kissojen turkinhoitokokemuksia!

Turkkitarinoita by Yuup! auttaa valitsemaan oikeat tuotteet juuri sinun lemmikkisi rodulle. Turkkitarinoita by Yuup! antaa sinulle ideoita uusista tekniikoista, joita voit kokeilla seuraavan pesun yhteydessä.

Turkkitarinoita by Yuup! on turkkitarinoiden saaga kaikille meille turkkiholisteille! Se ei kuitenkaan ole ehdoton totuus ja tarinat herättävät varmasti keskustelua. Niin pitääkin, turkinhoito on niin hauskaa, että siitä on hyvä vaihtaa mielipiteitä. Kaikenlainen palaute on tervetullutta ja muokkailemme tarinoita palautteen mukaan ajan kuluessa.

Lue tarinat alta ja liity mukaan tekemään tästä yhdessä maailman paras turkkiopas! Jaa kokemuksiasi somessa – tägää mieluusti #WeAreYuup – ja lähetä meille omia tarinoitasi sähköpostilla info@yuup.fi. Koostamme tällä sivulla näkyvät tarinat yleisöltä saamiemme tarinoiden pohjalta. Ja muista: parhaimmat tarinat palkitaan tuotepalkinnoilla!

Käsittely- ja hoito-ohjeet:

Pentukoiran pesuun opettelu videosarjana

__________

Turkkitarinoita by Yuup! koiraroduittain:

Amerikancockerspanieli

Bernhardinkoira

Englanninsetteri

Havannankoira

Irlanninsetteri

Kiinanharjakoira

Kiinanharjakoiran savinaamio

Kultainennoutaja

Lhasa apso

Papillon

Partacollie

Tiibetinterrieri

Villakoira

________

Turkkitarinoita by Yuup! -kissaroduittain:

Maine coon

Selkirk rex

________

Tarinat löytyvät alta eli voit selata sivua alaspäin tai käyttää yllä olevia linkkejä hypätäksesi suoraan turkkitarinaan.

________

________

Käsittely- ja hoito-ohjeet

PENTUKOIRAN ENSIMMÄINEN PESU

Ensimmäinen pesu ja kuivaus on pentukoiralle jännittävä kokemus! Mutta se on myös erittäin tärkeä juttu, sillä aloittamalla pentukoiran pesut jo heti pienenestä pitäen, oppii pentu pesulla käymisen taidon ikäänkuin luonnostaan, eikä siitä muodostu ongelmia tai ristiriitatilanteita sitten vanhemmalla iällä. Pesu on kuitenkin oleellinen osa turkkikoiran arkea eikä sen missään nimessä kuuluisi olla se välteltävä tai pelättävä asia – ei koiralle, eikä omistajallekaan.

Tässä videosarjassa Yuup!-lähettiläämme Heli ja Yuupsterimme Emmi näyttävät kuinka tapahtuu oikeaoppinen pentukoiran pesulle opettaminen.

Osa 1 – johdanto:

Tämän videosarjan tavoite on esitellä pennun pesupuuhiin opettamisen vaiheet. Videot ovat lyhyehköjä pätkiä eivätkä näytä vaiheita ihan kokonaisuudessaan, mutta avaavat hyvin pesuprosessin kulkua.

Osa 2 – käytetyt aineet:

Pennun herkälle karvalle ja iholle paras vaihtoehto pesuaineiksi on pentushampoo Gentle Shampoo for Sensitive Skin and Puppies. Sitä on saatavissa niin laimennettavana Pro-sarjan tuotteena kuin sellaisenaan valmiiksi käytettävänä Home-sarjan tuotteenakin. Hoitoaineeksi soveltuu parhaiten normaali hoitoaine Detangling Conditioner. Pennun kasvaessa ja kokemuksen karttuessa, voidaan aloittaa myös viimeistelysuihkeen Glossing and Detangling Sprayn käytön opettelu. Tätä tuotetta voidaan suihkauttaa märkään turkkiin ennen föönäystä lämpösuojaksi ja nopeuttamaan kuivumista, sekä kuivaan karvaan ennen viimeistä harjausta tuomaan turkkiin viimeistelty kiilto.

Osa 3 – ja eikun ammeeseen:

Pennun totutuksessa tärkeää ovat rauhalliset ja määrätietoiset otteet. Näin pentu kokee, että tilanne on turvallinen eikä siitä tule laisinkaan pelottavan tuntuista toimenpidettä. Vettä kannattaa olla altaassa jo valmiina kun pennun sinne laskee, jolloin pentu kokee veden ikäänkuin luonnollisena asiana tässä touhussa. Sen jälkeen pentua voi alkaa suihkutella varovasti suoraan turkkiin aloittaen jaloista, selästä ja takapuolesta. Päätä kannattaa alussa varoa ettei heti ensimmäisiin pesuihin tule säihkähdyskokemusta yhtäkkiä silmiin tai korviin valuvasta vedestä. Useimmiten pentu ei pahastu vedestä, kunhan se vain on mukavan lämpöistä. Omistajan rauhalliset kädet liikkeet tuntuvat pennusta mukavilta ja saavat sen rentoutumaan.

Osa 4 – shampoon levitys

Yuup! -shampoot ovat hyvin vaahtoavia ja helposti levittyviä. Levitä shampoota joka puolelle ja käy karva läpi varmasti myös pohjaa myöten. Kovaa ja pitkään jatkuvaa pyöritystä kannattaa välttää, sillä pennun turkin kasvaessa pidemmäksi, voi pyörittävä liike sotkea karvaa takkuun. Ensimmäisissä pesuissa päätä kannattaa välttää, sillä sen pesuun ehtii totuttelemaan myöhemminkin kun pesupuuhat muuten menevät jo kuin rutiini konsanaan. Kun shampoo on levitetty kaikkialle ja karva käytä kauttaaltaan läpi, riittää se pesuksi, eikä pesuoperaatiota kannata pitkittää turhaan käymällä turkkia vielä uudelleen läpi. Ja jos karva on oikein likainen, kannattaa suosiolla suorittaa kaksi pesua peräjälkeen niin näin lopputulos on parempi eikä karva rasitu turhaan, kuten se voi pitkään jatkuneessa hieromisessa tehdä.

Osa 5 – huuhtelu

Huuhtelu on yksi pesun tärkeimmistä vaiheista eikä sitä saa suorittaa liian ylimalkaisesti. Yuup! shampoita ei ole tarkoitus jättää turkkiin ”muhimaan” vaan ne kannattaa huuhdella huolella pois, jolloin ne vievät kaiken lian mennessään. Käy turkki kauttaaltaan läpi vesisuihkun kanssa ja tee lopuksi vielä varmuuden vuoksi uudestaan huuhtelu kauttaaltaan. Näin pesuaineet lika mukanaan ovat varmasti lähteneet turkista.

Osa 6 – hoitoaineen levitys:

Hoitoainetta voi käyttää tarpeen mukaan joko raakana sellaisenaan tai laimennettuna. Myös eri osiin turkkia voi käyttää erilaisia seoksia. Hyvin tyypillinen tapa on esimerkiksi laittaa nopeammin karkeammiksi kasvaviin selkäkarvoihin vaikkapa hoitomaskia raakana ja pestä muu karva laimennetulla hoitoaineella. Kun koira on shampoon huuhtelun jälkeen kauttaaltaan hyvin märkä, levittyy raakanakin levitetty hoitoaine karvaan hyvin. Vaikutusaika kannattaa opetella ajansaatossa itse omalle koiralleen sopivimmaksi, mutta lähtökohtana voi ajatella minuuttia tai paria, varsinkin ensimmäisissä pesuissa.

Osa 7 – hoitoaineen huuhtelu:

Hoitoaineenkin huuhteluun pätevät samat säännöt kuin shampoon huuhteluun: suorita se huolella, äläkä jätä aineita turhaan turkkiin hautumaan. Kun pentu kasvaa ja on jo tottunut pesuun, voi viimeisen huuhtelukerran tehdä halutessaan viileällä vedellä mikä ikäänkuin sulkee karvan ja näin se säilyy hyvänä pidempään.

Osa 8 – pyyhekuivaus

Pesun jälkeinen pyyhekuivaus on tärkeää, sillä se helpottaa seuraavaa föönäysvaihetta. Pyyhkeeestä kannattaa tehdä koiran ympärille nyytti eli kierre ja antaa veden imeytyä hetken aikaa pyyhkeeseen. Tämä vähentää helposti pyyhkeen kanssa tulevaa pyörittämistä ja pöyhimistä mikä voi sotkea turkkia. Kun pentu on kasvanut ja jo tottunut föönäykseen, turkkia ei kannata pyyhekuivata liian kuivaksi, sillä hieman kostea karva on helpompi harjata hyväksi föönäyksen yhteydessä.

Osa 9 – Fööniin totuttelu

Pentukoiran kanssa fööni voi helposti olla kovaäänisyydessään pelottava ilmestys. Ensimmäisillä kerroilla kannattaakin lähteä liikkeelle vain sen ääneen ja pikkuhiljaa myös ilmavirtaan totuttelusta. Kun pentu on myöhemmin jo oppinut föönin käyttöön, kannattaa olla varovainen ettei puhalla kuumaa ilmaa liian kauaa samaan paikkaan. Pentukoiran karva on ohitta ja pehmeää eikä eristä ihoa kuumalta ilmavirralta kovinkaan paljon ja se myös helposti ”ylikuivaa” jos kuivaaja unohtuu pitämään fööniä liian lähellä ja liian kauan samassa paikassa. Kun pentu alkaa jo tottua föönäilyyn, voi mukaan ottaa myös hoitosuihkeet ja alkaa näin valmistaa pentua kokonaisvaltaiseen turkin hyvänä pitämiseen.

Näillä keinoin pentukoira oppii varmasti kokomaan pesutapahtuman mitä normaaleimmaksi toimeksi eikä siitä tule vanhemmallakaan iällä näin riitaa omistajan kanssa.

Iso kiitos Helille ja Emmille havainnollisesta videosarjasta!

________

________

Turkkitarinoita by Yuup! -koiraroduittain

AMERIKANCOCKERSPANIELI

Tuotesuositukset:

  • Syväpuhdistava esipesuaine: 1:40 Ultradegreasing Shampoo
  • Hoitava shampoo: Restructuring and Strengthening Shampoo
  • Värishampoo mustille/suklaille: Black Revitalizing Shampoo
  • Värishampoo kirjaville/silvereille: Whitening and Brightening Shampoo
  • Hoitoaine: Detangling Conditioner tai Restructuring and Strengthening Conditioner (riippuen turkin paksuudesta)
  • Hoitomaski: Glossy Shine Mask
  • Hoitosuihke: Keratin Serum

Näyttelypesu:

Näyttelypesu on pesuista vaativampi ja tässä on lähes rajattomat mahdollisuudet kehittää omia taitojaan saadakseen turkista vieläkin kauniimman! Näyttelyt ovat nykypäivänä hyvin tiukkoja kilpailuja ja pieniltäkin tuntuvat nyanssit turkin valmistelussa voivat ratkaista lopputuloksen.

  • Esipesu muutamaa päivää ennen näyttelyä:
    • Tee ensin pesu syväpuhdistavalla, jonka jälkeen huuhtelet koiran.
    • Tämän jälkeen pesu hoitavalla shampoolla ja erittäin hyvä huuhtelu ennen hoitoainetta.
    • Jos turkki on kovin kuiva, voit tehdä tehohoidon koko turkkiin hoitomaskilla.
    • Muussa tapauksessa hoidon voi tehdä normaalilla hoitoaineella.
    • Kannattaa yhdistää tähän yhteyteen myös esitrimmi, jolloin näyttelyillan valmistautuminen sujuu nopeammin.
  • Varsinainen pesu näyttelypäivää edeltävänä päivänä:
    • Pesu yleensä hoitavalla shampoolla. Väristä riippuen voi myös käyttää vaihtoehtoisesti mainittuja värishampoita. Tämä kannattaa testata arkipesujen yhteydessä ja katsoa millä tulee paras lopputulos.
    • Hyvän huuhtelun jälkeen hoitoaine. Hoitoaineena toimii kumpikin, perushoitoaine tai Restructuring hoitoaine, ja valinta riippuukin turkin laadusta. Jos turkki on kovin ohut, kannattaa käyttää tavallista niin turkki pysyy ”pöyhkeämpänä”. Jos turkki taas on paksu, tekee Restructuring hoitoaine siitä hienosti laskeutuvan.
    • Selkäturkkiin voi käyttää lisäkiillon ja laskeutuvuuden saamiseksi hoitomaskia. Muualle turkkiin se saattaa olla liian raskas näyttelypesussa. Ensimmäisen kerran tehtäessä vaikutusaikana voi käyttää kahta minuuttia ja siitä kokemuksen mukaan, joko aikaa lyhentäen tai jatkaen.
    • Hoitoaineen hyvän huuhtelun jälkeen muutama suihkaus hoitosuihketta märkään karvaan lämpösuojaksi. Tässä Keratin Serum silikonittomana tuotteena on loistava valinta!
    • Kuivaa koira kaikilta osin TÄYSIN kuivaksi, kosteutta ei saa jäädä edes varpaitten väliin. Kosteus leviää nopeasti koko turkkiin ja tulos jää epäsiistiksi.
    • Kuivauksen jälkeen viimeistelytrimmaus.
    • Viimeistelyksi vielä pari suihkausta hoitosuihketta loppusilaukseksi. Ole tässä säästeliäs ettei karvasta tule liian ”aineinen”.

Yritä pitää koira täysin kuivana näyttelykehään saakka. Apuna voit käyttää vaikkapa kurapukua. Jalkoväliseudun karvat, ns. pissakarvat, kannattaa sitoa esimerkiksi hiusklipseillä. Uroksen mahakarvojen suojaamiseen hyvä apu on tuubihuivi. Jos tarvetta ilmenee, kuivaa turkki huolellisesti uudelleen.

Näyttelypäivän aamuna turkki kannattaa föönata ja harjata kauttaaltaan läpi. Hoitosuihketta voi käyttää tarpeen mukaan, mutta varo kuitenkin turkin liikaa ”aineistumista” jos edellisenä päivänä laitettu hoitosuihke on pysynyt turkissa vielä hyvin.

Arkipesu:

Tärkeintä on säännöllisyys! Pidä pesuvälit niin lyhyenä, ettei turkki ehdi takkuuntuu pesujen välillä. Takusta avattu turkki vaurioituu aina ja takkuuntuu uudelleen entistä helpommin.

  • Noin kerran kuukaudessa pesu syväpuhdistavalla shampoolla.
  • Peruspesut pääasiassa hoitavalla shampoolla, ajoittain voit käyttää myös värishampoita, varsinkin testaamis- ja harjoittelumielessä.
  • Hoitoaine jokaisen pesun jälkeen. Hoitomaskia voi käyttää tehohoitoon, silloin kun turkki tarvitsee ekstrakosteutusta.
  • Hoitosuihkeen käyttö suojaa karvaa ulkoisilta rasituksilta, joten sen käyttö on suotavaa turkin kunnon ylläpitämiseksi. Samalla voi tutustua eri määrien vaikutukseen turkin kiiltoon ja tuntumaan.

Arkipesut ovat oikea hetki testata eri tuotteita ja niiden käyttöä, esimerkiksi erilaisia laimennussuhteita, jotta löydät oikeat ja juurikin omalle koirallesi sopivat menetelmät.

Kiitokset tästä tarinasta ja kuvasta Tanjalle!

________

BERNHARDINKOIRA

Bernhardinkoirilla, Alppien sankareilla, on kaksinkertainen karvapeite. Lyhytkarvaisilla peitinkarva on tiheää, rungonmyötäistä ja karheaa. Pitkäkarvaisilla taasen peitinkarva on keskipitkää ja suoraa. Lisäksi pitkäkarvaisilla on hapsut eturaajoissa, runsaat housukarvat reisien takaosassa ja häntä on tuuhea. Pohjavillaa on kummallakin karvanlaadulla runsaasti.

Turkinhoito on helppoa, viikottaisella harjauksella saa pidettyä turkin takuttomana ja pohjavillan irtoamisen kurissa. Pitkäkarvaisella helposti takkuuntuvat paikat ovat korvien takuset, housu- sekä häntäkarvat. 

Bernhardinkoira kannattaa pestä kausittain. Näyttelypesut tietysti erikseen. 

Pesemällä ylläpidetään hyvää ihon ja turkin kuntoa sekä karvanvaihdon yhteydessä saadaan kuollut pohjavilla irtoamaan tehokkaasti. 

Tuotesuositukset:

Professional-tuotteet laimennan 1 litran sekoituspullossa vahvuuteen 1:10. Joskus käytän myös heti käyttövalmiita Home-sarjan tuotteita ihan sellaisenaan, suoraan pullosta turkkiin.

Pesu

Kausittain, eli käytännössä kevään loskakelien ja syksyn kurasäiden jälkeen, käytän koko turkin esipesuun syväpuhdistavaa Purifying Shampoota. Shampoo saa vaikuttaa muutaman minuutin, jonka jälkeen huolellinen huuhtelu. 

Näyttelyihin valmistautuessa käytän tämän jälkeen valkoisiin osiin vielä Whitening and Brightening Shampoota. Pesen koiran siis vielä uudelleen levittämällä tätä shampoota vain valkoisille alueille ja huuhtelemalla taas hyvin. 

Kausipesussa käytän Purifyingin jälkeen suoritetussa varsinaisessa pesussa joko Restructuring and Strengthening tai Crisp Coat Shampoota. Paras shampoo oman koiran turkille löytyy kokeilemalla, sillä koirien yksilölliset erot voivat vaikuttaa lopputulokseen. 

Restructuring and Strengthening Shampoo on täydellinen elvyttämään kulunutta ja vaurioitunutta turkkia. Tämän olen havainnut hyväksi esimerkiksi leikatun koiran turkille.

Vaikka Crisp Coat shampoo on suunniteltu karkea- ja kiharakarvaisille turkeille soveltuu se erinomaisesti myös pitkäkarvaiselle turkille! Shampoo jättää kauniin ja tasaisen lopputuloksen, kuitenkaan tekemättä turkkia liian pörröiseksi. Silloin tällöin käytettynä tämä shampoo antaa turkille normaalista poikkeavan käsittelyn ja auttaa näin turkkia ”uudistumaan”. Tämä tekee normaalisti käytetyn shampoon pesutuloksesta taas aivan mahtavan.

Annan yleensä shampoon vaikuttaa hetken, jonka jälkeen huuhtelen huolellisesti.

Älä unohda hoitoainetta!

Pesun jälkeen täytyy ehdottomasti suorittaa turkin hoitoainekäsittely!

Detangling Conditioner on terveelle turkille oiva, kevyt hoitoaine. Tämä hoitoaine ylläpitää turkin kosteustasapainoa ja helpottaa pitämään turkin takuttomana. Restructuring and Strengthening  Conditioner taasen hoitaa karvaa hyvin perusteellisesti ja se sopii rasittuneelle tai vaurioituneelle karvalle.

Hoitoaineen annetaan vaikuttaa hieman kauemmin kuin shampoon ja huuhdellaan extra huolellisesti pois. Tarkoitus ei missään nimessä ole jättää hoitoainetta turkkiin.

Kuivaus

Turbofööni on ehdoton, jotta saadaan kauttaaltaan kuiva turkki. Ennen föönaamista suihkautan pyyhekuivaan turkkiin muutaman painalluksen Pink Velvet tai Glossing and Detangling Sprayta vielä viimeistelemään turkkia.

Pohjavillaa alkaa irtoamaan siinä vaiheessa kun karva alkaa kuivumaan. Kun on tehokas fööni, niin irtoava pohjavilla lähtee kuin itsestään. 

Jotta saa tasaisen lopputuloksen on kuivaustekniikalla väliä. Kun turkki alkaa kuivumaan, föönaa vain karvansuuntaisesti. Varsinkin selän päältä, jotta karva ei jää pystyyn ja näin koirasta tulee helposti takakorkean näköinen. 

Kun turkki on kauttaaltaan kuiva, kannattaa vielä harjan kanssa käydä turkki läpi. Jos karva jää kosteaksi, saattaa se alkaa kihartumaan. 

Mainitut suihkeet ovat myös erittäin käteviä käyttää harjauksen yhteydessä. Suihkauta housu- ja häntäkarvoihin, anna vaikuttaa hetki ja harjaa karva auki.

Viimeistely

Pitkäkarvaisilla leikkaa tassukarvat lyhyeksi ja tarkista, ettei varpaiden väleissä ole takkuja. Korvakarvojen ja korvantaustojen siistiminen kannattaa tehdä myös tässä kohtaa. 

Muista myös kynsien leikkaus, se on hyvä olla osa jokaista pesutapahtumaa.

Kiitokset tästä tarinasta ja kuvasta Kaisalle!

________

ENGLANNINSETTERI

Setterit, nämä koiramaailman hessuhopot, jotka kaipaavat kuitenkin huoltoa ihan samalla mitalla kuin muutkin trimmattavat turkkirodut.

Olen todennut että viikko on juurikin sopiva pesuväli miltei vitivalkoisen koristekarvoituksen omaavalle Englanninsetteri urokselleni. Viikottaisella pesuvälillä koiran turkki pääsee myöskään harvoin takkuuntumaan.

Uroskoiralla valkoiset pissakarvat tuovat myöskin omat haasteensa, ja tähänkin olen todennut viikottaisen pesuvälin riittävän suojelemaan karvoja. Tarvittaessa pelkästään pissakarvat voi pestä pari kertaa viikossa, käyttäen laimeaa shampoota sekä hoitoainetta tai Keratin Serumia. Mikäli huomaan pesujen välissä, että turkissa on takkuja, oksia tai roskia, karstaan ne pois kevyesti.

Näin teen itse ja jaankin tämän vain kokemuksia jakaakseni, en mitään standardia määrittääkseni eli liian vakavasti tätä ei saa ottaa! Tässä siis oma reseptini englanninsetterin turkin huoltoon. Niin ja tärkein työväline tähän hommaan on huumori, joten lähetääs pesulle!

Suositeltavat aineet

  • Shampoot: Whitening and Brightening Shampoo ja Restructuring and Strengthening Shampoo
  • Hoitoaineet: Glossy Shine mask, Detangling conditioner ja Restructuring and Strengthening conditioner
  • Viimeistelyyn: Keratin Serum

Käytän pesun yhteydessä 1 litran laimennuspulloa, johon sekoittelen aineet.

Pesulle siis

Aloitan aina koiran pesun käyttäen laimentamatonta Whitening and Brightening shampoota, pesten sillä tassut, pissakarvat ja muut mahdolliset värjäytymät. Shampoo huuhdellaan huolella pois.

Tämän jälkeen teen sopivan shampooseoksen laimentaen lämpimään veteen 3 pumppausta Whitening and Brightening shampoota, sekä 3-4 pumppausta Restructuring and Strengthening shampoota. Seos levitetään koko koiraan huolellisesti puristellen.

Tämän jälkeen koira huuhdellaan lämpimällä vedellä huolellisesti. 

Hoitoaineella huoltaen

Itse pesun jälkeen tehdään hoitoaine seos laimennuspulloon. Olen käyttänyt koristekarvoihin Detangling Conditioneria tai Restructuring and Strengthening Conditioneria.

Detangling Conditioner antaa koristekarvoihin hieman kevyemmän lopputuloksen, kun taas Restructuring Conditioner antaa koristekarvalle hyvin suoran sekä laskeutuvan lopputuloksen, hoitaen karvaa hyvin perusteellisesti.

Laitan hoitoainetta lämpimään veteen n. 6 pumppausta.

Levitän hoitoaineseoksen sekoituspullosta koristekarvoihin ja korviin.

Samanaikaisesti levitän selkäturkkiin, kylkiin ja niskaan raakaa Glossy Shine Maskia n. 2 ruokalusikallista yhteensä. Glossy Shine maskin levityksen voi tehdä ihan käsin, käyden koko niska-selkälinjan läpi jotta maski on levinnyt kunnolla.

Annan hoitoaineiden vaikuttaa n. 2min jonka jälkeen turkki huuhdellaan niska-selkälinjasta aloittaen lämpimällä vedellä huolellisesti.

Kun oletat että aineet on huuhdeltu, nyrkkisääntönä on huuhdella vielä koira kauttaaltaan kerran läpi.

Tämän jälkeen koira pyyhekuivataan puristellen turkkia, ei hankaamalla!

Ja sitten föönataan!

Itselläni on käytössä Remingtonin käsifööni. Joskus olen föönannut tassut ja selkäturkin turboföönillä, mutta koristekarvojen föönaamisesta käsiföönillä en luovu.

Turbofööni kuivaa turkkia liian ”nopeasti” ja ”rajusti”, eli lopputuloksesta tulee mielestäni liian pöyhkeä. Käsiföönillä koiran koko kuivaaminenkin onnistuu ongelmitta.

Suihkautan koiran turkkiin ennen föönäämistä Keratin Serumia.

Aloitan aina niskaturkin föönaamisesta.

Turkkia föönataan karvan suuntaisesti kokoajan karstaten, etenen selkäturkkiin ja kylkiin samalla tekniikalla.

Vasta kun niska, selkä ja kyljet ovat kuivat, aloitan koristekarvojen föönaamisen. Koristekarvoja föönataan alaspäin samalla harjaten/karstaten.

Lopuksi käyn vielä läpi koko koiran föönaten ja kammaten turkkia läpi.

On hyvä muistaa että turkki tulee kuivata täysin kuivaksi, varsinkin näyttelypesuissa. Mikäli turkki jää kosteaksi, voi se nopeasti kihartua.

Viimeistely tekee mestarin

Viimeistelen aina koiran turkin suihkauttaen siihen kevyesti Keratin Serumia ja laittaen satiiniviitan päälle. Kyllä, myös arkipesujen jälkeen käytän viittaa, se viimeistelee selkä ja niskaturkin upean kiiltäväksi ja sliipatuksi. Arkipesujen jälkeen usein viitta on päällä vain puolisen tuntia. 

Näyttelyyn lähes samoin opein

Näyttely valmistautuminen menee itse pesun osalta yllä olevan ohjeen mukaisesti, tosin joskus saatan pestä myös koristekarvat tassujen pesun yhteydessä raa’alla Whitening and Brightening Shampoolla ensiksi.

Näyttelypesuissa tulee koira kuivata varpaanvälejä myöten täysin kuivaksi, jotta kosteus ei leviä turkkiin. Viitta koiralla on päällä pesutilanteesta seuraavaan aamuun. Käytän koiran ulkoillessa pesun ja näyttelyn välillä koristekarvoissa klipsuja, jotta ne eivät ole esimerkiksi pissassa. Mikäli turkki pääsee ottamaan kosteutta esimerkiksi ihan kosteasta ilmasta, föönaan turkin karstaten läpi vielä näyttelyaamuna.

Kiitos tästä tarinasta ja kuvasta Jonnalle!

________

HAVANNANKOIRA

Havannankoiran turkin kuuluu olla helppohoitoinen, pohjavillaton, pehmeä ja sileä, voiden muodostaa myös laineita. Pesu oikeilla aineilla, säännöllisesti ja huolellisesti ennaltaehkäisee takkujen syntymistä, pitää turkin hyvässä elinvoimaisessa kunnossa ja näin antaa koiralle sekä omistajalle mukavan yhteisen pesuhetken, josta kumpikin oikealla asenteella ja totuttelulla nauttii. 

Tuotesuositukset

  • Syväpuhdistava shampoo: Purifying Shampoo for All Coat Types
  • Yleisshampoo: Restructuring and Strengthening Shampoo
  • Hoitoaine: Restructuring and Strengthening Conditioner
  • Hoitomaski: Glossy Shine Mask
  • Hoitosuihke: Glossing and Detangling Spray

Arkipesu

Havannankoira kannattaa pestä kerran viikossa, jotta takkuja ei ehdi muodostua huonollakaan ilmalla. Itse pesutoimenpide kuivauksineen on nopea, kestäen noin 1-2h turkin määrästä riippuen. Suosittelemme siis ehdottomasti noudattamaan säännöllisyyttä pesujen kanssa!

Eiköhän siis aleta pesemään:

  • Kastele koira ensin runsaalla vedellä, jotta saat turkin märäksi kokonaisvaltaisesti kuonosta hännänpäähän.
  • Pese koira ensin syväpuhdistavalla shampoolla, joka on laimennettu 1:10. Tassuihin kannattaa käyttää syväpuhdistavaa raakana, jolloin katupöly ja muu lika lähtee mahdollisimman hyvin turkin likaisimmista kohdista pois.
  • Hankaa turkkia pyörivin liikkein, shampoo saa vaahdota kunnolla ja liike saa olla ihoon asti yltävää, ikäänkuin pesisit omia hiuksiasi.
  • Anna shampoon vaikuttaa pari minuuttia ja huuhtele hyvin pois.
  • Usein koira kannattaa pestä vielä Restructuring yleisshampoolla uudelleen syväpuhdistuksen jälkeen. Laimenna shampoo 1:10, kuten laimensit syväpuhdistavankin, ja huuhtelen hyvin. Näin turkki on varmasti puhdas.
  • Hoitoaineena kannattaa käyttää Restructuring and Strengthening Conditionerin ja Glossy Shine Maskin yhdistelmää. Kummatkin lisätään periaattella 1:10.
  • Tarvittaessa hoitomaskia voi myös laittaa turkkiin laimentamattomana suoraan turkille ja sen päälle käsitellä turkki vielä laimennetulla hoitoaineella – tämä silloin jos turkki on kovin kuiva tai huonokuntoisen oloinen.
  • Hoitoainetta levittäessä älä käytä pyöriviä liikkeitä vaan levitä hoitoainetta ylhäältä alaspäin sormilla ”haroen”.
  • Anna hoitoaineen vaikuttaa muutamia minuutteja, jonka jälkeen huuhdo se hyvin pois.
  • Puristele huuhtelun jälkeen ylimääräiset vedet koiran turkista pesupaikalla käsin pois ja sen jälkeen kuivaa pyyhkeellä mahdollisimman hyvin.
  • Tässä kohtaa voi koiran antaa kuivatella vähän aikaa, esimerkiksi 20-30 minuuttia, kylpyhuoneessa pyyhkeiden päällä ennen föönauksen aloittamista. Tämä lyhentää föönausaikaa ja antaa turkkiin ilmavuutta. 
  • Nosta koira pöydälle ja suihkuta hoitosuihketta koiran turkkiin kauttaaltaan.
  • Aloita föönaus koiran seisoessa ja muista föönata turkkia ylhäältä alaspäin. Tässä vaiheessa emme missään nimessä toivo turkkiin kohdistuvaa pyörivää liikettä ilmavirralta vaan tahdomme edesauttaa turkin laskeutumista kauniisti.
  • Kun turkki on koiran seisoessa sivuilta, hännästä, päästä ja eturinnasta kuiva, käännä koira kyljelleen ja kuivaa koiran ”sisäosat” eli kainalot, jalkojen välit, tassut, mahanalunen ja jalkojen karvat. 
  • Lopuksi tee koiralle selkärankaa pitkin kulkeva jakaus, siisti tarvittaessa tassukarvat, leikkaa kynnet sekä karvat anturoiden välistä, ja pistä pompulat etutukkaan. 
  • Operaation lopuksi muista aina kehua ja palkita koiraa, sekä nauttia itse kauniista, hyvinvoivasta havannankoirastasi. 
  • Havannankoiran arkipesu ja näyttelypesu eivät eroa toisistaan millään muotoa. Tee jokainen pesu alusta loppuun huolellisesti ja säännöllisesti!

Kiitokset tästä tarinasta ja kuvasta Nooralle!

__________

IRLANNINSETTERI

Irlanninsetterin turkki on parhaimmillaan eloisa, mahdollisimman suora, kiiltävä ja vahva. Turkissa on silkkisyyttä, se ei ole pumpulimainen eikä liian pehmeä. Oikealaatuinen karva kestää kulutusta ja se on runsaanakin helppohoitoinen.

Tuotesuositukset:

  • Shampoo: Restructuring and Strengthening Shampoo
  • Hoitoaine: Detangling Conditioner
  • Hoitosuihke: Keratin Serum
  • Hoitomaski: Glossy Shine Mask ja Extreme Volume Moisturizing Mask (tarvittaessa tai muuten vain kokeiluniloisille)

Kaiken A ja O on turkin pitäminen puhtaana ja takuttomana! Likainen karva takkuuntuu, eikä mikään juhlakunnostus auta pikakorjauksena kuluneeseen, kuivuneeseen ja takkuuntuneeseen karvaan.

Tiedättehän miten ihanaa se juuri pesty, hyväntuoksuinen ja takuton punanuttu on ottaa kainaloon rapsuteltavaksi? Tämä on meillä arkipäivää ja koirat käyvät pesulla säännöllisesti ja sen lisäksi aina kun ne ovat likaisia, esimerkiksi metsälenkin jälkeen tai kurakelien aikaan.

Helma hulmuamaan

Jos toivot uroksellesi yhtenäistä vahvaa “helmaa”, se onnistuu säännöllisellä – mieluiten päivittäisellä – pissakarvojen pesulla ja huolehtimalla riittävästä kosteutuksesta hyvillä hoitoaineilla. Pissa polttaa karvan huonoon kuntoon, se katkeilee ja harvenee.

Huuhtele pissakarvat runsaalla vedellä ja pese reilusti laimennetulla shampoolla. Hyvän huuhtelun jälkeen lisää hoitoaine, anna vaikuttaa hetki ja huuhtele huolella.

Megatakku turkissa

Pesun yhteydessä voit hieroa laimentamatonta tai kevyesti laimennettua hoitoainetta takkukohtaan ja sillä välin kun hoitoaine vaikuttaa muualla turkissa, kammata takun auki varovaisesti.

Vältä ison takun aukomista likaisessa turkissa. Takun aukominen vahingoittaa turkkia ja tällainen karva takkuuntuu entistä helpommin uudelleen.

Näyttelypesu on kokonaisvaltainen hoito

Irlanninsetterin turkin kunnostaminen on karvan laadun vuoksi kovin suoraviivaista ja itselläni on käytännössä samat pesurutiinit niin peruspesuihin kuin näyttelypesuihin.

Sillä erotuksella tosin, että arjen pesuissa pesen vain likaiset osat, jolloin mm. selkäturkki saattaa jäädä pesemättä ja vain helmat saavat hellyyttä ja hoitoa.

Näyttelyyn pesen aina turkin joko edeltävänä iltana tai mahdollisuuksien mukaan näyttelypäivän aamuna. Edellisenä päivänä pestyn turkin voi myös vaikka näyttelyaamuna freesata suihkauttamalla siihen hyvin pienen määrän hoitosuihketta ja föönaamalla turkin ilmavaksi ja laskeutuvaksi.

Silloin tällöin syväpuhdistus

Ajoittain on hyvä pestä turkki syväpuhdistavalla shampoolla, jotta kaikki pesuainejäämät sekä mahdollisesti ulkoa mukana kantautuneet vaikeat, turkkiin jääneet liat, saadaan pois.

Syväpuhdistavaa pesua seuraa ihan perusrutiini – hyvä shampoovaahdotus, kunnon huuhtelu ja niitä seuraavat hoitoaineen levitys, huuhtelu ja perusteellinen kuivaus.

Takki ojennukseen

Ideaali selkäturkki irlanninsetterillä on melko tiivis ja lyhyt, ns. tiukka takki.
Jos selkäkarva kaipaa lisäkiiltoa tai se on kuiva tai lennokas, joko kiiltoa tuova tai kosteuttava maski voisi olla ihan paikallaan.

Sekoitussuhteista

Omalle koiralle sopivat laimennussuhteet ja hoitoaineiden sekä -suihkeiden määrän löydät kokeilemalla. Liiallinen määrä jättää turkin tunkkaiseksi ja/tai raskaaksi ja eloisuus katoaa.

Siksi kannattaakin opetella kokeilemalla – aloitat tuotesuosituksessa mainitusta seossuhteesta (tyypillisesti 1:10) ja lähdet siitä sitten muokkaamaan joko laimeammaksi tai vahvemmaksi.

Kiitos tarinasta ja kuvasta Pauliinalle!

__________

KIINANHARJAKOIRA

Tämä ohje on kirjoitettu sekä puuterille, että nakulle kiinanharjakoiralle. Eri kohdissa ohjetta on mainittu mikäli tuotesuositus tai ohjeistus koskee vain toista.

Tuotesuositukset puuterille:

  • Syväpuhdistava shampoo: 1:40 Ultra Degreasing Shampoo
  • Hoitava shampoo: Restructuring and Strengthening Shampoo tai Gentle Shampoo For Sensitive Skin and Puppies
  • Värishampoo vaaleaan turkkiin: Whitening and Brightening Shampoo
  • Hoitoaine: Detangling Conditioner tai Restructuring and Strengthening Conditioner
  • Hoitomaski: Glossy Shine Mask
  • Hoitosuihke: Keratin Serum

Tuotesuositukset nakulle:

  • Shampoo koko koiran pesuun: Gentle Shampoo for Sensitive Skin and Puppies
  • Lisäksi seuraavia tuotteita voi käyttää harjaosiin:
    • Valkoisiin karvoihin: Whitening and Brightening Shampoo
    • Mustiin karvoihin: Black Revitalizing Shampoo
    • Vaurioituneeseen karvaan: Restructuring and Strengthening Shampoo
    • Hoitoaine: Detangling Conditioner
    • Viimeistelyyn: Keratin Serum

Näyttelyyn valmistautuminen:

Alustavissa valmisteluissa ennen esipesua olemme havainneet eroja harrastajien välillä. Jotkin harrastajat ovat kertoneet meille harjaavansa koiran läpi kevyesti ennen esipesua, kuitenkaan turkkia repimättä. Ajatuksena tässä on ollut, että mikäli turkissa on pieniä takkuja, pääsisivät aineet vaikuttamaan karvaan paremmin heti pesun alusta. Toisaalta taas, toiset harrastajat eivät näe tähän mitään syytä ja ehdottavat nimenomaan harjaamaan ja selvittämään turkkia vasta pestynä / pesun yhteydessä. Lopputulokset ovat molemmilla tavoilla hyviä, joten yhtä ainoaa totuutta tässä ei ilmeisesti ole… Otamme tästä asiasta mielellään palautetta ja reagoimme harrastajien huomioihin!

Esipesu pari päivää ennen näyttelyä:

  • Tee tämä pesu huolellisesti. Voit käyttää jopa syväpuhdistavaa shampoota, tarkoitus on saada turkki aivan puhtaaksi.
  • Pesu itsessään aivan perustekniikoiden mukaisesti. Muista, että et anna aineen vaikuttaa liian kauaa vaan tee suosiolla kaksi pesua jos tarvetta ilmenee.
  • Hoitoaineen voi antaa esipesussa vaikuttaa pidempään kuin näyttelypesussa, jotta päästään maksimoimaan hoitoaineen hoitavuus. 
  • Pesun jälkeen kuivaa koira täysin kuivaksi ja selvitä takut huolella.
  • Kuivauksessa viimeiset 5 minuuttia föönaten kamman kanssa, jotta turkki on varmasti takuton.
  • Esitrimmi kannattaa yhdistää tähän, jotta näyttelypesu olisi helpompi ja viimeistelyyn voisi näin käyttää sen yhteydessä enemmän aikaa.
  • Pesun jälkeen mahdolliset pääkarvat kannattaa laittaa ponnarilla ja klipsulla kiinni, jotta eivät mahdollisesti värjäänny ruuasta, silmävuodosta, jne.

Varsinainen näyttelypesu joko näyttelypäivää edeltävänä iltana tai sitten näyttelypäivän aamuna:

  • Jos pesun suorittaa näyttelyä edeltävänä päivänä, kannattaa se ajoittaa mahdollisimman iltaan, jotta turkki pysyy mahdollisimman hyvänä ja ulkoilut voidaan minimoida. 
  • Ennen pesua koira kannattaa käydä hellästi läpi harjalla / kammalla, jotta varmistutaan sen takuttomuudesta ja saadaan mahdollisten takkujen vaurioitunut karva hoidettua hoitoaineella.
  • Pesu aloitetaan valmistelemalla pesuaineet laimentaen ne oikein. Jokaiselle koiralle on etsittävä sopivat laimennussuhteet, mutta lähtökohtana voi käyttää näitä esimerkkejä:
    • Nakulle : 4 pumppausta Puppy shampoota 0.5l sekoituspulloon lämpimään veteen.
    • Puuterille: 3 pumppausta Restructuring shampoota + 3 pumppausta värishampoota 1 litran sekoituspulloon. Mikäli värishampoo jätetään pois, voi sen korvata samalla määrällä Restructuring shampoota.
    • Tarvittaessa vaaleat jalkakarvat ja pissakarvat voi pestä pienellä määrällä raakaa Whitening and Brightening shampoota kirkastaakseen karvojen värin.
    • Nakulle hoitoainetta ei tarvitse paljoa, 0.5l sekoituspulloon riittää 3 pumppausta Detangling hoitoainetta.
    • Puuterille hoitoaineiden valinta kannattaa tehdä Detangling hoitoaineen tai Restructuring hoitoaineen välillä, oman maun ja kokemusten mukaan. Restructuring hoitoaine tekee turkista laskeutuvamman sekä suoremman, kun taas Detangling hoitoaine tekee turkista kevyemmän. Molempia hoitoaineita voi laimentaa suhteella 4 – 6 pumppausta / 1 litran sekoituspullo.
    • Puuterin turkille voi halutessaan laittaa hoitoaineen vaikutusajaksi lisäksi raakaa Glossy Shine Maskia pari ruokalusikallista jakauksen päälle selkään ja niskaan levittäen. Tämä tuote tuo huomattavan eron turkin laskeutuvuudessa sekä kiillossa.
  • Itse pesu suoritetaan perustekniikoiden mukaisesti. Shampoo huuhdellaan turkista huolella ja lämpimällä vedellä. Ole tässä tarkkana ettei turkkiin jää yhtään shampoota.
  • Hoitoaineen vaikutusajaksi riittää näyttelypesussa n. 2min. Mikäli omistat märkäharjaukseen sopivat harjan, kuten Wet Brushin, voi hoitoaineen vaikutusajan harjata turkkia alaspäin hoitoaineen kanssa.
  • Myös hoitoaine huuhdellaan turkista huolella. Tee viimeinen huuhtelu viileällä vedellä, jotta karvan ”hiussuomut” sulkeutuvat.
  • Huolellisen pesun ja huuhtelun jälkeen siirrytään kuivaukseen. Koiran pyyhekuivauksessa tulee muistaa että turkkia rutistellaan pyyhkeeseen, ei missään nimessä hangata.
  • Föönaukseen siirtyessä koiran turkki kannattaa laittaa jakaukselle, jotta turkkia saa kokoajan föönattua oikeaan suuntaan eli alaspäin.
  • Ennen föönausta turkkiin voi suihkauttaa pari suihkausta Keratin Serumia.
  • Turkki tulee föönata lämpimällä puhalluksella kokoajan harjaten samaan aikaan. Harjaukseen sopii parhaiten metallipiikkinen harja.
  • Koira tulee föönata täysin kuivaksi varpaanvälejä myöten ettei kosteus ”leviä” turkkiin. Föönauksen 5 viimeistä minuuttia kannattaa käyttää kamman kanssa koiran läpi käymiseen.
  • Lopuksi turkkiin voi suihkauttaa pari suihkausta Keratin Serumia kiillon maksimoimiseksi.

Yritä pitää koira täysin kuivana näyttelykehään saakka. Jalkoväliseudun karvat, ns. pissakarvat, kannattaa sitoa esimerkiksi hiusklipseillä tai turkki voidaan nyytittää.

Jos tarvetta ilmenee, kuivaa turkki huolellisesti uudelleen.
Jos pesu on tehty edellisenä iltana, kannattaa näyttelypäivän aamuna turkki föönata ja harjata kauttaaltaan läpi.

Arkipesu:

Puuteri kannattaa pestä viikoittain, kun taas nakut iholle sopivalla pesuvälillä. Oikean pesuvälin oppii yhteiselon kuluessa, mikä kullekin koirayksilölle sopii parhaiten. Säännöllisyys on kuitenkin tärkeintä!

Mikäli koira takkuuntuu, tulee koiraa pestä niin usein ettei takkuja pääse syntymään, näin koiran karvan kuntoa korjataan.

Arkipesuun käyvät samat aineet kun näyttelypesuunkin, mutta tällöin turkkia voi ”hoitaa enemmän”. Jos tarvetta on, voi arkipesujen yhteydessä käyttää esimerkiksi hoitomaskeja enemmänkin.   

Syväpuhdistavia aineita ei tule käyttää jatkuvasti, näin vältämme turkin kuivumisen. Kuitenkin syväpuhdistava pesu on hyvä tehdä välillä, kuitenkin huomioiden samalla turkin riittävän kosteutuksen. Lisäksi näyttelytauolla värejä on hyvä kirkastaa sopivalla värishampoolla.

Kiitos tästä tarinasta ja kuvasta Jonnalle ja Iiralle!

_________

KIINANHARJAKOIRAN SAVINAAMIO

Käytetty tuote: Green Clay Sebum Control Treatment

Yuupin valikoimista löytyy myös pelkästä kuohusavesta valmistettu savinaamio karvattomien koirien ihon käsittelyyn. Nakuille se sopii kuin nenä päähän ja saimmekin tästä ihan oman turkkitarinansa kiinanharjakoiran pesuohjeen lisäksi!

Savinaamio on jauhemaista ainetta, joten siitä on helppo tehdä juuri omalle koiralle sopiva seos säätelemällä jauheen ja siihen sekoitettavan veden määrää. Tämän tarinan kokemuksen mukaan, yhdelle koiralle savinaamion tekemiseen tarvitaan noin 2 rkl jauhetta, johon vettä kannattaa lisätä tippa kerrallaan. Sekoita naamiota astiassa samalla vettä lisäten, kunnes naamio on paksua massaa ja jauhe on kuitenkin sekoittunut veteen kokonaan. 

Naamion levitys koiraan kannattaa tehdä suihkutiloissa – naamio voi nimittäin levitettäessä roiskua ennen kuivahtamistaan. Naamion voi levittää käsin koiran ihoalueisiin kaulasta alaspäin. Ei haittaa jos naamiota menee karvallisiin osiin.

Naamiota levitetään ohut kerros koiran iholle niin , että iho peittyy kerroksen alle kokonaan. Tämä on siis hyvin samanlaista kuin ihmistenkin savinaamion käyttö.

Naamion vaikutusaikaa säätelee kerroksen paksuus ja siitä johtuva kuivumisaika. Itse olemme todenneet hyväksi noin 10 minuutin vaikutusajan, jonka aikana savinaamio muuttuu  vaaleammaksi iholla kuivuessaan.

Naamion huuhtelu kannattaa tehdä huolellisesti lämpimällä vedellä, jonka jälkeen koiralle voi suorittaa normaalin pesun ja kuivauksen.

Tämän jälkeen nakuille voi levittää iholle esimerkiksi kevyesti kosteuttavaa geeliä tai voidetta ihon kosteutukseen.

Oivallinen hetki savinaamion tekemiseen on tehdä se esimerkiksi arkipesujen yhteydessä.

Kiitokset tästä tarinasta Ainolle ja Iiralle!

________

KULTAINENNOUTAJA

Pesen omat koirani aina kun ne ovat näkyvästi likaisia ja turkki tuntuu rasvaiselta tai se on siistimisen tarpeessa, käytännössä tämä tarkoittaa noin kuukauden välein.

Turkki on helpompi pitää selvänä ja takuttomana kun se on puhdas ja trimmattu. Myös säännöllinen karstaus irrottaa irtokarvan, joka voi helposti vanuttua turkkiin mikäli sitä ei harjata / pestä irti.

Olen myös kiinnittänyt huomiota siihen, että kun kultaisennoutajan turkkia hoitaa, pesee ja siistii säännöllisesti, niin esim. rapakeleillä pelkkä lämpimällä vedellä tehty huuhtelu riittää irroittamaan lian turkista ja turkki kuivuu nopeasti.

Täytyy kuitenkin muistaa, että jokainen koiranomistaja löytää vain kokeilemalla koiralleen oikeat aineet ja niiden lantraussuhteet ja tekniikat, mutta tässä on joka tapauksessa minun oma ”reseptini”.

Tuotesuositukset:

  • Restructuring and Strengthening Shampoo (yleispesuun)
  • Whitening and Brightening Shampoo (tassut)
  • Crisp Coat Volumizing Shampoo (kylkikarvat ja rinta)
  • Hoitoaineeksi Detangling Conditioner (yleensä) ja Glossy Shine Mask (kosteutukseen tarvittaessa)
  • Hoitosuihkeeksi Keratin Serum (lämpösuojaksi ennen föönäystä) ja Glossing and Detangling Spray (viimeistelyyn)

Arkipesu:

Ennen shampoon levitystä, muista kastella koiran turkki kunnolla kauttaaltaan märäksi – se ei saa olla mistään kuivana kun aletaan levittämään shampoota. Muista myös hieroa shampoot ihoon asti, jotta karva tulee varmasti kauttaaltaan käsitellyksi.  

Aineet arkipesuihin teen näin:

  • Restructuring and Strengthening Shampoota 4 pumppausta 0,5 litraan vettä
  • Tassuille Whitening and Brightening Shampoo raakana
  • Detangling Conditioner 5 pumppausta 0,5 litraan vettä

Ensin hieron kunnolla shampoot ihoon ja turkkiin, jonka jälkeen huuhtelen turkin oikein huolella. Shampoo pitää saada turkista kokonaan pois.

Sen jälkeen levitän hoitoaineen, jonka annan vaikuttaa n. 2 – 5 minuuttia riippuen siitä, onko turkki todella kuiva vai riittääkö lyhempi vaikutusaika. Myös hoitoaine tulee huuhdella hyvin ja paras sääntö tähän on, että siinä kohtaa kun ajattelet, että nyt on hyvä, huuhtele vielä kertaalleen. Turkkiin ei haluta yhtään ”lähmäistä” tunnetta, miltä se minusta tuntuu jos sinne jää aineita.

Tämän jälkeen koira kuivataan. Koiran todella pitää olla kauttaaltaan kuiva eli tarkasta vielä kertaalleen, että koira on varmasti kauttaaltaan täysin kuiva.

Kuivauksen jälkeen voi siistiä kaulaa, tassuja ja häntää. Muista, että aina trimmataan vain puhdasta ja takutonta turkkia. Silloin jälki on tasainen ja kaunis.

Näyttelypesu:

Näyttelypesu on pitkälti aivan samanlainen kuin arkipesu, mutta prosessiin lisätään muutama ”spessu-tuote” kylkeen.

Edellisenä iltana ennen näyttelyä koira pestään perusteellisesti:

  • Pese koira kokonaan Restructuring and Strengthening Shampoolla sekoittamalla 4 pumppausta 0,5 litraan vettä
  • Tassuille Whitening and Brightening Shampoo raakana
  • Sinne minne kaivataan hieman volyymia, esim. kylkikarvoihin ja rintaan, käytän Crisp Coat Volumizing Shampoota 2 pumppausta 0,25 l vettä. Tämä on hyvin riittoisaa ja vaahtoavaa, joten sitä ei tarvitse paljoa laittaa nähdäkseen vaikutuksen. Tuoksukin on ainakin omaan nenään erinomainen.
  • Detangling Conditioner 5 pumppausta 0,5 litraan. Tämä muuten sekoittuu hyvin viileään veteen eikä paakkuunnu ollenkaan veden seassa mikä on erittäin mukavaa. Hoitoaineen tilalla voi käyttää myös Glossy Shine Maskia jos turkki tarvitsee kosteutta ja kiiltoa enemmän.

Tässäkin, hiero kunnolla shampoot ihoon ja turkkiin, sekä muista kunnon huuhtelu perään.

Kun koira on kunnolla huuhdeltu ja pyyhkeillä kuivattu, niin tee harjaus ja laita Keratin Serumia muutamia suihkauksia ja harjaa uudelleen. Tämä on hyvä lämpösuoja ja valmisteleva toimi ennen föönäystä.

Koira föönataan niin, että sille tehdään jakaus selkälinjaan, jonka jälkeen päällyskarva kuivataan suoraksi ja lopuksi kuivataan pohjavilla. Käytän koirille tarkoitettua ”turbofööniä” ihan aluksi, jotta saan päällyskarvan suoraksi ja kosteuden pois. Sitten lopun föönään aivan tavallisella föönillä, jotta kuuma lämpö antaa hieman kiiltoa.

Kirsikkana kakun päällä minulla on tapana käyttää vielä yhtä viimeistelytuotetta ja laitaa sen föönauksen jälkeen turkkiin: Glossing and Detangling Spray. Tätä vain 1-2 suihkausta per kylki noin 15-20 sentin etäisyydeltä, annetaan hetki olla ja sitten kevyt harjaus.

Näin meillä on lopputuloksena koiralla puhdas, kaunis, kiiltävä ja ilmava turkki!

Kiitokset tästä tarinasta Emmille ja Helille, ja kuvasta Jonnalle!

________

LHASA APSO

Tuotesuositukset:

  • Yleisshampoo: Restructuring and Strengthening Shampoo, Gentle Shampoo for Sensitive Skin and Puppies
  • Värishampoo: Whitening and Brightening Shampoo (musta-valkoisen partaan)
  • Hoitomaski: Glossy Shine Mask
  • Hoitosuihke: Keratin Serum (erityisesti turkin lämpösuojaksi föönäykseen)

Arkipesu:

Lhasa apsolle hyvä pesuväli on viikoittainen pesu. On hyvä huomata, että koirasi turkki voi olla erilainen esimerkiksi sen väristä riippuen. Tässä turkkitarinassa particolor (musta/valkoinen) turkkisella ja kullanvärisellä on selkeästi erilaiset karvanlaadut. Kultaisella päällimmäinen karva on hyvin kovaa ja se kasvaa suhteellisen hitaasti. Particolorilla taas karva on nopeasti kasvavaa, eikä se takkuunnu kovin helposti. Tällaiset asiat on syytä ottaa huomioon tarinaa lukiessa ja oman koiran turkkia kannattaa tutkia tässä valossa.

Syvennytään siis itse pesuun:

  • Turkin voi pestä vuorotellen Restructuring ja Puppy shampoilla. Tämä tuntuu tekevän hyvää turkin kunnolle – joka toinen pesu hoitavalla ja korjaavalla Restructuring shampoolla ja joka toinen taas hellemmällä Puppy shampoolla. Molemmille aineille käy sama ohje.
  • Laita 3 painallusta shampoota 2 litraiseen sekoituspulloon. Jos teet seoksen litran pulloon, riittää yksi kokonainen ja lisäksi pieni painallus ainetta. Todennäköisesti tarvitset pesunestettä sen pari litraa, joten on helpompaa tehdä se suoraan isompaan pulloon.
  • Kaada pesunestettä hallitusti koiran päälle ja puristele sitä turkkiin. Älä hiero ainetta turkkiin.
  • Jos tassut ja naamakarvat on likaisia, pese ne ensin ja jatka siitä sitten koko koiran pesuun. Näin pesuaine ehtii vaikuttaa kauemmin likaisimmissa karvoissa.
  • Musta-valkoiselle voi käyttää myös aina välillä Whitening and Brightening shampoota jos parta on esimerkiksi värjääntynyt.
  • Hoitoaineena toimii arkipesuissa hyvin hoitomaski.
  • Sekoita 1 ruokalusikallinen hoitomaskia litraan vettä. Hoitomaskin saa liukenemaan parhaiten siten, että laitat ensin hoitomaskia sekoituspulloon, lisäät sitten hieman kuumaa vettä (hanasta) ja ravistelet pulloa. Tämän jälkeen lisäät lopun veden ja teet pesunesteestä sopivan lämpöistä.
  • Kaada sekoitus koiran päälle hallitusti ja huuhtele heti pois.
  • Kun kaikki hoitoaine on huuhdeltu hyvin pois, huuhtele vielä lopuksi viimeinen kerta viileämmällä vedellä.
  • Ennen kuin aloitat föönaamisen, suihkuttele hieman hoitoseerumia turkkiin, jotta turkki saa suojan föönin lämmöltä.
  • Hoitoseerumi antaa turkille hieman ”painoa”, joten etenkin particolorin runsas turkki laskeutuu kauniisti ja on suora.

Kiitokset tästä tarinasta ja kuvasta Ann-Christinelle!

________

PAPILLON

Pieni pitkäkarvainen spanielimme, jonka turkin kuuluu olla pohjavillaton, runsas, silkkisen kiiltävä, osiltaan laineikas, muttei kuitenkaan kihara. Tässäpä haastetta meille kaikille papilloniin rakastuneille 🙂

Turkinhoito on kuitenkin onneksi loppujen lopuksi melko helppoa, eikä trimmattavaa juurikaan ole. Turkin säännöllisellä hoidolla on suuri merkitys. Puhdas turkki estää takkuuntumista, joten vaikkei papillon ehkä lukeudu kaikista karvaisimpiin turkkikoiriin on pesu säännöllisin väliajoin ensiarvoisen tärkeää. Itse suosin parin viikon pesuväliä.

Säännöllisyyden ansiosta turkinhoitohetket ovat koiralle myös huomattavasti miellyttävempiä kun ne ovat osa rutiinia, ja kun niihin ei kuulu tämän ansiosta kuulu mahdottomasti takkujen selvittelyä.

Itselläni tavalliset kotipesut eivät juurikaan poikkea näyttelypesuista. Samat toimeenpiteet tapahtuvat riippumatta siitä, pesenkö koiria jotain tapahtumaa varten taikka vain säännöllisen pesupäivän merkeissä. Puhdasta kauniiksi laitettua koiraa on kivaa katsella ihan kotonakin.

Täytyy muistaa, että koirat ja turkit ovat yksilöllisiä ja kokeilemalla
oppii mikä toimii kellekkin.

Tuotesuositukset:

  • Shampoo: Restructuring And Strengthening Shampoo
  • Hoitava maski: Glossy Shine Mask
  • Hoitoaine: Detangling Conditioner
  • Hoitosuihke: Glossing And Detangling Spray

Aletaan pesemään

Ennen pesutiloihin siirtymistä laimennetaan tuotteet sekoitepulloihin
ohjeiden mukaan. Näissä voi ja kannattaakin hieman soveltaa ja kokeilla. Jos turkki tuntuu olevan kovin likainen voi shampoota olla suhteessa enemmän, tai käyttää vaikka ihan laimentamattomana likaisimpiin kohtiin kuten tassuihin ja pissakarvoihin.

Laimennan itse shampoon ja hoitoaineen sekoite pulloissa veteen
suhteessa 1:10. Muistetaan ravistaa kunnolla tuote ja vesi sekaisin. Itse ravistan pulloja vielä juuri ennen levittämistä, jotta on varmasti tasainen pesuseos.

Pesuprosessi pääpiirteissään:

  • Kastellaan koira läpikotaisin
  • Levitetään shampoo koko koiraan ja vaahdotetaan
  • Huuhdellaan shampoo huolellisesti pois
  • Levitetään laimentamattomana Glossy Shine Maski koiran runkoon; itse en laita tätä korvakarvoihin, niille riittää seuraavaksi laitettava hoitoaine
  • Maskin annetaan vaikuttaa muutaman minuutin ajan
  • Huuhdotaan huolellisesti pois
  • Levitetään hoitoaine koko koiraan ja annetaan vaikuttaa pari minuuttia
  • Lopuksi vielä huolellinen huuhtelu niin hyvin ettei turkkiin varmasti jää mitään

Trimmauspöydän ääreen

Käärin koiran suihkutilassa pyyhkeeseen ja samalla siirrytään
trimmauspöydän ääreen. Föönatessa käytetään harjaa apuna, jonka avulla samalla harjataan turkki auki.

Kun turkki on kokonaan kuiva, kammataan vielä korvakarvat ja selvitetään mahdolliset takut. Harjatessa apuna toimii Glossing ja Detangling Spray, se estää sähköistämistä ja auttaa mahdollisten takkujen selvittämisessä.

Papillonia ei kuulu sen kummemmin saksia, mutta tassut siistitään
ohennussaksilla jäniksenkäpälän muotoisiksi, ja leikataan varpaiden
välistä karvat ihan lyhyeksi. Sitten onkin valmista 🙂

Tämä on vain oma tyylini, josta toivottavasti joku saa ideoita omiin
pesuruutiineihin. Kokeilemalla oppii – Mukavia pesuhetkiä!

Iso kiitos tästä tarinasta ja kuvista Lauralle!

_____________

PARTACOLLIE

Tuotesuositukset:

  • Yleisshampoo: Restructuring and Strengthening Shampoo
  • Shampoo valkoisiin osiin: Whitening and Brightening Shampoo
  • Hoitomaski: Glossy Shine Mask
  • Hoitoaine: Detangling Conditioner (näyttelypesussa)
  • Hoitosuihke: Keratin Serum (viimeistelyyn erityisesti näyttelyitä varten)

Arkipesu:

Pesu säännöllisesti, esimerkiksi kaksi kertaa kuussa, riippuen toki ulkoilun ja muun likaantumisen määrästä.

Pesun vaiheet:

  • Jos tassut ja parta ovat likaisia niin levitä niihin ensin laimentamaton Whitening and Brightening shampoo (ns. sininen shampoo). Anna aineen vaikuttaa vähän aikaa, noin pari minuuttia.
  • Sekoita sillä aikaa varsinainen pesuneste. Sekoita 2.5 litran pulloon 6 painallusta Restructuring and Strengthening (korjaavaa) shampoota. Jos käytät muun kokoista sekoituspulloa, esimerkiksi Yuupin omaa litran sekoituspulloa, voit laittaa shampoota yhden kunnon painalluksen ja vielä varovaisen painalluksen lisää. Partacolliella on paljon turkkia, joten sille pesuneste isompaan pulloon sekoitettuna on helpompi tapa, koska näin saat kerralla riittävän määrän pesunestettä. Muista ravistaa pulloa, että shampoo sekoittuu veteen.
  • Tämän jälkeen kaada pesunestettä turkkiin hallitusti. Puristele sitä turkkiin, mutta älä hiero. Käy läpi koko koiran turkki. Jos pesuneste loppuu kesken, pyri tekemään uusi annos samalla seossuhteella, jotta koko turkki tulee pestyä ”samalla tavalla”. Mainittu shampoo ei vaahtoa kovin paljoa, mutta ei sen tarvitsekaan, joten älä ole huolissasi siitä.
  • Huuhtele pesuaine turkista hyvin.
  • Jos pesujen välillä on kulunut hieman pidempään tai tuntuu muuten vain siltä, että turkki on erityisen likainen, voit pestä turkin samalla tavalla vielä toisen kerran.
  • Hoitoainetta kuluu vähemmän, joten se kannattaa sekoittaa litran pulloon. Kun kyseessä on arkipesu, toimii hoitomaski tässä mitä parhaiten. Sekoita hoitomaskia reilu ruokalusikallinen litraan vettä.
  • Hoitomaskin saa liukenemaan parhaiten siten, että laitat ensin hoitomaskia sekoituspulloon, lisäät sitten hieman kuumaa vettä (hanasta) ja ravistelet pulloa. Tämän jälkeen lisäät lopun veden ja teet pesunesteestä sopivan lämpöistä.
  • Hoitoainetta ei tarvitse jättää turkkiin vaikuttamaan vaan voit huuhdella sen heti pois.
  • Huuhtele turkki hyvin, jotta siihen ei jää hoitoainetta. Viimeinen huuhtelu tehdään suht’ viileällä vedellä.

Näyttelypesu:

Arkipesun ohje toimii partacollielle melkein sellaisenaan myös näyttelypesuun!

On kuitenkin mahdollista, että hoitomaski tekee turkin ehkä hieman liian pehmeäksi, joten näyttelypesussa hoitomaskin voi vaihtaa hoitoaineeseen.

Lisäksi näyttelypesun jälkeinen viimeistely kannattaa tehdä hoitosuihkeella, jolloin turkkiin saa loistavan kiillon. Arkipesujen yhteydessä tätä voi harrastaa silloin tällöin itseään ilostuttaakseen, mutta muuten se on tarpeen vain näyttelypesun yhteydessä.

Kiitokset tästä tarinasta ja kuvasta Ann-Christinelle!

_________

TIIBETINTERRIERI

Keep it simple! on lupaus, minkä Yuup antaa tuotteidensa käytöstä ja se on kyllä ainakin itselleni pitänyt paikkansa. Mallina tässä tarinassa on tiibetinterrieri 2,5 vuotta, kenellä on kohtuullisen hyväkuntoinen karva, mutta ei vielä täysin valmis aikuisen koiran turkki. Kun puhun turkin hoitamisessa helppoudesta, puhun nimenomaan pesupäivästä. Se minkä kukin kokee helpoksi on hyvin yksilöllistä. Tässä oma henkilökohtainen käsitykseni siitä.

Tuotesuositukset:

  • Yleisshampoo: Restructuring and Strengthening Shampoo
  • Valkeisiin karvoihin: Whitening and Brightening Shampoo
  • Näyttelypesuun korostamaan mustaa: Black Revitalising and Glossing Shampoo
  • Hoitoaineeksi: Detangling Conditioner
  • Viimeistely- ja harjaussuihkeeksi: Glossing and Detangling Spray
  • Lämpösuojaksi ennen föönäystä: Keratin Serum

Arki- ja näyttelypesu:

Pesen koiran viikon kahden välein, riippuen hyvin paljon keleistä ja onko näyttelyitä. Viikkoon kuuluu väliharjauksia muutaman päivän välein. Tällöin aukaisen ilmestyneet takut ja mikäli takkuja ei ole, harjaan turkin hellävaroen auki. Jos turkki ei ole maantiepölyn takia voimakkaasti likainen, suihkauttelen turkkiin harjauksen jälkeen hoitosuihketta (Glossing and Detangling Spray).

Arkipesuni etenee seuraavasti:
  • Pesen koiran pääosin Restructuring and Strengthening shampoolla. Shampoota laitan litraan vettä kuusi pumppausta.
  • En lisää shampoota hierovin liikkein vaan turkin pintaa mukaillen ja puristellen pitkiä osia.
  • Shampoo huuhdellaan heti hyvin pois. Hyvin pois tarkoittaa sitä kun ajattelet, että huuhtelu on nyt valmis, huuhtelet vielä kertaalleen – niin sanotusti kerta kiellon päälle.
  • Valkoisten osien pesuun käytän voimakkaasti laimennettua Whitening and Brightening shampoota. Mikäli valkoinen osa on kovin likainen pesen ne laimentamattomalla tuotteella.
  • Hoitoaineena käytän Detangling Conditioneria laimennettuna, litran pulloon kuusi pumppausta ainetta.
  • Hoitoaine laitetaan joka puolelle turkkia tarkasti valellen, myös kainaloalueet ja muut helposti takkuuntuvat kohdat läpikäyden.
  • Tämän jälkeen harjaan turkkia alaspäin wet-harjalla auki. Mikäli tässä kohtaa tulee takkuja esille, älä kisko niitä väkisin auki. Aikaa tähän kuluu noin 3-4 minuuttia.
  • Hoitoaine huuhdellaan heti pois samalla periaatteella kuin shampoo, kerta kiellon päälle.
  • Koira kuivataan parilla pyyhkeellä puristellen turkkia. Ei hierota turkkia voimallisesti kuivaksi.
  • Föönaus aloitetaan heti. Mitä kauemmin turkki ehtii kuivua sitä pörröisempi on lopputulos.
  • Ennen föönausta suihkautan turkkiin vielä Keratin Serumia.
  • Itse suosin föönauksessa alkuun Wet-harjaa turkin ollessa märkä. Kun turkki on suurilta osin kuivunut vaihdan harjan sekoiteharjaan.
  • Mikäli turkista löytyy vielä föönauksessa takkuja, avaan ne flex-karstalla pitäen takusta kiinni ja varovaisesti harjaten. Tässä kohtaa laitan föönin hetkeksi sivuun odottamaan. Jos takku meinaa olla vaikea avattava, puhallan sitä välillä uudelleen lämpimäksi niin avaaminen sujuu itselle helpommin ja koiralle kivuttomasti.
  • Fööninä minulla Remingtonin käsifööni. Kaapista löytyy myös turbofööni, mutta minusta se avaa turkkia liikaa ja lopputulos on pörröisempi ja pöyhkeämpi. Föönin valinta on hyvin pitkälle käyttäjän makukysymys.
  • Lopuksi kampaan turkin vielä auki harvalla ns. villakoirakammalla tarkistaen ettei enää löydy takkuja ja mikä tärkeintä, ettei turkki ole enää mistään kostea. Kaiken a ja o on täysin kuiva turkki.
  • Viimeistelyn teen suihkauttamalla sekoiteharjaan Glossing and detangling sprayta ja harjaan turkin pinnan kauniiksi.

Yllä kerrottu on minun kokemukseen perustuva ja juuri minulle ja koirilleni sopiva tapa hoitaa turkkia. Ajatukseni turkinhoidossa on, että jos koiran turkki on hyvässä kunnossa se ei tarvitse mitään erityisiä poppakonsteja.

Turkinhoidossa arvostan helppoutta ja kohtuullista ajankäyttöä. Nykypäivän turkinhoitoaineet on niin ravitsevia ja hoitavia ettei niitä tarvitse jättää turkkiin keräämään likaa.

Mikäli koirasi turkki on huonokuntoinen suosittelen käyttämään lisäksi erilaisia hoitomaskeja korjaamaan turkkia. Näiden täsmällinen valinta riippuu tilanteesta ja tarpeesta, joten en tässä ohjeessa lähde asiaa käymään läpi.

Muista tämä! Homman pitää olla helppoa: pese, huuhtele, kuivaa, viimeistele ja ei muutako menoksi. Lenkille, harrastamaan, pihalle peuhaamaan tai mitä ikinä teetkään parhaan nelijalkaisen kaverisi kanssa.

Näyttelypesu:

Näyttelypesu ei poikkea aiemmin kerrotusta paljoakaan. Jopa näyttelyyn kannattaa pesu nimittäin mielestäni pitää hyvin yksinkertaisena. Wow-efekti tehdään sitten viimeistelyllä.

  • Shampoona käytän Restructuring and Strengthening Shampoon ja Black Revitalising Shampoon yhdistelmää (3+3 pumppausta litraan). Ajatuksena tässä on tavoitella syvempää väriä.
  • Valkoiset osat pesen yleensä arkipesua voimakkaammalla Whitening and Brightening Shampoon laimennussuhteella.
  • Muuten näyttelyyn valmistautuminen aikuisella tiibetinterrierillä on sama kuin arkipesu.

Kiitokset tästä tarinasta ja kuvasta Minna ja Petri!

________

VILLAKOIRA

Tuotesuositukset:

  • Esipesuun: Purifying Shampoo for All Coats 
  • Hoitava shampoo: Restructuring and Strengthtening Shampoo 
  • Näyttelypesuun tai takkuvaiheeseen: Crisp Coat Volumizing shampoo 
  • Hoitoaineeksi: Detangling Conditioner 
  • Extrahoidoksi: Extreme Volume Moisturizing Mask 
  • Takunpoistoon ja harjausnesteeksi: Glossing and Detangling Spray 
  • Hoitosuihkeeksi: Keratin Serum 

Vinkkejä pesuhetkeen:

Jotkin turkinlaadut vaativat pesua viikottain, kun taas jotkut pysyvät siistinä useammankin viikon. Kuitenkin normaalisti pesuvälinä on hyvä pitää 1-3 viikon väliä. Lyhyempi pesuväli helpottaa hoitotoimenpiteitä ja lyhentää pesuaikaa, kun taas pitkä väli vaikeuttaa hoitoa ja saa turkin takkuuntumaan helpommin.

Villakoiran arkipesu ja näyttelypesu eroavat varsin vähän toisistaan, joten kerron tässä pesusta yleisesti ja mainitsen erikseen jos jokin asia koskee vain toista.

Shampoo ja hoitoaine on mielestäni helpointa sekoittaa 1 litran kannussa lämpimään veteen, sekoitukseen esimerkiksi keittiövispilä.

  1. Esipesu syväpuhdistavalla shampoolla (Purifying Shampoo for All Coats):
    • Laimennussuhde turkin likaisuuden mukaan
    • Syväpuhdistus ei todellakaan ole tarpeen joka pesulla, jotkut turkit kuivuvat helposti. On nimittäin hyvä huomata, että Yuup shampoot puhdistavat hyvin, joten syväpuhdistus ei siksi ole aina välttämätön. 
    • Itse tykkään puhdistaa turkin perusteellisemmin aina ennen pesua, välillä hyvinkin laimealla suhteella ja joskus vain ne likaisimmat kohdat.
  2. Jos et käyttänyt syväpuhdistavaa shampoota, pese turkki kuitenkin valitsemallasi shampoolla kaksi kertaa niin saat aina paremman ja puhtaamman lopputuloksen:
    • Hoitavaksi shampooksi joka pesuun sopiva tuote on Restructuring and Strenghtening Shampoo.
    • Tämä sopii niin välipesuun (arkipesu) kuin näyttelypesuunkin.
    • Laimennus suhde kannattaa tässäkin miettiä turkin tarpeen mukaan, aika normaali laimennus kuitenkin on n. 10-20 pumppausta 1 litraan lämmintä vettä.
    • Vaihtoehtoisesti näyttelypesuun ja nuoren koiran takkuvaiheeseen sopiva tuote on Crisp Coat Volumizing Shampoo. Turkinlaadusta riippuen laimennussuhde kokemuksen mukaan.
  3. Aloittaessasi pesun kastele koira ensin kokonaan, sen jälkeen:
    • Levitä laimennettu shampoo kauttaaltaan koiraan rutistellen / kevyesti hieroen.
    • Likaisempiin kohtiin voit hieroa shampoota enemmän, esim. jalat ja vatsan alustaan.
    • Älä kuitenkaan koskaan hankaa turkkia tarpeettomasti!
    • Huuhtele turkki hyvin shampootuksien välissä. Levitä toinen kerta shampoota samalla tyylillä ja huuhtele hyvin.
  4. Käytä aina hoitoainetta! Pesun jälkeen rutistele turkista liika vesi pois ja levitä hoitoaine, tai vaihtoehtoisesti maski jos turkki tarvitsee extrahoitoa:
    • Hyvä hoitoaine arki/välipesuissa on Detangling Conditioner 
    • Toimii hyvin takkuvaiheesta kärsivälle turkille ja tässäkin voit leikitellä laimennussuhteilla turkin kunnosta / tarpeesta riippuen.
    • Kannattaa aloittaa pienellä laimennuksella, sanotaanko esimerkiksi 5-10 pumppausta 1 litraan lämmintä vettä. Alussa kokeilee laimeampana ja lisää aineen määrää sitten, mikäli turkki tuntuu sitä tarvitsevan.
    • Extrahoitoa turkkiin saa Extreme Volume Moisturizing Maskin avulla:
      • Näyttelypesuun se antaa sopivaa tuuheutta ja tukea.
      • Tuotteen voit joko laimentaa tai ”lähmiä” suoraan purkista turkkiin raakana. Jos laimennat, laita 1 ruokalusikallinen 1 litraan lämmintä vettä
      • Parhaan tuloksen saamiseen anna tuotteen vaikuttaa muutama minuutti 
  5. Hyvän huuhtelun jälkeen, voit käyttää hoitosuihkeena turkin kunnon mukaista tai tilanteeseen sopivaa hoitosuihketta:
    • Glossing and Detangling Spray (lisätietoa tämän käytöstä alla)
    • Keratin Serum. Tätä suihketta riittää 1-2 suihkaisua ennen tai jälkeen föönäyksen
    • Voit myös halutessasi laimentaa Extreme Volume Moisturizing Maskia vajaan teelusikallisen lämpimään veteen ja suihkauttaa sitä näyttelyföönäyksen alle antamaan ripauksen lisävoluumia. 
  6. Lisätietoa vinkkimielessä Glossing and Detangling Sprayn käytöstä:
    • Olen harjausnesteiden suurkuluttaja! En harjaa turkkia koskaan likaisena tai saatikka kuivana. Suositeltavaa olisikin harjata vain pesun yhteydessä.
    • Kun turkkiin ilmestyy syystä tai toisesta takku sen poistaminen voi joskus olla  haastavaa ja joskus harjaaminen voi olla tarpeen ennen pesua.
    • Kokeilin mielenkiinnosta Glossing and Detangling Spray suihketta ennen pesua takkuvaiheessa olevaan turkkiin.
    • Suihkeesta sanotaan, että ”vain 1-2 suihkausta riittää”! Vähän epäilin tätä ja suihkautinkin 3 kertaa ympäri niskatukkaa, jonka jälkeen annoin vaikuttaa n. 5 minuuttia.
    • Aloin järjestelmällisesti harjata turkkia ”auki”. Halu suihkuttaa lisää oli mielessä, mutta pysyin tiukkana ja hetken harjatessani turkki alkoi avautua ja kohta takut olivat poissa. Uskomatonta!
    • Tämän jälkeen suoritin normaalin pesurutiinin ja ennen föönäystä suihkautin tätä suihketta vielä turkkiin uudelleenkin pari suihkautusta. Vielä reilu viikonkin päästä niska oli takuton!

Kiitoksia tästä tarinasta ja kuvasta Hennalle!

___________

___________

Turkkitarinoita by Yuup! -kissaroduittain

MAINE COON

PR & SGCA & SP FI*Chamberlain Ghost of Wind DVM ”Rokka”

Valmistautumiseni kissani pesuun alkaa jo päivän tai kaksi ennen varsinaista pesupäivää. Toistan saman kaavan oli kyseessä sitten näyttelypesusta taikka välipesusta – näin kissalla säilyy tottumus pennusta asti opittuihin asioihin.

Kissa kammataan kauttaaltaan ja leikataan kynnet. Näin saadaan ylimääräinen irtokarva ja mahdolliset takut poistettua. Kynnet leikkaan lyhyiksi ihan vain varokeinoksi ettei satu vahinkoja.

Omien kissojeni kohdalla sopiva pesuväli on noin kuukausi, puolitoista. Näin tehden kissan turkki ei ehdi rasvoittumaan niin paljoa kuin pidemmillä väleillä. Turkkikin pysyy paljon paremmassa kunnossa.

Tuotesuositukset:

  • Rasvanpoistoon: 1:40 Degreasing Shampoo (koiratuotteista) ja Degreasing Shampoo for Cats
  • Pesuun: Restructuring and Strenghtening Shampoo (koiratuotteista), White Coats Shampoo for Cats tai Black Revitalizing and Glossing Shampoo (koiratuotteista)
  • Hoitoaineeksi: Conditioning Shampoo for Cats tai Detangling Conditioner (koiratuotteista)
  • Viimeistelyyn: Keratin Serum (koiratuotteista)

Yleistä pesupuuhista

Pesuhommissa trimmauspöytä tai tukeva tuoli on ehdoton niin käsittely on helppoa. Shampooita laimennetaan lämpimään veteen ja uutena käyttäjänä kannattaa aloittaa esimerkiksi 1:20 suhteella. Sitten kun alkaa tuntemaan oman kissansa turkin ja shampooiden yhteentoimivuutta paremmin voi laimennussuhteeksi käyttää sellaista mikä itsestä parhaimmalta tuntuu. Myös eri tuotteita voi yhdistellä samaan sekoituspulloon. Tämä on aika hauskaa ja joustavaa puuhaa :).

Turkin voi kastella ennen tuotteen levittämistä, mutta itse olen laittanut laimennetun shampoon myös kuivaan turkkiin. Tämä on makukysymys, vaahtoavat kuitenkin hyvin ilman turkin kasteluakin, joten tee niinkuin hyvältä tuntuu.

Pesupuuhissa on tärkää muistaa huuhtelu! Huuhtele ja huuhtele ja jos siltä tuntuu että on puhdas, huuhtele vielä kerran! On erittäin tärkeää, että aineet huuhdellaan hyvin turkista pois – näitä ei ole suunniteltu jätettäväksi turkkiin tai vaikuttamaan siinä ajan yli, vaan ne ovat juurikin pesuaineita eli vaikuttavat vain pesun ajan.. Tuotteet levitetään tasaisesti turkkiin tai tarvittaville alueille rauhallisin liikkein. Näin vältetään takkujen syntymistä itse käsittelyn seurauksena.

Turkin pesu

Maine coonin turkin pesu aloitetaan rasvanpoistolla. Tämä on hyvin tärkeää, jotta turkista tulee puhdas. Varsinkin näyttelypesussa kaiken A ja O on rasvaisuuden poisto.

Rasvanpoistossa käytän Ultradegreasing Shampoota koiratuotteiden puolelta tai sitten kissoille suunniteltua rasvaa poistavaa Degreasing Shampoota. Levitetän shampoon tasaisesti joka puolelle karvoihin. Huuhtelen turkin hyvin ja tarvittaessa toistan käsittelyn.

Tämän jälkeen suoritan ns. ”peruspesun” eli pesun varsinaisella shampoolla. Valittava shampoo riippuu kissan turkista. Vaalean turkin omaavalle valkoisten kissojen shampoo (White Coats Shampoo) on hyvä kirkastamaan turkin väriä. Tummalle turkille taas löytyy hyvä mustan turkin shampoo koiratuotteista (Black Revitalizing and Glossing Shampoo). Se syventää mustaa sävyä ja tuo kiiltoa. Jos kissa on juuri turkkinsta tiputtanut, tai sitä vielä kasvattava, koiratuotteista löytyy hyvä korjaava ja vahvistava shampoo (Restructuring and Strengthening Shampoo). Näitä kannattaa itse kokeilla oman kissansa turkkiin ja opetella arvioimaan mitä shampoota turkki kulloinkin tarvitsee ja kuinka vahvana.

Hoito ja viimeistely

Shampoopesun ja hyvän huuhtelun jälkeen on aika katsoa hoitotuotteita. Hoitotuotteissakin hyvä laimenussuhde aloittaa tuotteiden käyttö on 1:20. Tästä voi sitten muokata kokemuksen mukaan.

Paras vaihtoehto hoitoaineeksi on kissoille suunniteltu hoitoaineshampoo (Conditioning Shampoo). Se jättää turkin kivan kevyeksi. Tarvittaessa saatan käyttää myös lisäksi koiratuotteiden puolelta Detangling Conditioneria, mutta kuitenkin vain sitä tarvitseviin paikkoihin. Tällaisia ovat esimerkiksi häntä ja selkä, joihin saan tuolla hoitoaineella helppoutta kampaamiseen ja kosteutta.

Hoitoaineen levittämisen jälkeen huuhtele turkki tototun mukaisesti oikein hyvin.

Lopuksi ennen föönausta laitan pyyhekuivaan turkkiin pienet suihkautukset Keratin Serumia. Tämä auttaa lämpösuojaamaan turkkia kuumalta puhallukselta, tuomaan kiiltoa ja silkkistä tuntua. Se auttaa myös kampausta ja poistaa sähköisyyttä. Kampaamisessa käytössäni on harva piikkinen kampa. Föönays ja sitten on turkki taas kauneimmillaan!

Jokaisella on omat tapansa, mutta näillä konstein saan itse pidettyä kissojeni turkit kunnossa! Tehkää turkinlaitosta hauskuutta 😊

Iso kiitos Saijamarille tästä turkkitarinasta ja kuvasta!

________

Pitkäkarvainen Selkirk rex

Selkir rexin kihara-geeni esiintyy kahdessa muodossa heterozygoottina ja homozygoottina, myös suorakarvoja syntyy. Kakki nämä versiot ovat tärkeitä kasvatuksessa, mutta standardin mukainen turkki löytyy heterozygootilta, joten se on näyttelyitä ajatellen vaihtoehto nr. 1. Mutta ei puhuta sen enempää geeneistä, vaan keskitään heterozygootin turkin hoitoon, eikö vaan :).

Tuotesuosituksia

Turkin ollessa lyhyt, välipesuihin, sekä pennuille: Conditioning Shampoo for Cats

Hännän tyveen ja joskus ensimmäiseen pesuun ennen muita tuotteita: Degreasing Shampoo for Cats

Valkoisiin kohtiin turkkia: White Coats Shampoo for Cats

Näyttelypesuun: Crisp Coat Volumising shampoo

Näyttelypesun yhteyteen lisähoidoksi: Extreme Volume Moisturizing Mask (koiratuotteiden puolelta)

Viimeistelyyn: Super Silk Powder

Viimeistelyyn harjausnesteeksi: Extreme Volume Moisturizing Mask laimennettuna suihkupulloon

Turkin ominaisuuksista

Pitkäkarvaisen Selkirk rexin turkki on yksi kissamaailman haastavimmista. Standardi sanoo turkin olevan pehmeä, muhkea, tiheä ja selvästi kihara. Turkki ei saa olla lattea ja vartalonmyötäinen. Kiharat on randomeita ja toisistaan poikkeavia. Näyttelyissä Selkirkit saavat turkista pään ohella eniten pisteitä (pisteet kertovat tuomareille mitä rodun ulkononäössä painotetaan).

Kun laitan selkirkiä näyttelykuntoon, niin tavoitteena on runsas ilmava ja kauniin kihara turkki. Pidän siitä, että kissa näyttää laitetulta ja viimeistellyltä, mutta selkirkeissä pitää näkyä pieni ”hippi” vivahde.

Pehmeä karva tarvitsee laadukasta tuotteita pysyäkseen takuttomana. Kuohkea turkki tarvitsee volyymia, kiharat taas tarvitsevat kosteuttavia tuotteita ja kaikkiin tarpeisiin sopivat tuotteet on löytynyt Yuup-tuotteista.

Selkirkin turkki elää kierrolla -> pehmeä, kuohkea ja kihara -> suoristuva ja karkea -> turkki tippuu. Vaihetta, jolloin turkki on hyvänä, voi myös yrittää pidentää tehokkaalla kosteuttavalla hoidolla. Säännöllisesti ja huolella hoidetusta karvasta kasvaa myös mielestäni pidempi.

Pesutekniikoista

Säännöllisyys on turkin hoidossa se tärkein asia ja kokeilemalla löytää omalle kissalle sen sopivan pesuvälin. Yleensä se on jotain yhden ja kuuden viikon väliltä. Sopivaan pesuväliin vaikuttaa mm. väri ja ikä.

Pesuaineiden lisäksi tärkeimpiä välineitä turkinlaitossa ovat erilaiset kammat ja pitkäpiikkinen harja.

Pesen kissat kylvettämällä tai suihkuttamalla. Jos haluaa opettaa kissan kylpemään, niin kannataa laitaa kissa tyhjään ammeeseen ja täyttää amme pikkuhiljaa. Veden on oltava aina melko lämmintä ja pesu kannataa aloittaa takapuolesta.

Tuotteet sekoittuvat veteen hyvin, joten pesussa ei sinällään ole mitään ihmeellistä. Teet vain pesuseoksen tarpeesi mukaisella laimennuksella seospulloon ja annostelet siitä turkkiin eri puolille samalla levittäen.

Näyttelypesusta

Näyttelypesuissa tärkeimpänä asiana on todella hyvä huutelu! Huuhteluun menee helposti yli 5 minuuttia eli siinä ei oikeasti kannata hätäillä. Lopputulos on sitten kunnon huuhtelun jälkeen aivan erilainen, sillä huonosti huuhdeltu turkki jää rasvaisen näköiseksi.

Teen näyttelyyn aina kaksi Shampoo pesua. Välipesun saatan tehdä joskus myös pelkällä hoitoaineella – tai käyttää close-open-close -tekniikkaa. 

Näyttelypesussa käytän myös runsaasti laimennettuna ja hyvin pois huuhdeltuna Extreme Volume Moisturizing Maskia tuomaan sopivaa ilmavuutta turkkiin. Tämä sopii myös hyvin viimeistelyyn, kun laimentaa sen hyvin laimeaksi sumutepulloon ja käyttää suihkeena.

Kiitos tästä tarinasta ja kuvasta Nealle!

________

________