Osa 5: kotikoirakin tarvitsee pesua!
Huh hellettä! Edellisen blogitekstin jälkeen on saatukin sitten nauttia upeista hellepäivistä – haalari ja aurinkosuojatuotteet ovat todellakin olleet ahkerassa käytössä.
Riona on myös ilmeisesti saanut uintiharrastuksesta sen verran kimmoketta vesileikkeihin, että ensimmäistä kertaa mökille mentäessä se ampaisi melkeimpä suoraan järviveteen.
Saimme myös ikävän muistutuksen kesän vaaroista, kun Rionaa mitä ilmeisemmin puri käärme. Tälle koiralle kyllä sattuu ja tapahtuu, ei nimittäin koskaan ole vastaavaa käynyt minkään koiran kanssa! Onneksi saimme nopeasti apua nesteytyksen muodossa, ja veriarvojenkin perusteella kaikki vaikuttaisi olevan kunnossa. Minä taisin säikähtää enemmän kuin Riona, joka ei edes ilmoittanut puremasta mitenkään.
Näin alkukesästä usein trimmipöydille päätyvät myös ne koirat, jotka eivät muuten ehkä niin säännöllisesti käy trimmauksessa tai pesussa, joten ajattelin tällä kertaa kirjoittaa ajatuksiani kotikoirien turkinhoidosta – ja siksi blogissa on tällä kertaa vierailevana tähtenä myös ihana Karma-rouvaseni!
Eli kannattaa jatkaa lukemista!
______
Tällä hetkellä Rionan turkin hoitaminen on minulla ykköstehtävä ja siihen käytän selkeästi eniten resurssejani. Rionan turkkiin käytetyt tunnit alkavat jo kivasti näkyäkin ja on ihanaa kun oma silmäkin jo huomaa eron. Kotona on kuitenkin muitakin koiria, joiden turkit vaativat yhtä lailla hoitoa. Jostain kumman syystä aika usein törmää ajatukseen, että lyhyttä turkkia ei tarvitse hoitaa. Onhan se totta, että lyhyt turkki vie vähemmän aikaa, mutta kyllä siihenkin saa tunteja kulumaan jos sitä ei säännöllisesti pese ja hoida! Pitkä pesu- tai trimmausväli tarkoittaa nimittäin usein myös takkuja.
Jokaisella turkkikoiran omistajalla tulisi olla jo lähtökohtaisesti jonkinlainen kiinnostus turkinhoitoon. Olen nähnyt villakoiranpentuja, jotka ovat jo pari viikkoa luovutuksen jälkeen ajettu kaljuksi siksi, että hoito olisi helpompaa. Tässä kohtaa herää itsellä kysymys, eikö ihan oikeasti olisi löytynyt mitään muuta mieleistä ja sopivaa rotua, jolla ei olisi yhtä paljon hoitoa vaativaa turkkia? En tietenkään tarkoita, että kaikkien tarvitsisi olla täydessä turkissa aina – onhan itsellänikin koiria lyhyemmässä karvassa. Mutta jos kuitenkin jo pentu pitää saada kaljuksi, kyseenalaistaisin kyllä rotuvalintaa.
Minulle itselleni on ollut joka kerta yhtä vaikeaa luopua näyttelykoirien turkeista siinä vaiheessa, kun ura on niin sanotusti ohi. Nartut ovat tehneet ensimmäiset pentueensakin vielä täydessä turkissa kun en vain ole raaskinut heti leikata lyhyeksi. Näyttelykehistä eläköityneet ja muuten lemmikkikoiran elämää lyhyessä turkissa viettävät koirat ansaitsevat kyllä yhtä lailla huolenpitoa turkeilleen siinä missä näyttelyissä kiertävätkin. Toki näiden lyhytturkkisten pesuista ja trimmeistä on helpompi lipsua ja siihen itsekin aika ajoin syyllistyn. Kuitenkin pyrin huolehtimaan, että nämä lyhyessäkin karvassa olevat hoidetaan vähintään kerran kuussa. Haluaisinkin kannustaa kaikkia huolehtimaan turkeista säännöllisesti, karvan pituudesta riippumatta!
Jos käytät koiraasi trimmaajalla pestävänä ja trimmattavana, teethän sen mieluummin useammin kuin jouluna ja juhannuksena. Silloin toimenpide on mukavampi sekä koiralle että trimmaajalle, ja myös koiran turkki ja iho voivat paremmin. Turkinhoito on hyvä ajatella osaksi koiran terveydenhoitoa, likainen turkki nimittäin altistaa helposti monille iho-ongelmille. Säännöllisesti trimmattavasta turkista saa myös aina siistimmän lopputuloksen, kun trimmausväli ei pääse liian pitkäksi.
Tapanani on myös ollut käyttää lyhytturkkisillekin samoja tuotteita kuin näyttelyturkeillekin eli en ole halunnut lähteä tinkimään tuotteiden laadusta. Näin tiedän turkin pysyvän puhtaana ja karvan helppohoitoisena. Jos shampoon oikean laimennussuhteen etsiminen tuntuu haastavalta, löytyy Yuupilta kotikäyttöön hienosti soveltuva Yuup! HOME-sarja. Näitä tuotteita ei tarvitse laimentaa, vaan ne voi annostella suoraan pullosta turkkiin. En oikein itse ole kokenut näitä suoraan turkkiin laitettavia tuotteita omakseni, mutta mielenkiinnolla lähdin kokeilemaan HOME-sarjaa Rionalle ja Karmalle. Olen ollut sen verran tyytyväinen Professional-sarjan tuotteisiin, että luottoa löytyi myös HOME-sarjaan.
Tällä kertaa pesulle pääsivät siis sekä Riona että Karma, jotta pääsin testaamaan useampaa tuotetta ja hiukan erilaisille karvanlaaduille. Karman turkki ei ole pentujen jälkeen yhtä tiivis kuin Rionalla.
________
Karmalle käytin esipesuun Odor Control Shampoota, joka on syväpuhdistava shampoo likaantuneelle, kuluneelle tai haisevalle turkille. Yllätyin, kuinka pieni määrä shampoota riitti vaahtoamaan hyvin. Jos Professional-sarjan tuotteet ovat tuntuneet riittoisilta, niin samaa voi kyllä sanoa myös HOME-shampoista!
Toiselle pesukierrokselle laitoin Karmalle Crisp Coats Shampoota, joka on tarkoitettu karkealle karvalle. Ja taas sama havainto – shampoota meni vain parin ruokalusikallisen verran ja puhdasta tuli.
Hoitoaineena HOME-sarjasta löytyy Detangling Conditioner, joka vaikutti mielestäni hyvältä perushoitoaineelta. Rionan turkista tämä teki ehkä aavistuksen liian pehmeän minun makuun, mutta Karmalle tuntui sopivan paremmin. Tälle hoitoaineelle suositellaan hiukan pidempää vaikutusaikaa kuin esimerkiksi Professional-sarjasta käyttämälleni Extreme Volume Moisturizing Maskille ja annoinkin hoitoaineen vaikuttaa molemmilla koirilla 5-6 minuuttia. Rionalle olisi ehkä riittänyt lyhyempikin aika.
Karman turkista tuli kokonaisuutena hyväntuntuinen ja selkeästi puhdas. Turkki oli helppo ja nopea föönata.
________
Rionan shampoococktail muodostui tällä kertaa Professional- ja HOME-sarjojen sekoituksesta. Shampoona käytin Professional- sarjan tuttua Restructuring & Strengthening Shampoota 1:20 suhteella, tietysti Revive Oililla höystettynä.
Tämän pesunesteen turkkiin levityksen jälkeen käytin vielä HOME-sarjan kuukauden Yuup-tuotetta, After Sun Shampoota samassa pesussa levittämällä sen turkkiin heti perään edellisen shampoon päälle ilman huuhtelua välissä.
After Sun Shampoo kosteuttaa ja virkistää mm. auringolle altistunutta turkkia ja ihoa. Tähän mennessä käyttämistäni tuotteista tämä oli ehkä pesuhetkessä tuoksultaan voimakkain, mutta kuivassa turkissa ei enää niin voimakas. Myös After Sun Shampoo annostellaan suoraan turkkiin, ja pieni määrä tuntui riittävän kunnon vaahtoamiseen hyvin.
Hoitoaineena käytin siis Rionallekin samaa HOME-sarjan Detangling Conditioneria kuin mitä Karmallekin.
Testaamatta jäivät vielä syväpuhdistava All Types Of Coats Shampoo, joka on HOME-sarjan vastine Professional-sarjan Purifying Shampoolle. Tällä shampoolla olisin voinut korvata Karman pesussa esipesuaineena käyttämäni Odor Control Shampoon. Riona saa testata sitä seuraavalla pesukerralla, kun on taas aika syväpuhdistaa turkki kunnolla ennen trimmausta.
_______
HOME-sarjan tuotteet ilahduttivat kyllä pesutuloksella ja vaivattomuudella. Tässä kesän aikaan kun reissataan paljon useamman paikkakunnan väliä, pakkaan varmasti reppuun HOME-shampoot helppokäyttöisyyden vuoksi. Näillä onnistuu tarvittaessa pesu nopeasti ja helposti, mutta silti laadukkaasti.
Rionankin turkki näytti vielä useamman päivän päästä hyvältä ja tuntui puhtaalta, joskin aavistuksen pehmeältä. Sekään ei kuitenkaan haittaa näin kotioloissa.
______
Nyt on aika suihkauttaa Rionan turkkiin Sun Protection Sprayta suojaksi auringon vaikutuksilta ja lähteä hetkeksi kesälaitumille. Turkinhoidosta ei lomaa ole tiedossa, mutta en oikeastaan haluaisikaan.
En tiedä huomaatteko te sitä, mutta itse kun vertaan blogin ensimmäisen kirjoituksen kuvia tähän hetkeen, huomaan kyllä jo selvää eroa turkissa! Se motivoi taas jatkamaan tätä projektia ja heinäkuun alussa kerron teille jälleen kuulumisiamme. Tähän tulee siis nyt noin kuukauden tauko kokemusten kirjoittelussa, joten uskoisin, että heinäkuussa onkin sitten jo paljon kerrottavaa kun turkki kasvaa ja voimistuu!
Kiitos, että olet mukana tällä turkinelvytysmatkallamme!
Ihanaa kesää toivottaen,
Susanna & Riona – @villakoirariona