Riona – Kivinen tie kehiin

Osa 4 – Kesää ja aurinkoa kohti

Auringonpaistetta ei ole viime viikkoina juurikaan näkynyt, ainakaan täällä meillä päin, mutta pian toivottavasti päästään taas nauttimaan aurinkoisista ja lämpimistä päivistä! Rionan kanssa olemme aloittamassa uutta kesäharrastusta, osallistumme nimittäin kanttarellikoirakurssille. Jos siis hyvin käy, saadaan valjastettua Rionan nenä hyötykäyttöön loppukesän / alkusyksyn metsäretkille! Kesän kynnyksellä täytyy myös miettiä mustan turkin erityisvaatimuksia hellekeleillä.

Kuva villakoirasta

Minulla on ollut aina mustia koiria, joiden turkeille aurinko lähes väistämättä on aiheuttanut haittaa kesäaikana. On hyvin tyypillistä, että mustan villakoiran niskaturkissa menee kesäaikana esimerkiksi rusehtava raja jossain kohtaa.

Ruskean villakoiran näyttelyturkki palaa ehkä vielä helpommin, ja muutama vuosi sitten Rionan äidin, Karman, kiertäessä kehiä jouduin tosissani miettimään, millä saan karvan suojattua. Silloin hankin Karmalle ohuen puuvillaisen haalarin, joka onkin nyt sitten siirtynyt Rionalle perintöhaalariksi. Hilpeyttähän se herättää, kun koira kulkee hellesäässä haalari päällä.

Vuosia sitten ensimmäisten näyttelykoirien kanssa on tullut kokeiltua myös lasten T-paitoja, nekin suojaavat hyvin tärkeimmät osat turkista. Haalaria en suinkaan pue joka lenkille kesäaikana, mutta aina silloin kun tiedän, että olemme pidemmän aikaa ulkona auringossa. Ohut haalari suojaa hyvin myös metsässä risuilta ja punkeilta, olematta liian kuuma.

Viime kesänä olimme Rionan kanssa vielä arvuuttelemassa mistä raapiminen johtuu, joten kieltämättä olin paljon huolimattomampi tämän suhteen. Tänä kesänä on onneksi tilanne toinen, ja nyt täytyy ottaa kaikki keinot käyttöön jotta värikin pysyisi hyvänä.

_______

Edellisen blogipostauksen jälkeen saatiinkin paketillinen uusia Yuup-tuotteita kokeiltavaksi. Kaikkia ei vielä ehditty kokeillakaan, mutta nyt ensimmäiseksi halusin testata erityisesti toukokuun kuukauden Yuup-tuotetta Revive Oilia sekä mustille ja tummille turkeille tarkoitettua Black Revitalizing and Glossing -shampoota.

Olen aina suhtautunut vähän skeptisesti mustien turkkien pesuaineisiin, eivätkä ne yleensä ole päätyneet suosikkilistoilleni. Näin kesäaikaan ajattelin kuitenkin tätä shampoota Rionalle käyttää silloin tällöin ylläpitääkseni väriä vieläkin paremmin. Minusta on tullut kyllä niin vannoutunut Restructuring & Strengthening Shampoon fani, ettei sen ykköspaikka ole vielä uhattuna.

Black Revitalizing and Glossing Shampoon pesutulokseen olin myös tyytyväinen, joskin tälle shampoolle laimennussuhde 1:10 tai 1:15 osoittautui ainakin meillä paremmaksi. Muilla Yuup-shampoilla on meillä riittänyt miedompikin hyvin. Kunhan seuraava pesupäivä koittaa, kokeilen vielä sekoittaa tätä yhteen Restructuring-shampoon kanssa.

_______

Entä sitten Revive Oil? Sen saapumista odotin innolla, sillä se vaikutti olevan juuri Rionalle sopiva tuote. Jo viime vuonna kun tuskailin Rionan herkästi katkeilevaa karvaa, sain vinkkejä että jokin öljytuote voisi olla sopiva. Kun kotona ei koskaan ole ollut koiraa jolle turkkiöljy olisi ollut tarpeen ja Rionan turkin nyytittäminen ei ollut ajankohtaista, en oikein osannut lähteä kokeilemaan mitään. Nyt olikin sitten hyvä hetki ottaa härkää sarvista, ja aloitinkin kokeilun heti nimenomaan kuivaan turkkiin ponnareiden alle.

Villakoira ja Revive Oil pullo

Revive Oil imeytyi hyvin olematta liian rasvaisen tuntuinen, ja muutaman päivän päästä ponnareiden vaihdon yhteydessä turkki tuntui vain hyvin kosteutetulta, ei öljyiseltä. Luulen, että tästä tuotteesta saamme hyvin apua erityisesti päätukkaan, jossa on vielä paljon katkeillutta karvaa. Ja kunhan niitä nyyttejäkin päästään laittamaan, menee Revive Oil kokeiluun. Palaan siis tähän tuotteeseen varmasti vielä myöhemmissäkin postauksissa.

Tuotteen yksi valttikortti on myös kuivausaikaa lyhentävä efekti, josta on varmasti monille iloa. Itse sekoitin yhden painalluksen shampooseen, ja tällä ensimmäisellä kokeilulla kuivausajasta lähti noin neljäsosa pois! Turkki ei myöskään pehmentynyt liikaa, joten jatketaan Revive Oilin testausta jälleen seuraavassa pesussa. Ihan melkein harmittaa, kun ei nyt heti ole uudestaan likaista koiraa mitä pestä!

________

Jos vielä mietitään kesän haasteita turkinhoidossa, niin sekä kesäkeleillä että ylipäätään säännöllisesti föönattavalle turkille lämpösuoja ja UV-suoja ovat tarpeen. Mitä enemmän koira viettää aikaa föönin alla, sitä tärkeämpää on huomioida lämpösuoja turkinhoitoaineissa, kuin myös laadukas fööni. Esimerkiksi liian kuumaa ilmaa puhaltavalla föönillä voi vaurioittaa karvaa.

Tämä korostuu jälleen erityisesti tummilla turkeilla, jotka ovat alttiimpia ulkoisille haittatekijöille. Tummat värit tietysti imevät auringonvaloa itseensä muutenkin eri tavalla. Kesäisin olen aina föönauksen yhteydessä lisännyt tuotetta, jossa on myös UV-suoja suojellakseni karvaa auringolta.

Jos et vielä ole huomannut, niin Yuup! HOME – sarja on nyt sopivasti täydentynyt kesätuotteilla, joista löytyy juurikin mm. auringolta suojaava Sun Protection Spray -hoitosuihke, sekä aurinkoisten uimareissujen jälkeen käytettävä suola- ym. kuonat poistava After Sun Shampoo. Muista siis suojata myös karvakaverin turkkia palamiselta, kuten itseäsikin!

_______

En varmaan ole ainut, joka kaipaisi jalkahoitoa talven jäljiltä? Ei sitä ollut luvassa nytkään – paitsi Rionalle. Päätin tällä kertaa viimeistellä pesuhetken laittamalla Rionan tassuihin uutta Yuup! Paw Balm –tassuvahaa.

Ja tassut näyttivätkin kyllä niin ihanan pehmeiltä sen jälkeen, että omat kantapäät hirvittivät vielä enemmän. Onneksi tämä tuote on sen verran jäykkää, ettei sitä pysty kahmaisemaan kerralla liikaa. Muuten sitä olisi ehkä eksynyt omiinkin käpäliin.

Tassutkin kaipaavat huolenpitoa niin kylmällä kuin kuumallakin, joten Riona pääsee kesällä nauttimaan näistä pienistä jalkahoitohetkistä. Kuvassa muuten näkyy ylempi tassu vahattuna ja toinen ilman vahaa – eron kyllä huomaa niinkuin kuvasta näkyy!

Villakoiran tassut ja Yuup! Paw Balm

_______

Mustalle turkille kesä on siis lähes väistämättä haastavaa aikaa, mutta ei mikään mahdoton tehtävä. Rionan turkin kanssa ollaan nyt hyvässä vauhdissa, joten jatketaan turkin säännöllistä hoitoa ja pyritään ehkäisemään auringon aiheuttamia vaurioita. On ollut palkitsevaa huomata, kuinka turkki on saanut elinvoimaa ja karva alkanut kasvaa nopeammin.

Suomen kesä on ihana, nautitaan siitä ja föönaillaan ulkona silloin kun on mahdollista! Seuraavassa blogitekstissä luvassa lisää uusien tuotteiden testausta ja mietteitä kotikoirien tai näyttelyistä jo eläköityneiden koirien turkinhoidosta.

Kesää odotellen,

Susanna ja Riona – muista seurata meitä IG:ssä: @villakoirariona