Riona – Kivinen tie kehiin

Osa 3 – Onko näyttelypesua erikseen?

Kevät alkaa vihdoin oikeasti olla pitkällä – ihanista valoisista illoista on päästy jo päästy nauttimaan ja kaduilta alkaa suurimmat pölyt ja roskat olla pois. Tämä varmasti ilahduttaa monia muitakin kuin minua, kyllähän valoisassa ja kuivilla teillä on mukavampi tehdä pidempiä lenkkejä kuin räntäsateessa.

Moni on varmasti iloinnut myös lupaavista uutisista kesän näyttelyiden suhteen. Näyttäisi viimein siltä, että kesällä taas päästään ainakin osa näyttelyistä järjestämään tavalla tai toisella. Meillä se hetki kun uskallan ilmoittaa Rionan näyttelyyn on vielä jossain tulevaisuudessa, mutta sitkeästi taistellaan tavoitettamme kohti.

Tällä kertaa blogissa onkin luvassa mm. ajatuksiani aiheesta näyttelypesu vs. kotipesu – vai onko niitä edes erikseen?

______

Usein ensimmäisen turkkikoiran omistajat kysyvät, kauanko pesu vie aikaa? Tämä on kysymys, johon en itse oikeastaan haluaisi edes vastata. Onnistunut pesutulos ei nimittäin katso kelloa – se että vietät neljä tuntia koiraa pesten ja föönaten ei ole mikään mittari onnistumiselle. Toki on todennäköisempää, että lopputulos on silloin parempi kuin vaikkapa puolessa tunnissa tehty pikapesu, mutta ymmärrätte pointin.

Sen sijaan että antaisin jonkin ajan, sanoisin että luota erityisesti siihen miltä turkki tuntuu. Tunnet kyllä kädelläsi, onko karva oikeasti kuiva juuresta saakka ja tuntuuko se puhtaalta. Pelkkä silmä voi hämätä jos turkki on päältä kuiva, joten muista aina kokeilla juuresta asti sekä harjalla että kädellä.

Sivumennen sanoen sanon muuten, että sama pätee myös harjaamiseen! Turkki pitää harjata kunnolla pohjaa myöten eikä vain lääppiä pinnasta. Ja kokeilla sormin, että turkki on varmasti pohjaa myöten selvä. Monesti koira on muka harjattu vaikka aluskarvassa on selkeästi vielä hoitamatonta karvaa ja jopa takkuja!

Myös itse pesu on yhtä tärkeää kuin kuivaus. Shampoo tulee vaahdottaa hyvin ja huuhtelussa pitää myös muistaa maltti. Erityisesti paksujen ja tiiviiden turkkien kanssa huuhtelukin vie aikaa – itseasiassa enemmän kuin se itse pesu. Aineita ei ole tarkoitus jättää turkkiin vaan ne huuhdellaan sieltä pois. Ja sitten kun sinusta tuntuu, että turkki on nyt hyvin huuhdeltu tai föönattu, tee vielä senkin jälkeen yksi tarkistuskierros. Kelloa ei mielestäni pidä liikaa tuijottaa, saman koiran turkki voi myös kuivua eri tavalla käytetyistä tuotteista tai karvan kunnosta sekä määrästä riippuen. Toukokuussa kuukauden Yuup-tuotteena on uutuustuote Revive Oil, joka shampooseen sekoitettuna voi myös mm. lyhentää föönausaikaa. Meilläkin on Rionan kanssa tarkoitus testailla tuotetta, tulevissa blogiteksteissä kuulette siis myös minun kokemuksia Revive Oilista.

_______

Paljon olen vuosien varrella saanut keskustella kotipesun ja näyttelypesun eroista. Minulle nämä ovat olleet aina yksi ja sama asia pesun lopputuloksen kannalta. Kotipesuistakaan ei siis kannata lähteä tinkimään siksi, että ei niin sanotusti ole väliä jos vaikka vähän jostain jää karva kosteaksi tai föönaustulos ei muuten ole yhtä hyvä kuin näyttelyihin valmistauduttaessa. Hätäisesti tehty föönaus on myös omiaan aiheuttamaan takkuja turkkiin.

Oikeastaan nämä kotipesut (tai välipesut) ovat minusta mainio tilaisuus hoitaa turkkia vieläkin paremmin kuin myöhäisenä perjantai-iltana siinä hetkessä, kun mietit jo seuraavan aamun aikaista näyttelyyn lähtöä.

Näyttelyihin pestessäni käytän yleensä aina samoja tuotteita, jotka olen lukuisissa pesuissa hyväksi havainnut – varman päälle pelaten. Kotipesujen yhteydessä sen sijaan on hyvä rauhassa testailla myös uusia turkinhoitotuotteita. Siten saattaa löytää omalle koiralle uusia toimivia tuotteita, jotka voivat lunastaa paikkansa myös näyttelypesuihin käytettävien tuotteiden joukosta.

Monia Yuup-tuotteita on saatavilla myös matkakokoisissa, esimerkiksi 50ml tai 100 ml pulloissa vähän jälleenmyyjästä riippuen, jotka sopivat mainiosti testipesuihin. Myös viralliset 250ml pullokoot ovat hyvä tapa testata tuotteita.

Itse olen aina käyttänyt myös kotipesuihin aika pitkälti samoja tuotteita kuin näyttelypesuihinkin varmistaakseni, että karva on koko ajan hyvässä kunnossa. Toki edelleen muistaen sen, mitä turkki sillä hetkellä tarvitsee. Kotipesuissa saatan antaa esimerkiksi hoitoaineen vaikuttaa tavallista pidempään tai teen tarvittaessa yhden ylimääräisen pesukierroksen shampoolla.

_______

Rionan kohdalla tavoitteena on päästä aloittamaan näyttelyt kunhan turkki on riittävän hyvässä kunnossa. Hoidankin Rionan turkkia siten kuin se olisi parhaillaankin näyttelyissä käyvä koira, vaikka turkki ei kaikilta osin ole vielä tarpeeksi pitkää.

Viikoittaisen pesun lisäksi ohjelmaan kuuluu myös säännöllinen trimmaus. Pintoja siistin aina itse pesujen yhteydessä, mutta sen lisäksi käymme 1-2 kuukauden välein trimmauksessa Rionan kasvattajan Tiinan luona.

Kävimmekin nyt viime viikolla trimmissä ja tämä oli ensimmäinen kerta kun Tiina trimmasi Rionaa Yuup-tuotteisiin siirtymisen jälkeen. Olimme kyllä molemmat samaa mieltä siitä, että Rionan turkki oli kasvanut nopeammin kuin yleensä ja tuntui oikein hyvälaatuiselta ja vahvalta. Sen kyllä kuulee leikatessa jo trimmaussaksien äänestä, kun karva on oikeanlaista.

Pesu ja föönaus vaikuttavat totta kai myös trimmausjälkeen. Tein pesun trimmausreissulle, kuten olisin voinut näyttelyynkin tehdä: Purifying Shampoo, Restructuring And Strenghtening Shampoo, Extreme Volume Moisturizing Mask ja loppusilauksena Keratin Serum ennen föönausta. Föönauksen jälkeen turkissa oli reilusti volyymia ja kiiltoa. Erityisesti olen tykästynyt Restructuring And Strenghtening Shampooseen ja Extremen Volume Moisturizing Maskiin, nämä toimivat hyvin myös kahdestaankin ilman syväpuhdistavaa Purifying Shampoota. Laimennussuhteena olen nyt enimmäkseen käyttänyt 1:20, Purifyingista jopa 1:30 riittää meillä hyvin esipesuun. Siis ihan oikeasti noin laimeita! Tuotteet toimivat oikein hyvin noinkin niin miksi tekisin vahvempia seoksia!

Sekä trimmausreissu että viimeisimmät pesuhetket ovat antaneet minulle valtavasti energiaa ja uskoa siihen, että Rionan turkista tulee vielä hyvä ja pääsemme näyttelyihinkin, ennemmin tai myöhemmin. Onnistumisen hetket muistuttavat kuitenkin samalla siitä, että täytyy muistaa olla kärsivällinen ja tehdä pitkäjänteisesti töitä, jotta lopputulos on paras mahdollinen.

Kesällä auringonpaiste tuo omat lisähaasteensa mustan turkin hoitoon, niistä lisää blogin seuraavassa osassa.

Susanna ja Riona (IG:ssä @villakoirariona)