Riona – Kivinen tie kehiin

Osa 2 – Tee pesusta rutiini

Hei taas!

Parisen viikkoa on vierähtänyt ensimmäisestä blogijulkaisusta – lämmin kiitos jo tähän mennessä saamistani viesteistä ja kommenteista! Täytyy myöntää, että ensimmäinen julkaisu jännitti kovasti, joten on ollut mukava lukea palautteitanne. 

Koska säännölliset rutiinit ovat turkinhoidon peruskivi, on tällä kertaa tarkoitus kertoa, kuinka hoidan Rionan turkkia pesujen välissä. Palataan vähän myös ensimmäisten Yuup-pesujen tunnelmiin ja ajatuksiin tuotteista nyt kun kuukauden verran olen ehtinyt tuotteita käyttää.

______

Jos pitäisi vain yksi ”vinkki vitonen” antaa minkä tahansa turkkikoiran hoitoon, niin sanoisin että se on rutiinit! Tee turkinhoidosta säännöllinen toimenpide, josta ei lipsuta. Pesupäivää on usein helppo siirtää tai perustella itselleen, miksi en sittenkään tänään pese koiraa. Tähän on varmasti jokainen joskus sortunut.

Tällä hetkellä kun mielessäni on kirkkaana vain saada Rionan turkki uuteen loistoon, en sellaista vaihtoehtoa itselleni salli. Pesupäivä on meillä tiukasti kalenterissa samalle päivälle joka viikko, ja jos siitä poiketaan, niin se tapahtuu vain päivää aiemmaksi, ei myöhemmäksi. Olen tehnyt siitä itselleni ikään kuin harrastusvuoron, johon osallistutaan joka viikko samaan aikaan.

Noin joka toinen viikko Riona käy uimassa, jolloin pesu suoritetaan koirauimalalla. Niillä viikoilla saatan lisäksi tehdä vielä huolellisemman pesun kotona jonain toisena päivänä. Kun turkki pidetään koko ajan puhtaana, se myös kasvaa nopeammin.

Pesun lisäksi vaihdan Rionan päätukassa ja niskassa olevat kumilenkit kerran pesujen välissä. Tätä en ehkä ns. normaalitilanteessa tekisi, mutta tällä hetkellä koen sen olevan tarpeen. Nyt kun päätukkaa on vielä sen verran vähän, haluan pitää tukan huolellisesti kiinni koko ajan. Jos karva pääsee repsottamaan kumilenkkien välistä, irralliset hapsottavat karvat katkeavat helposti. Kumilenkit leikataan aina saksilla poikki, jotta karvaa ei katkeaisi – ei siis yritetä poistaa kumilenkkejä tukasta muilla keinoin.

Sen jälkeen harjaan turkin varovasti auki pehmeällä harjalla sekä Extreme Volume Moisturizing Maskista tekemälläni laimealla harjausnesteellä. Uusien lenkkien alle olen laittanut vielä muutaman suihkauksen Keratin Serumia suojaamaan turkkia.

Tällä hetkellä pidän Rionan niskatukkaa siis ainoastaan kumilenkeillä kiinni, nyytitystä päästään toivottavasti jossain vaiheessa kokeilemaan kunhan turkki kasvaa hiukan lisää.

Täällä kotona Riona on saanut lisänimen Itämainen Mummo tai Noita – näiden tuotteiden yhdistelmä kun tuo turkkiin hieman itämaisen tuoksun :). Mummo ja Noita-liitteet tulevat taas korvahupusta, jota Rionalla pidän kotona suojaamaan päätukkaa ja korvia. Näyttäähän se kyllä hiukan huivipäiseltä mummolta tai noidalta tässä asusteessaan, joten hyväksyttäköön tämä uusi lempinimi.

Riona on ollut muutaman kerran käymässä myös työpaikallani, ja on saanut kollegoiltanikin kehuja ihanasta tuoksustaan. Tähän mielipiteeseen on kyllä helppo yhtyä – Yuupin tuotteet tuoksuvat hyviltä ja miellyttävä, mieto tuoksu säilyy turkissa pitkään.

Asumme tällä hetkellä kivan metsäisen liikuntapolun vieressä, joten lenkkimme suuntautuvat pääasiassa päällystämättömille kävelyteille ja metsäpoluille. Kuten arvata saattaa, risuja, neulasia ja muita metsän aarteita kulkeutuu Rionan jalkakarvoissa sisälle lähes joka reissulta. Rionaa ei paljon risut ja roskat haittaa, se rakastaa möyrytä metsässä ja männynkävyt ovat sen mielestä parasta maailmassa. Niitä kannetaan myös mukana sisälle jos silmä välttää – onneksi ne eivät kuitenkaan tartu turkkiin!

En koskaan harjaa likaista turkkia muuten, mutta tarvittaessa poistan jalkakarvoista suurimmat roskat harjausnesteen ja pehmeän harjan avulla. Pidän tätä hyvänä yleissääntönä kaikkien turkkikoirien kanssa, likaisen turkin harjaamisesta on yleensä enemmän haittaa kuin hyötyä jos turkin haluaa pitää hyväkuntoisena. 

Joskus kurakelillä saatan myös lenkin jälkeen pestä jalat kokonaan, jos ne ovat oikein hiekkaiset. Tähän sopii mainiosti syväpuhdistava Purifying Shampoo, jota olen testaillut muutaman kerran myös hieman laimeampana seoksena. Lika on irronnut ja shampoo vaahdottunut hyvin myös laimennussuhteilla 1:15 ja 1:20. Suosittelen Yuupin omaa sekoituspulloa kokeneillekin turkinhoitajille – pullosta on helppo tarkistaa oikeat laimennussuhteet. On sitä itsekin tullut sekoiteltua shampoita milloin mihinkin limsapulloon ja annosteltua shampoot silmämääräisesti.

Minusta on ollut todella kiinnostavaa kokeilla tuotteita eri laimennussuhteilla ja oikeasti myös tietää, paljonko ainetta ihan oikeasti menee. Kun löytää oman koiran turkille sopivan laimennussuhteen, on se helpompi pitää mielessä kun tietää tarkalleen, missä suhteessa ainetta on laimentanut. ”Suunnilleen tuon verran” ja ”pari ruokalusikallista” on itsellekin tuttuja laimennussuhteita, mutta huolellisuus on kyllä osoittautunut valtiksi tässäkin hommassa. Sama tuote voi nimittäin toimia turkkiin aivan eri tavalla riippuen laimennussuhteesta.

Kaikissa tuotteissa on yleensä jokin valmis laimennussuhde mainittuna, niistä on hyvä aloittaa. Kokeilemalla löytää sitten omalle koiralle parhaiten sopivan. Mitään tuotetta ei kannata myöskään tyrmätä heti ensikokeilulla – kokeile uudestaan eri laimennussuhteella ja vertaa lopputuloksia ennen kuin muodostat mielipiteesi tuotteesta. Tietysti turkkien laaduissa on myös eroja, jotka vaikuttavat lopputulokseen. Tärkeää on ymmärtää, mitä juuri oman koiran turkki sillä hetkellä tarvitsee.

______

Rionalle valittiin tähän alkuun muutama Yuup-tuote, jotka esittelin ensimmäisessä blogitekstissäni. Näillä tuotteilla olen hoitanut turkkia nyt noin kuukauden ajan, ja tuotteet vaikuttavat sopivan turkin kunnostukseen erittäin hyvin.

On ollut mukava huomata, että käsissäni on tuotesarja, jossa tuotteet todella toimivat yhteen!

Joskus aiemmin kun on nimittäin käynyt niinkin, että on täytynyt valita shampoo yhdeltä merkiltä ja hoitoaine toiselta, kun saman sarjan tuotteet eivät vain ole yhdessä tuottaneet toivottua lopputulosta.

Tällä hetkellä huomaan Rionan päätukan karvan vahvistuneen hiukan, kokonaisuutena turkki tuntuu hyvältä ja kosteutetulta. Takkuja Rionalle ei yleensä tule muutenkaan. Mielestäni pesutulos on ollut Yuup-tuotteilla joka kerta sellainen kuin toivoinkin, turkki on tuntunut ja näyttänyt puhtaalta pitkään.

Erityisesti juuresta kasvava uusi karva on ihanan kiiltävää, latvoissa on vielä jonkin verran vanhaa katkeillutta ja kuivaa karvaa. Olen jokaisen pesun yhteydessä trimmannut pinnasta karvaa pois, tämä nopeuttaa myös karvan uusiutumista. Ensi viikolla on tarkoitus trimmata Riona perusteellisemmin, kerron siitä lisää blogin seuraavassa osassa.

Positiivisin mielin siis mennään kohti seuraavia pesupäiviä, hauskaa vappua kaikille!

Susanna & Riona – Instagram: @villakoirariona