Riona – Kivinen tie kehiin

Osa 10: Maalissa on helppo hymyillä

Niin on tullut aika saattaa tämä blogiprojekti minun ja Rionan osalta päätökseen. Mielessäni olen jo moneen otteeseen tätä viimeistä tekstiä miettinyt. Yhtäältä sen kirjoittaminen tuntuu helpolta, mutta toisaalta niin vaikealta. Onhan ollut matka – samaan aikaan haastava, mutta myös antoisa! Kaiken kukkuraksi koko projektin tavoite eli Rionan saaminen näyttelykuntoon saavutettiin jo aikaisemmin kuin aluksi luulin. Palataanpa kuitenkin vielä hetkeksi ajassa taaksepäin.

________

Rionan turkin elvytys alkoi ”virallisesti” maalis-huhtikuussa, tuolloin varovainen toiveeni oli, että joulukuisiin Voittaja-näyttelyihin saisin Rionan ilmoitettua ensimmäistä kertaa kehään.

Turkki oli katkeillutta ja kuivaa, eritoten pään ja niskan alueelta. Muistan, kuinka sain korvien kohdalle hädin tuskin yhden ponnarin laitettua. Olen aina tykännyt turkinhoidosta, joten tunsin suurta epäonnistumista ja pettymystä itseeni. Kaikki ei silloin ollut omissa käsissä, joten myöhemmin olen ymmärtänyt antaa itsellenikin vähän armoa.

Turkki vaati paljon erittäin hoitavia ja kosteuttavia tuotteita, jotta kuiva karva elpyi eikä katkeillut enää enempää. Pesut tehtiin säännöllisesti tasan viikon välein, välissä vaihdoin vielä ponnaritkin ainakin kertaalleen.

Kesäaikaan mustan villakoiran turkki kärsii usein myös auringon UV-säteilystä ja saattaa siksi palaa latvoista. Talvella aloitettu uimaharrastus houkutteli Rionaa myös järviveteen, joten kesä olikin melkoista taiteilua turkinhoidon kanssa. Turkki oli kovilla, mutta pitämällä rutiineista kiinni siitäkin selvittiin.

Välillä koko pesuoperaatioon saattoi kulua 3-4 tuntiakin, mutta turkinhoito onkin kaikkea muuta kuin nopeuskilpailu! Maltti on valttia tässäkin hommassa, kiirehtimällä harvoin syntyy parasta lopputulosta. Villakoiran pesu on todella paljon muutakin kuin suihkussa käynti. Innostuin tänä kesänä äänikirjoista, ja niiden parissa meni monen tunnin pesuhetketkin mukavasti. Jos peseminen tai föönaaminen tuntuu sinusta työläältä, suosittelen äänikirjoja tai musiikin kuuntelua! Aika kuluu nopeammin ja piristääkin mukavasti. Annan Rionan yleensä myös kuivatella pesuhuoneessa pyyhkeiden sisällä noin 45 minuuttia ennen kuin alan föönaamaan, siinä välissä ehtii itse vaikka käydä syömässä tai pitää tauon sohvalla pötkötellen.

Ilmoitin Rionan ensimmäiseen näyttelyyn elokuulle, enkä ilmoittautumishetkellä ollut vielä ollenkaan varma, tulenko viemään sitä kehään. Toisaalta kun ilmoittautuminen oli tehty, sain vielä lisäbuustia hoitaa turkkia entistäkin paremmin. Ajattelin myös, että olisi hyvä päästä Rionan kanssa hiukan treenaamaan ulkonäyttelyihin, vaikkei se täydellisessä kunnossa vielä ollutkaan.

Niinpä alkusyksyn aikana Riona ehti käydä yhteensä kuudessa näyttelyssä Suomessa ja Virossa, joista tuloksina Suomen ja Viron muotovalion arvot, Viron Voittaja-titteli ja kaksi CACIBiakin. Ei ollenkaan huono aloitus näyttelyuralle, jonka piti alkaa vasta myöhemmin!

Saimmekin päättää näyttelyvuoden toiveideni mukaan Messariin Voittaja-näyttelyihin joulukuussa – ja uskomatonta, mutta Riona pääsikin jo esiintymään valioluokassa! Messari on ollut aina itselleni erityinen näyttely, menestyksestä viis. Siihen on kiva päättää näyttelyvuosi, ja alkaa odottaa joulua. Messarissa tuli ensimmäistä kertaa tunne, että Rionakin nautti kehässä olosta ja alkaa löytää sisäisen showpuudelinsa.

Riona sijoittui luokassaan molempina päivinä SA:n kera, ja itseäni ilahdutti molempien päivien todella hyvät arvostelut. Kun mietin sitä tuntimäärää mitä olen Rionan turkin hoitamiseen käyttänyt, tuntuu hyvältä lukea paperista kommentteja ”erinomaisessa näyttelykunnossa esitetty” tai ”upea turkki”. Välillä kun on väistämättä hiipinyt sekin ajatus mieleen, että onko tässä mitään järkeä ja saanko Rionaa ikinä sellaiseen kuntoon, kun haluan. Mutta niin se vain on, että tarpeeksi paljon kun haluaa ja sisua löytyy, niin lopussa kiitos seisoo!

________

Uusi vuosi on alkanut, ja vaikka tällä hetkellä tilanne alkuvuoden näyttelyiden osalta näyttää vielä huonolta, toivon että pääsemme vuoden aikana Rionan kanssa kunnolla kiertämään näyttelyitä. Toiveissa olisi tehdä muutama ulkomaan reissukin kotimaisten näyttelyiden ohella.

Nyt kuitenkin nautitaan pakkaskeleistä ja lumesta, joka onkin erityisesti Rionan mieleen. Se tykkää sukellella hankeen ja kulkea koko ajan nenä lumen alla – minä taas en niinkään ilahdu sen hangessa kieriskelyistä :D. Tämäkin nimittäin aiheuttaa turkille katkeilua, mutta täytyyhän koirien saada olla ihan koiriakin.

Tällä hetkellä turkki näyttäisi pysyvän hyvänä hieman kevyemmälläkin ylläpidolla, ja 1,5-2 viikon pesuvälikin on ihan riittävä. Jos takkuja tulee tai turkki likaantuu muuten, sitten pestään tarvittaessa aiemminkin.

Ponnareiden alle ja ylläpitoon suihkautan välillä Keratin Serumia, muuta en turkille pesujen välissä tee. Pesutkin menevät tällä hetkellä aika yksinkertaisilla resepteillä: Restructuring-shampoo ja Extreme Volume Mask reilusti laimennettuina riittävät välipesuihin.

_______  

Vaikka blogi nyt päättyykin, turkintupsutukset ja näyttelytouhut jatkuvat – vastahan tässä on oikeastaan vauhtiin päästy! Haluan lämpimästi kiittää Yuupia yhteistyöstä, olen todella kiitollinen että tiemme kohtasivat ja Rionalle sopivat tuotteet löytyivät ja saimme näin hienon tuloksen aikaiseksi nopeammin kuin uskoinkaan.

Toivon, että sinäkin hyvä lukija olet jo löytänyt Yuupin kattavasta valikoimasta omalle koirallesi sopivat turkinhoitotuotteet. Jos kaipaat vinkkejä turkinhoitoon tai tuotteiden valitsemiseen, minä sekä muut Yuup!-lähettiläät ja Yuupsterit autamme mielellämme.

Koiria ja turkinlaatuja on erilaisia ja vaihtoehtoja paljon, eikä kaikki tietenkään aina sovi kaikille. Yuup-käyttäjissä on edustettuna lukuisia eri rotuja, joten varmasti jotakin kokeilemisen arvoista löytyy joka rodulle.

Halusin aloittaa blogin alun perin siksi, että tämä Rionan turkin uuteen loistoon herättäminen jäisi johonkin talteen ja muistaisin myöhemminkin, että kuinka kaikki menikään.

Toivon kuitenkin, että blogi on myös toiminut motivaattorina jollekin toiselle vastaavassa tilanteessa olevalle. Parasta motivointia on tietysti se, kun näkee työnsä tuloksen ja turkki voi hyvin. Jos unelmasi on saada turkki upeaan kuntoon ja valloittaa kehät, sinä pystyt siihen! Kun vain jaksat sinnikkäästi tehdä töitä tavoitteen eteen, kokeilemalla löydät myös omalle koirallesi parhaat tuotteet joilla turkinhoidosta tulee mukavampaa. Huolellisuus ja säännöllisyys ovat kaiken a ja o.

Kiitos kaikille blogia lukeneille, Instagramissa viestejä laittaneille ja kehän laidalla meitä moikanneille. Olkoon tämä vuosi täynnä onnen hetkiä yhdessä rakkaiden karvaisten ystäviemme kanssa!

Iloista uutta vuotta toivottaen,

Susanna ja Riona