Riona – Kivinen tie kehiin

Osa 1: Projekti alkaa

Hei ja tervetuloa lukemaan Yuup!-blogia. Minulla on ilo avata tämä blogi kertomalla hieman erilainen tarina turkinhoidosta ja näyttelyihin valmistautumisesta.

Tarinan pääroolissa on 1,5-vuotias keskikokoinen villakoira Riona, jonka matkan kotisohvalta näyttelykehiin haluan kanssanne jakaa. Yuupin laadukkaat turkinhoitotuotteet ovat keskeisessä roolissa ja tukena tässä projektissa. Projekti on siis ihan aito yksityinen projektini, mutta Yuup on mukana tässä markkinointiyhteistyömielessä ja tarjoaa minulle tuotteita ja julkaisualustan kokemuksieni jakamiseksi.

______

Oma historiani villakoirien parissa on jo noin kahdenkymmenen vuoden mittainen. Sain ensimmäisen villakoirani jo pikkutyttönä – ja ensimmäinen näyttelykoirakin kotiimme tuli ollessani 14-vuotias. En ole ns. syntynyt koiraperheeseen, vaan koirat, kuten myös turkinhoitokin, olivat lapsuudessa minun oma harrastukseni. Erityisesti Junior Handler-kilpailut ja koiranäyttelyt ovat olleet tärkeä harrastus aivan ensimmäisestä koirasta lähtien. Voittajatitteleitä, valionarvoja ja ryhmävoittojakin on matkan varrella kertynyt koirilleni useita.

Juuri turkkien hoitaminen on ollut kiinnostuksen kohteenani, ja vaikkei se mitään rakettitiedettä olekaan, vaatii kaunis turkki kymmeniä kylpyhuoneessa vietettyjä tunteja. Näihin villakoiravuosiin on mahtunut kyllä vaikka minkälaisia turkkeja! Onneksi tukenani on ollut kokeneita kasvattajia ja harrastajia, joiden neuvoja olen kurinalaisesti halunnut noudattaa ja ottaa oppia vastaan.

Tavoitteenani on aina ollut viedä kasvattajan trimmauspöydälle tai näyttelyyn puhdas, takuton ja hyvin hoidettu turkki. Siksi eräänlainen epäonnistuminen Rionan turkin kanssa on tuskastuttanut ja hävettänytkin, vaikka kaikki ei olekaan ollut omissa käsissäni.

Niinpä syntyi ajatus dokumentoida tämä turkkiprojekti blogin muodossa, jotta tästä jäisi jotain muistiin itselle ja ehkä opiksi ja kannustukseksi muillekin. Tämä on itselleni myös haaste, jonka lopussa toivottavasti kiitos seisoo ja vuosien varrella opituista turkinhoitorutiineista olisi hyötyä.

Tervetuloa siis blogini pariin ja toivotaan sen olevan sinulle mielenkiintoinen!

______  

Olisi ehkä pitänyt uskoa, että nimi on enne.

Rionan virallinen nimi on Canmoy’s Farida, Farida tarkoittaa arabian kielellä uniikkia.

Tarkoituksemme oli viitata tällä siihen, että Riona oli pentueen ainoa musta narttu ja oli siksi myös selvää, että se jäisi minulle näyttelykoiraksi. Olisinpa vain tiennyt, kuinka uniikki koira Rionasta tulee…

Haasteet Rionan turkin kanssa alkoivat kun Rionan tavaksi ilmaista kipua tuli raapiminen. Ensiksi Riona raapi itseltään päätukan nielurisavaivojen vuoksi noin 9 kk:n iässä, myöhemmin riehumisella aiheutetut lihasjumit ja stressaantuminenkin aiheuttivat saman reaktion. Lopputuloksena oli vain muutaman sentin mittainen päätukka ja iso kolo niskassa, jossa turkkia pitäisi olla kaikkein eniten. Lisäksi Riona ei pitkään aikaan voinut sietää päähän laitettavia pompuloita, joka sekin on ongelma mihin en ole aiemmin törmännyt vastaavalla tavalla muiden koirieni kanssa. Meillä on mennyt useita kuukausia niin, ettei Riona ole suostunut pitämään kuin yhtä kumilenkkiä tukassaan.

Terveyteen liittyviä vastoinkäymisiä olemme ratkoneet yhdessä ammattilaisten kanssa ja nyt olisi vihdoin aika keskittyä turkin takaisin kasvattamiseen, toivoen tietysti, ettei uutta takapakkia tule.

Huomaan kyllä herääväni välillä öisinkin tarkistamaan, ettei Riona vain raavi itseään kun kuulen sen kävelevän asunnossamme. Tai jos joku toinen koiristamme rapsuttaa, olen haukkana paikalla katsomassa, ettei se vain ole Riona. Matkan varrelle on mahtunut lukuisia kauppareissuja, joilta kotiin palatessa lattialla on odottanut kourallinen karvatuppoja ja revittyjä pompuloita. Se jos mikä saa epätoivon partaalle, kun tiedät että turkkia pitäisi varjella kaikelta katkeamiselta ja yrität samalla keksiä, miksi koira tekee niin.

______   

Usein pääsemme näkemään kuinka upeasti korkeatasoiset turkinhoitotuotteet toimivat jo valmiiksi hyväkuntoiseen ja ns. täyteen turkkiin. Tässä blogisarjassa on siis tarkoitus seurata miten tuotteista voi saada apua kun lähdetään huonokuntoisempaa ja katkeillutta karvaa hoitamaan ja kasvattamaan näyttelykuntoiseksi.

Koiran turkin hyvinvointi lähtee tietysti sisältäpäin, mutta myös turkkiin ulkoisesti käytettävillä tuotteilla on iso merkitys. Koiran iho voi myös esimerkiksi reagoida tiettyihin ainesosiin, jonka vuoksi itse olen oppinut katsomaan hieman tuoteselostettakin ennen tuotteen käyttöönottoa. Yuupin tuotteiden sisältämät ainesosat ovat avoimesti nähtävillä, mitä arvostan suuresti.

Ennen ajatusta blogi-yhteistyöstä olin kuullut paljon hyvää Yuupin tuotteista, mutta en ollut niitä käytännössä vielä kokeillut. Luvassa on siis käyttökokemuksiani aivan ensimmäisestä Yuup-pullosta lähtien.

______

Rionan turkki on laadultaan erittäin hyvä ja villakoiralle toivottava, tiivis ja joustava. Koska Rionan turkki on kuitenkin tällä hetkellä paikoitellen katkennutta ja kuivaa, valitsin Rionalle alkuun syväpuhdistavan Purifying Shampoon lisäksi Restructuring and Strenghtening Shampoon.

Purifying Shampoo on muuten nyt huhtikuussa kuukauden Yuup-tuote, ja sopiikin erinomaisesti näille keväisille kurakeleille. Meillä tämä tulee jatkossa olemaan säännöllisessä käytössä etenkin jalkakarvojen pesuun, säännöllisin väliajoin myös koko turkkiin.

Restructuring and Strenghtening Shampoo on tarkoitettu erityisesti kuluneiden ja vaurioituneiden turkkien elvytykseen, ja elvytystä Rionan turkki ehdottomasti kaipaa.

Turkki tarvitsee tällä hetkellä myös runsaasti kosteutusta ja hoitavia ainesosia, joten shampoon pariksi valikoitui Extreme Volume Moisturizing Mask. Tästä tein myös laimean harjausnesteen, jota käytän pesujen välissä vaihtaessani kumilenkkejä Rionan päätukkaan ja niskaan. Lisäksi ennen kuivausta suihkautan turkkiin Keratin Serumia, joka on karvan rakennetta vahvistava ja korjaava hoitoseerumi.

Tätä kirjoittaessani ensimmäinen pesukerta Yuup-tuotteilla on nyt takana – ja ensitunnelmina voisin sanoa olevani vaikuttunut! Tein laimennukset suhteessa 1:10 ja shampoot vaahtosivat todella hyvin, laimeampikin seos olisi varmasti riittänyt kun turkki ei ollut kovin likainen. Erityisen iloinen olin siitä, kuinka helposti hoitomaski sekoittui veteen. Melko usein kun hoitoaineita laimentaa, ne sekoittuvat huonosti ja tulevat klöntteinä ulos pullosta. Näin ollen voin jo ensikokemuksen perusteella todeta Yuupin lunastaneen lupauksensa tuotteiden riittoisuudesta sekä helposta laimentamisesta ja sekoittuvuudesta. Föönattu turkki tuntui myös puhtaalta ja kimmoisalta sekä tuoksui hyvältä vielä useamman päivän päästä pesusta.

Pesen Rionan noin kerran viikossa, ja tulen kertomaan blogissa säännöllisesti käyttökokemuksiani Yuup-tuotteista sekä turkin kasvatusprojektin etenemisestä.

Rionan Instagram-tililtä @villakoirariona pääsette myös seuraamaan kuulumisiamme kuvien ja videoiden muodossa.  Seuraavassa blogitekstissä kerron lisää ajatuksiani tuotteista ensimmäisten käyttökertojen jälkeen, sekä turkin hoidosta pesujen välissä.

Aurinkoisia kevätpäiviä toivottaen,

Susanna ja Riona