Match Show

Osa 2: Harjoitus tekee mestarin

Jos koiran kanssa aikoo oikeisiin näyttelykehiin, pelkkä kotitreeni ei välttämättä riitä. Kotiympäristössä asiat voivatkin sujua mallikkaasti, mutta heti kun ympärillä on muita häiriötekijöitä, saman asian treenaaminen saattaa olla koiralle haastavampaa. Asut sitten kaupungin vilinässä tai syrjässä kaikesta, koiraa täytyy sosiaalistaa.

Match showt ovatkin loistavaa sosiaalistamista koiralle; koira oppii kohtamaan muita koiria ja ihmisiä, liikkumaan hihnassa ja lisäksi se saa kehäkäytöstreeniä. Esiintyminen, oikean seisotustavan etsiminen, kulkuvauhdin tunnusteleminen ja yhteistyön kautta tekeminen löytyy vähitellen treenien ansiosta. Omistajana sinäkin saat erilaisia näkökulmia seuraamalla eri rotuisten koirien esittämistä. Tätä lajia ei voi harjoitella kirjaa lukemalla!

Menestys vaatii mätsäreissäkin treeniä. (kuva: Jaana Pöllänen)

________

Mätsärit ei ole harjoitustuokioita vain pennuille, vaan niihin on hyvä osallistua myös aikuisen koiran. Myös pidemmät tauot virallisista näyttelyistä vaativat sen, että näyttelytuntumaa täytyy pitää yllä. Toisaalta; jos koiralla on puutteita jossain näyttelytoiminnassa, match showt ovat hyviä paikkoja käydä korjaamassa niitä. Mätsärituntumaa on hyvä pitää yllä säännöllisesti, oli koira minkä ikäinen tahansa.

Mutta se mätsäri itsessäänkin voi olla se ensimmäinen koitos kohti isompia näyttelykehiä – tavoite siis itsessään. Ja siihenkin on hyvä harjoitella, jotta kehäkokemuksesta jää mukava mieli ja kehään haluaa toistekin.

Ensikertalaiselle mätsärin kehätoiminta voi olla hyvinkin sekavaa, kun koiraa esittäessä täytyy huomioida niin monia asioita. Tärkeintä on pysyä rauhallisena, kuunnella tuomarin ohjeita ja toimia niiden mukaisesti. Liian hätäinen esittäjä saa koirastakin hätäisen ja epäilevän. Muista olla itse rento, tue koiraa ja tee tarvittavat kehätoimet rauhallisesti.

Moni asia helpottaa match showhun menemistä, kun niitä on harjoitellut yhdessä koiran kanssa kotona. Omistajan täytyy saada katsoa koiran hampaat, koiraa pitää opettaa näyttämään hampaat myös vieraalle henkilölle. Mikäli koira pakittaa tai väistää hampaita katsoessa, tue koiraa, älä pakota. Anna käsky ”hampaat” kun koiran suuhun katsotaan, Tue kädellä, älä pakota koiraa olemaan paikallaan hihnan avulla. 

Pöydällä olemisen harjoittelu kannattaa aina! (kuva: Jaana Pöllänen)

Urokset kannattaa totuttaa kivesten tunnusteluun, myös vieraiden ihmisten täytyy saada koskea takapäähän. Koiran täytyy antaa tunnustella lisäksi itsensä naamasta häntään asti. Pöydällä esitettävät koirat pitää ehdottomasti harjoittaa pöydällä oloon ja siinä tapahtuvaan käsittelyn jo ennen mätsäreitä. Pöytä on usein jännittävä paikka koiralle eikä sitä pidä alkaa harjoitella vasta match showssa, jossa häiriötekijöitä on muutenkin paljon.

Liikkuminen kehässä on tärkeää. Tuomari voi pyytää sinua ja koiraa juoksemaan edestakaisin-liikkeen, ympyrän tai kolmion. Lähde aina liikkeelle tuomarin edestä ja palaa tuomarin eteen. Tällöin tuomari näkee koiran liikkeet esteittä ja oikein. Mikäli koiralla on liiallinen drive päällä ja se ”kauhoo keulien”, rauhoita se. Koiran liikkeitä ei voi arvostella oikein, mikäli koira laukkaa tai hyppii. Keskity omaan koiraasi, älä vertaa itseäsi muihin koirakoihin. Mikäli koira on haluton liikkumaan, liiku vähän mutta tyylikkäästi.

Opettele tunnistamaan lisäksi oman rotusi esittämistapa; esitetäänkö sitä vapaasti vai asetellen. Huomioi myös koiran hihna ja panta; esiintyykö koirasi niissä edukseen ja tukevatko ne esimerkiksi koiran liikkeitä.Hihnalla on suuri merkitys.

Kolme tärkeintä asiaa, kun menet kehään:

  1. Näytä siltä, että kehään meneminen on mukavaa ja tulette tekemään koirasi kanssa sinne yhteistyötä.
  2. Tue ja kannusta koiraasi.
  3. Hymyile, ole rento.

Match showt ovat pääasiallisesti treenitilanteita niin koiralle kuin omistajallekin mutta myös loistavia arjen treffitilanteita, jossa tapaa muita näyttelyharrastajia. Mikäli et sijoitu, älä lannistu. Mikäli mahdollista, voit kysyä tuomarilta kehän jälkeen mitä hänen mielestään voisit treenata lisää. Ota vinkit talteen ja treenaa niitä. Pyydä joku kuvaamaan teitä ja ottamaan kuvia esittämistilanteista. Yleensä itsensä näkeminen videolta avaa tajunnan mitä teet oikein ja miten kehätoiminta voisi sujua paremmin.

Kuvaaminen ja videointi auttaa harjoittelussa. (kuva: Jaana Pöllänen)

________

Seuraavassa blogikirjoituksessa käydään läpi koiran turkin huoltoa ennen näyttelyitä. Joillekin roduille kehäkunnon ylläpitämiseen riittää vain kynsien leikkaus, toisille irtokarvojen karstaus ja tietyille roduille useiden tuntien uurastus, ennen kuin koiran voi laittaa näytille! Mihin kategoriaan sinä kuulut?

Mätsäriterveisin,

Minna

Lisää mätsäreistä ja koulutuksesta: www.bisquit.fi