Match Show

Osa 1: Mikä ihmeen mätsäri?

Match show on leikkimielinen koiranäyttely, johon voivat osallistua kaiken ikäiset ja -rotuiset koirat, myös sekarotuiset. Se on nimenomaan hauskaa yhdessä tekemistä kaikille koirille ja koiranomistajille!

Kuva: Juuso Syvänen

Tapahtumassa ei arvostella koiraa rotumääritelmän mukaan vaan arvostelu perustuu sen hetkiseen koiran kuntoon, yleisilmeeseen, käyttäytymiseen sekä esittäjän ja koiran väliseen yhteistyöhön. Match showssa ei ole virallisia arvostelusääntöjä, joten arvosteluperusteet saattavat vaihdella eri tapahtumien osalta paljonkin. Arvostelu perustuu aina tuomarin sen hetkiseen mieltymykseen.

Tapahtumaan voi mennä aivan noviisinakin eikä mitään varsinaista tarvitse olla harjoitellut etukäteen. Toki kauniisti hihnassa liikkuvaa koiraa on miellyttävämpää katsella kuin hihnassa vetävää koiraa. Hihnakäyttäytymistä on toki tärkeää harjoitella arjen sujuvuuden kannalta muutenkin eikä vain näyttelyitä varten. Match show’t antavat hyvän mahdollisuuden harjoittaa omistajan ja koiran välistä yhteistyötä ja ovat hyvä paikka myös koiranpennun sosiaalistamiseksi.

Kuva: Tomi Palonen

Tapahtumapaikat

Keväästä loppusyksyyn match showt pidetään ulkona; nurmi-, hiekka- tai asfalttikentillä. Kesäaikaan asfaltti saattaa olla hyvin kuuma. Talviaikaan tapahtumat ovat sisätiloissa, kuten parkkihalleissa. Parkkihallit saattavat olla pennulle jännittäviä paikkoja.

Tue, kannusta ja kiitä koiraa paikan päällä, kun se tutkii ympäristöä. Opeta koiraa liikkumaan erilaisilla pinnoilla, että siitä tulee varma esiintyjä ja taitava liikkuja!

Kuva: Iris Järvi

Ilmoittautuminen

Usein ilmoittautuminen maksetaan paikan päällä käteisellä, tasarahalla. Tapahtuman järjestäjillä on harvemmin mukana maksupäätettä, joten pankkikortti harvemmin kelpaa. Toisinaan maksun voi suorittaa esimerkiksi Mobile Paylla. Tarkista siis maksamisjärjestelyt etukäteen.

Ota mukaan mätsäriin:

  • Rokotuskortti/ -passi
  • Rahaa osallistumismaksua varten
  • Näyttelyhihna
  • Hakaneula/ kuminauha koiran numerolappua varten
  • Alusta/ häkki, jossa koiran on hyvä odottaa vuoroaan
  • Herkkuja motivoimiseen/ palkkaamiseen
  • Vettä ja vesikippo
  • Kakkapusseja
Kuva: Pilvi Uotila

Kehän kulku

Tuomari arvostelee match showssa koirat kehässä pareittain.

Molempien koirien tullessa kehään, tuomari pyytää koirat numerojärjestykseen ja asettelemaan ne näyttelyasentoon maahan. Tuomari kysyy koirien ikää ja tervehtii osallistujia.

Tämän jälkeen tuomari pyytää liikkumaan kierroksen tai pari kehän ympäri. Koiran on tarkoitus ravata, ei laukata. Kehässä on tärkeää pitää välimatkaa edellä olevaan, jotta kaikki saavat esiintyä rauhassa.

Kierroksen jälkeen ensimmäinen koira tulee yksiöarvosteluun. Pienet koirat nostetaan pöydälle, isot esitetään maassa. Tuomari aloittaa arvostelun koiran etuosasta ja päästä. Hän katsoo koiran ilmeen, hampaat ja tutkii koiran etuosasta hännänpäähän asti. Uroksilta tuomari kokeilee kivekset.

Tuomari voi pyytää esittäjää näyttämään koiran hampaat tai sitten tuomari katsoo ne itse. Opettele etukäteen näyttämään oikein koiran hampaat!

Tämän jälkeen tuomari pyytää koiraa liikkuman edestakaisin liikkeen, ympyrän tai kolmion. Koiran tulisi aina lähteä liikkeeseen tuomarin edestä, koira esittäjän vasemmalla puolella. Tuomarin luo takaisin tullessa, koira laitetaan vielä kerran näyttelyasentoon maahan.

Koiraa saa arvostelun aikana palkita herkuin, sanoin, elein.

Kun molemmat koirat on arvosteltu, on tuomarin päätöksen aika. Koira joka miellyttää tuomaria enemmän, saa punaisen kortin, toiseksi tullut sinisen. Sinisen kortin saanut ei ole missään nimessä huono koira; se ei vaan ollut yhtä hyvä kuin punaisen kortin saanut!

Kun koko luokan koirat on arvosteltu, ensin kaikki sinisen kortin saaneet koirat tulevat kehään. Liikkumisen jälkeen tuomari valitsee tapahtumasta riippuen 1-4 sijoittujaa ja palkitsee heidät. Punaisen kortin saaneille koirille tehdään samoin. Tuomari on tehnyt päätöksen! Voittajan/ voittajien onnittelut ovat aina paikallaan!

Mikäli tapahtumassa ei ole Best In Show-tapahtumaa (BIS), johon osallistuvat kaikki luokkien ykköseksi tulleet koirat, on aika lähteä kotiin ja jatkaa harjoittelua.

Kuva: Maarit Mantila

Vinkkejä

Kerro koiralle mitä haluat sen tekevän tai mitä yhteistyönne vaatii. Liikkeelle lähdössä käsky ”mennään”, hampaiden katsomisessa ”hampaat”, näyttelyasentoon seisahtamisessa ”seeiiiso” jne.

Ole itse rauhallinen, kuuntele mitä tuomari pyytää sinua tekemän. Keskity koiraan ja omaan hetkeenne.

Yleistä

Varaudu odottamaan vuoroasi, varaa aikaa tapahtumalle. Tule tarpeeksi aikaisin paikalle.

Älä anna koiran tutustua jokaiseen kilpakumppaniin. Liiallinen tutustuminen voi nostaa koiran stressitasoa. Ole koiralle läsnä, tehkää tapahtumasta yhteinen kiva juttu.

Match showssa apua saa kysyä tuomarilta. Jos olet epävarma jostain asiasta, kysy. Virallisissa näyttelyissä tuomaria ei saa puhutella.

Tässä siis mätsäri pähkinänkuoressa 🙂 Lähdetään tästä käymään läpi mätsäriin liittyviä asioita tämän blogisarjan myötä. Tavoite on, että saisimme luotua sisältöä mikä auttaisi kaikkia näyttelyistä kiinnostuneita koiranomistajia ottamaan sen ensimmäisen askeleen!

Mätsäriterveisin,

Minna

Lisää mätsäreistä ja koulutuksesta: www.bisquit.fi