Osa 9 – Suomen ja Viron muotovalio
Terveisiä marraskuun pimeydestä! Niin on taas viikot vierineet, meidän syksyyn on mahtunut paljon metsäretkiä ja uintiharrastustakin on jatkettu uimalassa järvivesien viilennyttyä. Lokakuussa meillä oli Rionan kanssa vain yksi näyttely, mutta sepä menikin varsin mallikkaasti: Riona voitti nartut ja sai viimeisen SERTinsä, joten pääsimme juhlimaan uutta Suomen ja Viron muotovaliota!
Hassulta tuntuu ajatus, että Riona todella jo valioitui vain näillä muutamalla näyttelykäynnillä. Nyt sitten innolla odotamme joulukuuta ja jokaisen näyttelyharrastajan vuoden kohokohtaa, Helsingin Koiramessuja ja Voittaja-näyttelyitä.

____________
Lunta ja pakkasta toivottaisiin myös jo pian saapuvaksi, jotta saataisiin vähän helpotusta turkinhoitoon. Sateisia päiviä on ollut enemmän kuin tarpeeksi, ja turkkia on saanut puunata ihan urakalla kurakelien jäljiltä. Hieman jatkona aiempaan shampookirjoitukseen ajattelin tällä kertaa jakaa hieman ajatuksiani hoitoaineista, sillä hoitoaineella on mielestäni lopulta jopa hieman enemmän vaikutusta lopputulokseen kuin shampoolla.
Monia varmasti mietityttää, milloin hoitoainetta pitäisi käyttää ja miten valita sopiva hoitoaine. Tämä on tietysti jälleen kerran hyvin turkkikohtaista, mutta lähtökohtaisesti kaikille turkeille on hyvä ainakin joskus käyttää hoitoainetta. Hoitoaine suojaa turkkia pesujen välissä, poistaa sähköisyyttä ja ehkäisee karvojen katkeamista.
Talviaikaan koirienkin turkki ja iho kuivuvat helpommin (kuten meillä ihmisilläkin), joten hoitoaine auttaa pitämään kosteustasapainoa yllä. Samoista syistä omaankin tukkaan tulee hoitoainetta laitettua – emmehän halua että hiukset ovat kuivat tai sähköiset.
Pois-huuhdeltavia hoitoaineita saa yleensä laimentaa todella reilulla kädellä, jo pieni määrä hoitoainetta riittää. Jos hoitoaineesta tekee liian tuhdin, siitä yleensä jää jonkunlainen näppituntuma karvaan. Karva voi tuntua vanuiselta, liian pehmeältä tai liukkaalta karvanlaadusta riippuen.
Hoitoaineen valintaan ja oikean laimennussuhteen etsintään kannattaa nähdä vaivaa, sillä lopputulos vai vaihdella olennaisestikin. Itsekin olen välillä sekoitellut hoitoaineita liian suurpiirteisesti, ja sekös harmittaa kun föönatessa sitten tuntee, että nyt meni pieleen. Parhaimmillaan oikea hoitoaine taas helpottaa turkin käsittelyä ja ehkäisee takkujen muodostumista, etenkin ns. takkuvaiheessa.
Olennaista on myös valita omalle koiralle sopiva tuote; tarvitseeko turkki siinä hetkessä hoitavampaa maskia, kevyempää hoitoainetta vai turkkiin jätettävää suihketta? Joissakin tilanteissa voidaan käyttää myös yhdessä pois huuhdeltavaa hoitoainetta ja sitten ennen föönausta lisättävää hoitosuihketta.
Itse olen Rionan kanssa nyt käyttänyt pääsääntöisesti hoitavaa Extreme Volume Moisturizing Maskia kun olen halunnut saada turkkia pysymään hyvin kosteutettuna ja siten kasvamaan nopeammin. Maskilla olen saanut myös päätukkaan kivasti volyymia, joten näyttelypesuissa tämä säilyy meillä käytössä ainakin päätukan / niskan osalta.
Sen lisäksi säännöllisessä käytössä ollut hoitoöljy Revive Oil, jota olen käyttänyt lyhentääkseni kuivausaikaa ja saadakseni turkkiin kiiltoa. Mustan villakoiran turkkiin on haastavaa saada kiiltoa samaan tapaan kuin vaikka mustalle cockerspanielille.
Keratin Serum on myös ollut meillä käytössä alusta asti, sillä olen pyrkinyt vahvistamaan karvan rakennetta ja tämä tuote on yksi suosikeistani. Käytän sitä sekä ennen föönausta että ponnareiden vaihdon yhteydessä.
Nyt alamme olla turkin kunnon suhteen siinä määrin onnellisessa tilanteessa, että hoitoainetta ei välttämättä enää joka pesussa tarvitakaan – ja kevyempi Detangling Conditioner riittää silloin kun hoitoainetta käytämme. Maskit ovat kuitenkin aika tuhtia tavaraa, joten normaalissa turkin ylläpitotilanteessa suosittelisin käyttämään maskeja esim. vuorotellen ”tavallisten” hoitoaineiden kanssa tai tarpeen mukaan.
Riskinä liian hoitavaa tuotetta käytettäessä on se, että karvan laatu voi muuttua esimerkiksi liian pehmeäksi. Sen taas sitten tuntee trimmatessa, jos karva on liian pehmeä käsiteltäessä. Kampa ei kulje tai saksi ei liiku samaan tapaan kuin yleensä. Parhaimmillaan hyvä hoitoaine auttaa pitämään turkin niin hyvässä kunnossa pesujen välissä, ettei ennen seuraavaa pesua muita tuotteita välttämättä tarvita. Tarkoitus ei siis ole ainakaan meillä ”kuorruttaa” turkkia kerralla monilla erilaisilla aineilla, vaan antaa hoitoaineen tehdä tehtävänsä ja vain tarvittaessa tukea sitä muilla turkkiin jätettävillä aineilla.
Mikäli turkkiin jätettäviä suihkeita tai muita aineita käyttää, on ne hyvä muistaa pestä välillä pois syväpuhdistavalla shampoolla, kuten Purifying Shampoolla.
Föönaus rasittaa turkkia jonkin verran, joten ennen föönausta lisättävät suihkeet auttavat suojaamaan karvaa niin lämmöltä kuin käsittelyltäkin.
Tärkeitä ovat myös oikeat työvälineet eli harjat ja karstat, joita föönaamiseen käytät. Tekniikalla on iso merkitys tässäkin lajissa, kaikkea eivät hoitoaineetkaan pelasta jos karvaa käsittelee liian rajusti. Laskeutuville turkeille viimeistelysuihkeet antavat usein sen viimeisen loppusilauksen, jotta karva kiiltää ja laskeutuu kauniisti. Villakoiraa föönatessa pyrin siihen, että karvaa irtoaisi mahdollisimman vähän. Föönaan päätukan ja ns. leijonaosan vain pehmeää piikkiharjaa käyttäen.
Kun löydät koirasi turkille sopivan hoitoaineen, saat siitä myös helposti hyvän harjausnesteen. Muista vain laimentaa reilusti, vielä isommalla laimennussuhteella kuin pesussa. Meillä harjausnestettä käytetään vain esimerkiksi silloin, kun jalkakarvoista on tarvetta poistaa roskia lenkin jälkeen tai ennen pesua ponnareita avattaessa. Likaiseen turkkiin en muuten koske tai harjaile pesujen välissä. Nyt kun Rionalla alkaa olla päätukkaakin ihan mukavasti, ponnareitakaan ei tarvitse niin usein vaihdella ja turkki saa olla aika rauhassa pesujen välissä. Ponnareita vaihdellaan vain, jos alkavat repsottaa pahasti. Hyvän hoitoaineen ansiosta takkujakaan ei oikeastaan muodostu, vaikka turkki kastuukin tällä hetkellä lähes joka päivä.
Summasummarum, hyvän hoitoaineen valintaan kannattaa siis käyttää aikaa ja vaivaa. Se säästää paljon hermoja turkinhoidossa. Muista, että turkki voi olla erilaisissa vaiheissa – pentukarvan vaihtuessa turkki tarvitsee erilaista tuotetta kuin aikuisena tai jos turkki on vaurioitunut vs. hyvässä kunnossa oleva turkki. Ota huomioon karvan laatu, testaile kotipesuissa eri laimennussuhteita ja tuotteita. Jos karvan laatu muuttuu esimerkiksi liian pehmeäksi, vaihda kevyempään hoitoaineeseen.
___________
Tsemppiä pesupuuhiin ja kaamosväsymykseen, toivottavasti pian saadaan lunta, pakkasta ja valoa!
Susanna & Riona (@villakoirariona)