Match Show

Osa 3: Turkit kuntoon!

Koiramaailmassa riittää jos jonkinlaista turkkityyppien kirjoa! On pitkäkarvaista ja lyhytkarvasta koiraa, karvatonta, kiharaa ja karkeaa. Useiden koirien turkki koostuu niin päällyskarvasta kuin pohjavillasta. Koiran turkkia tulee hoitaa turkin rakenteesta riippuen.

Koiria voidaan trimmata saksin, nyppien tai koneella ajellen. Turkinhoito tekee joka tapauksessa hyvää jokaiselle koiralle ja turkinlaadusta riippumatta niitä pitää hoitaa. Harjaaminen tukee koiran pintaverenkiertoa ja vahvistaa lisäksi omistajan ja koiran välistä sidettä. Säännöllisellä turkinhoidolla huomaa myös nopeasti koiran turkin ja ihon muutokset, ja jopa koiran mahdolliset kiputilat. Turkinhoito ei siis kuulu vain näyttelykoirille vaan ihan jokaiselle koiralle karvoihin katsomatta.

Jokaisen turkinhoidon yhteydessä leikataan koiran kynnet ja tarkistetaan korvien kunto. Pentua ja nuorta koiraa on hyvä opettaa lisäksi suun ja hampaiden tutkimiseen – sitä taitoa kun koira tulee tarvitsemaan elämänsä aikana monissa eri tilanteissa.

Pentu on hyvä opettaa jo aivan pienenä säännölliseen turkinhoitoon ja tutkimiseen. Tutkiminen kannattaa ajoittaa pennun päivärytmiin silloin, kun pentu on väsynyt. Ei siis silloin, kun se on levännyt ja täynnä virtaa Tärkeää on huomioida myös oma vireystila ja halu treeneihin. Väsyneenä tai haluttomana kukaan ei opi mitään. Valitse turkin hoitoon koiralle mukava paikka, aloita pehmeällä harjalla koiran sively. Sivele harjalla koiran koko kehoa, älä kutita sitä liian heikolla painalluksella vaan harjaa rennoin, koiraa miellyttävin liikkein. Alkuun koira voi luulla tätä leikkiin kutsuksi, mutta rentouta koiraa harjaamiseen esimerkiksi toisella kädellä koiraa paijaten.

Ensimmäisten hoitohetkien tulisi kestää vain muutamia minuutteja kerrallaan, hampaiden katsomisen vieläkin vähemmän. Älä koskaan pakota koiraa hoitohetkiin vaan tee siitä mukava tapahtuma. Kiitä aina koiraa, kun se on tehnyt oikein. Palkkion ei aina tarvitse olla herkku, myös halaaminen, leikki tms. voi ajaa yhtä hyvin kiitoksen.

Takkuja tulee kaikille! Mitä useammin huolehdit turkinhoidosta, sen helpommalla pääset. Käytä takkuihin esimerkiksi avaavia suihkeita, älä revi takkua auki. Kainaloiden ja takapuolen alueelle syntyy eniten takkuja, kurakeleillä suojapukujen käyttö aiheuttaa niitä jopa enemmän. Karsta irrottaa kuollutta karvaa paremmin kuin kampa, Coat King poistaa irronnutta pohjavillaa sekä lyhyt- että pitkäkarvaisilta koirilta.

Nyppiminen: Ensisijaisesti karkeakarvaisten koirien turkin hoitomuoto, tehtävä 8-12 viikon välein (esim. mäyräkoirat/ terrierit).  Kuolleet karvat ”nypitään” pois sormin. Tämä turkkityyppi ei tiputa karvaa itsestään pois vaan vaatii nyppimistä.

Trimmaus koneella: Koirat, joilla on pitkä turkki ja altis takkuuntumiseen ja ihotulehduksiin (mm. spanielit/ noutajat). Trimmauksessa usein pää ja tassut jätetään silti leikattavaksi saksin, ei koneella. Trimmaus n. 2-3 kuukauden välein. Koiraa kannattaa opettaa trimmauskoneen ääneen jo ihan pienestä pitäen, sillä tietyt rodut tarvitsevat trimmausta ihan koko elämänsä ajan.

Koiran pesu

Nyrkkisääntönä kaiken rotuisille koirille; pese koira silloin kun se on likainen! Vältä turhaa pesua, pese koira vain vedellä mutta kun on oikeasti kylvyn paikka, tee se. Jos koiran turkki tuntuu rasvaiselta tai pölyiseltä, on pesun paikka. Tassut ja vatsanaluksen voi huoletta pestä kuralenkkien jälkeen, vaikka joka päivä. Pesun jälkeen tulee aina huolehtia hyvästä kuivaamisesta, ettei turkki jää kosteaksi. Käytä laadukkaita koirashampoita, koska ne vastaavat koiran ihon PH-arvoa. Pesu on tärkeää kuitenkin aina ennen trimmausta ja monilla roduilla ennen näyttelyitä.

Koiran pesusta löytyvän Yuup!-videon löydät Bisquit`n sivuilta www.bisquit.fi/verkkokurssit/

Muuta huomioitavaa koiran turkista ja hyvinvoinnista

Talvikaudella lisääntynyt lämmitys ja kuiva sisäilma kuivattavat usein huomaamatta koiran ihoa ja karvaa. Kun ilma on liian kuivaa, koiran turkista ja ihosta haihtuu enemmän nestettä mitä elimistö vie sisään.  Koiran iho hilseilee ja on kiilloton. Turkki voi olla myös sähköinen. Tutustu koiran ravintoöljyihin, niistä on usein huomattava apu talvikaudella. Ilmankostutinkin talvikaudella voi auttaa myös omistajia koirien lisäksi kuivaan sisäilmaan! Koiran karvanlähtö alkaa usein keväällä, kun auringonvalo lisääntyy. Joskus myös narttujen kiimakierto voi aiheuttaa turkin huononemista, johon liittyy hormonipohjainen toiminta mm. estrogeeni.

Tassut ja polkuanturat ovat herkkiä talvisin hiekoitussepelille ja tiesuolalle. Halkeilleet tai muuten karheat tassut pitää hoitaa heti kuntoon, jotta vältytään isommilta ongelmilta. Vahvat ja hoidetut kynnet tukevat myös koiran tasapainoisia, oikeanlaisia liikkeitä.  Polkuanturoiden hyvinvointia voi edistä antamalla koiralle laadukkaita rasvahappoja joko kuuriluontoisesti ai vaikka koko vuoden.

Kaiken tämän lisäksi terve turkki tarvitsee laadukasta ravintoa.

Pidetään koiristamme huolta!

Seuraavassa blogissa käydään läpi kehäkäyttäytymisen etikettisääntöjä.

Turkinhoitoterveisin,

Minna