Anki Johnsson

Kennel Annielane

Hejsan, jag heter Ann-Christine (Anki) Johnsson och jag  bor tillsammans med tre härliga hundar. Mina hundar är bearded collien Annie (Potterdale Chrystal Glow) som är 10,5 år, lhasa apso Winston (Ch Chic Choix Parti Prince) 6,5 år samt lhasa apso Tigris (Ch Sandauri Absent King of Spirits) som är 3,5 år gammal. Jag har levt med beardisar i över 30 år.

Bearded collie är en underbar ras som alltid är ”min” ras. Lhasa apso är en ras som jag beundrat i flera år och för snart sju år sedan kom Winston, som lärt mig mycket om rasen. Jag har hållit på med utställningar och lite nose work samt rally lydnad. Mest är det nog utställningar som jag  satsat på. Jag har också erfarenhet av att arrangera utställningar så jag har också sett den sidan av utställningar. 😊

Alla mina hundar går varje dag på promenader och så är dom ute på gården. Det betyder att deras päls, speciellt lhasa apso, nog behöver det lilla ”extra” ibland. Somliga brukar sätta upp pälsen, speciellt under magen men min erfarenhet är att det också gör att pälsen lätt tovar ihop sig. Jag tvättar när dom är smutsiga istället. Det kräver ju att man har produkter som verkligen sköter pälsen och inte torkar ut den.

Jag blev bekant med Yuup serien sommaren 2020. Jag har alltid varit mycket intresserad av pälsvård och mitt badrum ser mest ut som en shampoo affär, kan man gott säga. Det är intressant att testa nya produkter och kanske hitta något som är ännu bättre än det man använder för tillfället. Det jag lärt mig under dessa 30 år är att samma produkter inte fungerar lika bra på alla pälsar. En annan grej som jag också småningom börjar lära mig att ”mindre är mera” dvs mängden av shampoo/balsam som man sätter i flaskan och blandar ut med vatten är ofta avgörande. Det är inte så att ju mera desto bättre, utan ofta har jag märkt att mindre mängd shampoo och mera vatten i blandflaskan leder till bästa resultat.

Yuup seriens produkter är enligt mig mycket behagliga och skonsamma för pälsen. Bästa resultat har jag uppnått när jag inte lagt till en extra matsked av shampoo eller balsam. Förstås behöver en päls som inte är i bästa kondition lite mera, men en päls mår inte heller bra av att vara ”överbelastad” med en massa produkter. Måtta med allt – det har tagit en lång tid för mig att tro den grejen men så småningom börjar det gå upp för mig.

Bearded collie och lhasa apso har olika pälsar. En beardie skall ha täckhår som är rakt, grov och inte ulligt eller lockigt. Beardie har en dubbel päls med underull.

Lhasa apso: Täckhåret skall vara långt, tungt, rakt och hårt, varken ulligt eller silkelent. Det skall finnas måttligt med underull. Pälsen får aldrig menligt inverka på rörelsefriheten. (Lhasa apso rasstandard, SKK)

Vilka produkter brukar jag använda på mina hundar?

Trots att jag inte ställt ut mina lhasa apson på över ett år så badar jag dem en gång i veckan. Beardiesen går inte längre på utställningar så hon badas ett par gånger i månaden. Annie fick tyvärr diagnosen cushings i höst så hennes bottenull lossnade helt och nu har hon haft väldigt tunn päls runt svansen och på bakdelen. Viktigaste är ju att hon mår bra och att hennes kortisolnivå hålls under kontroll. Trots att jag sörjde över pälsen så är det nog enligt mig så att pälsen också berättar om hur hunden mår. Nu när hennes medicinering börjar vara rätt så börjar pälsen så småningom komma tillbaka.

För tillfället har jag gjort det enkelt för mig själv och tvättar alla tre hundar med Yuups Restructuring and strenghtening shampoo. Jag har en liters flaska shampoo och pumpar ca 5-6 gånger och så sätter jag resten vatten i en liters flaska. Det blir inte så mycket lödder men om inte hunden är så smutsig så räcker dethär bra till en liten hund. Ifall hunden är jättesmutsig så brukar jag tvätta en gång till. Ifall tassarna är extra smutsiga brukar jag först tvätta dem och sedan skölja. Så tvättar jag hela pälsen och förstås också tassarna.

Jag använder också samma series balsam dvs Restructuring and strenghtening conditioner. Beroende lite på ifall pälsen känns lite torr så sätter jag lite mera av balsamet i en liters flaska. Ifall jag sätter ca 2 msk balsam i blandflaskan, fyller jag på med lite hett vatten ur kran. Så skakar jag om blandningen så att balsamet löser upp sig och fyller på med vatten i lämplig temperatur. Det är viktigt att inte använda för hett vatten för det är otrevligt för hunden. När man duschar bort balsamet så sköljer man ju bort det mesta om man använder för varmt vatten. När man duschat bort balsamet så lönar det sig att skölja snabbt, till sist, med svalare vatten för det gör att hårstrån sluts. (hårstrån är kanske inte rätta ord men jag tror ni vet vad jag menar 😊).

När jag vill ge pälsen lite extra lyx så brukar jag, efter att jag fönat pälsen eller också under tiden som jag fönar pälsen, spraya lite serum (Yuup Keratin Serum) i pälsen. Mellan tvätten använder jag Glossing and Detangling spray speciellt åt Annie (beardisen). Den var en mycket bra produkt då när hennes underull lossnade. Då blev det lätt tovor trots att jag borstade pälsen dagligen. Det var lättare att få bort underullen som lossnat när man sprayade pälsen med Detangling sprayen. Den har en lite stark doft men den försvinner ganska fort ur pälsen.

Ibland kräver pälsen lite extra vård och då brukar jag sätta till Glossy Shine Mask i balsamet. Jag sätter också direkt, utan att bland ut, lite mask på den del av pälsen som nöts mera då den släpar i marken. Trots att jag tidigare skrev, att det lönar sig att blanda ut rejält, så måste man ju förstås alltid utgå ifrån pälsens kondition.

Jag berättar gärna mera om mina erfarenheter eller om du har frågor gällande serien. Du kan hitta mig i Instagram @annielane_dogs.

Snart blir det ju den tid på året när man hamnar och tvätta lite mera ofta. Då är det viktigt att använda medel som är skonsamma för pälsen.